In 2022 verscheen Mind Bug: The First Contact en Dice Daniel schreef een aardig lovende recensie over dit kleine kaartspelletje dat ook verkrijgbaar was/is in een handzame tuckbox zodat het ook een ideaal reisspelletje is. Onze oorspronkelijke recensie kun je hier teruglezen, maar Mindbug is inmiddels meer dan alleen dat stapeltje kaarten. Er zijn verschillende sets beschikbaar en in deze blog zetten we alle beestjes op een rijtje!
Mindbug?
Mindbug is bedacht en ontwikkeld door (onder meer) Richard Garfield. Garfield ken je wellicht als een van de bedenkers van Magic the Gathering, King of Tokyo, The Hunger en zijn liefde voor lasagne. In andere woorden: een man met een vrij breed oeuvre. Ik ben zeker niet de grootste fan van Magic en dat komt grotendeels door het verzamelelement. Het spelmechanisme wist mij altijd wel te bekoren en ik heb flink veel lol gehad met het testen van verschillende samenstellingen en strategieën.
In Magic kun je flinke combinaties maken met de juiste kaarten en het is verbazingwekkend hoeveel complexiteit je uit een stapeltje kaarten kan halen. Het grootste nadeel voor mij is het verzamelen, maar eigenlijk met name de cultuur om het verzamelen heen. Pakjes kopen en openen is spannend en de juiste kaarten trekken is nog spannender. De dopamineshot begrijp ik maar al te goed. Het hele kopen en verkopen van losse kaarten en de absurde bedragen daarentegen… Mindbug geeft mij dezelfde kick als een TCG – namelijk de heerlijke combo’s en het positief onvoorspelbare – zonder de nare bijsmaak en het kansspel dat veel TCG’s wel hebben.
Spelverloop
In Mindbug stellen twee spelers (of meerdere door uitbreidingen toe te voegen) geen deck met 60 kaarten samen, maar ontvangen zij 10 kaarten uit een standaarddeck voor een snel en vlot potje knokken. Spelers hoeven slechts 1 van 2 mogelijke handelingen te verrichten tijdens hun beurt: een kaart spelen of een aanval starten. In Mindbug spelen spelers hybride monster om hun tegenstander te verslaan, maar er is een twist: elke speler heeft tweemaal de mogelijkheid om een gespeelde kaart van een andere speler te stelen met zijn of haar mindbugs.
Die mindbugs zorgen voor een hoop dilemma’s, een beetje bluf en vooral een hoop tactiek. Durf je een bepaalde kaart wel te spelen als een andere speler nog een mindbug beschikbaar heeft? Wanneer gebruik je jouw eigen mindbug? Iedere speler heeft er slechts twee, dus de timing van de inzet is cruciaal.
Door kaarten te spelen krijgen spelers nieuwe strijdkrachten maar kunnen zij ook mogelijk effecten activeren van deze kaarten. Sommige kaarten hebben namelijk bijzondere eigenschappen die gebruikt kunnen worden tijdens een aanval of wellicht zelfs op andere momenten. Veel van de kaarten bevatten zogeheten kernwoorden die gedeelde algemene eigenschappen aangeven voor een vlot en overzichtelijk spel.
Door aan te vallen kunnen spelers monsters van andere spelers verslaan en mogelijk wederom effecten activeren. Een speler die wordt aangevallen kan verdedigen met een van zijn of haar monsters. Het monster met de hoogste waarde wint, maar sommige monsters hebben speciale eigenschappen die het verloop van het gevecht kunnen beïnvloeden. Als een speler niet kan of wil verdienen verliest deze speler een leven. Zodra een speler al zijn of haar levenspunten heeft verloren is het spel afgelopen.
Het gamma
Zoals we in onze recensie al beschreven: Mindbug is een heerlijk simpel en vlot kaartspel met bijzonder grappige artwork, scherpe tactieken en leuke combinaties. Een klein maar fijn spelletje dat gemakkelijk in elke tas past. Inmiddels zijn er dus meerdere sets beschikbaar. De meeste van deze sets zijn losstaande uitbreidingen die je zelfstandig kan spelen, maar ook kunt combineren met andere sets, zodat je een flinke stapel aan kaarten hebt en ieder potje Mindbug anders zal verlopen. Veel van deze sets introduceren nieuwe spelregels of effecten van kaarten. Welke sets zijn er?
Het basisspel (First Contact) introduceert ons aan Mindbug. Naast de tuckbox editie is er ook een luxere uitvoering met draaischijfjes waar de spelers hun levens op bij kunnen houden. Het basisspel bevat 52 kaarten, waar spelers al bijzonder veel diepgang uit kunnen halen. Een voordeel van de tuckbox is het handzame formaat, maar ook deze Deluxe uitvoering past makkelijk in vrijwel elke tas en een bijkomend voordeel: genoeg ruimte voor meerdere kaarten uit meerdere sets.
Zoek je wat extra kaarten? First Contact – New Servants is een uitbreidingsset waarmee je 24 kaarten aan je verzameling toe kunt voegen. De set bevat ook twee extra soorten mindbugs zodat je wat extra persoonlijke flair aan het spel kunt toevoegen, maar ook zodat je het spel met jaarlijkst 4 spelers kunt spelen! Mindbug Voor deze set heb je een basisspel of losstaande uitbreiding nodig.
In 2023 bracht Nerdlab twee losstaande uitbreidingssets: Beyond Evolution en Beyond Eternity. Beyond Evolution bevat 44 nieuwe kaarten, 4 dubbelzijdige Evolution kaarten, draaischijven om levens bij te houden en wederom twee setjes mindbugs. Evolution introduceert een nieuw mechanisme waardoor sommige kaarten kunnen evolueren, net als in Pokemon. Deze kaarten worden sterken naarmate ze verder zijn geëvolueerd. Een set om Darwin trots te maken.
In Eternity krijgen spelers 48 nieuwe wezens, twee setjes mindbugs en ook weer twee draaischijfjes. Deze set introduceert boost waardoor spelers kaarten uit de aflegstapel kunnen hergebruiken en sommige kaarten hebben extra effecten als deze in de aflegstapel worden geplaatst of daar liggen. Met Evolution en Eternity worden dus mechanismes geïntroduceerd waar spelers wellicht bekend mee zijn uit andere spellen, maar dan uiteraard met die Mindbug twist. Door deze elementen wordt het spel nog diepgaander.
Toekomst
De makers van Mindbug zijn nog lang niet klaar. Sterker nog, momenteel loopt er een nieuwe campagne via Gamefound waar spelers de nieuwste sets kunnen crowdfunden. Deze nieuwe sets zorgen voor een frisse en fruitige toevoeging aan het universum. In onze aparte preview kun je meer lezen over Battlefruit Kingdom en Battlefruit Galaxy.