Lang Leve de Koning (White Goblin Games)

De koning is dood; lang leve de koning! In Lange Leve de Koning van White Goblin Games en iello bestijgt een wel heel jonge en onervaren vorst de troon. Deze jonge vorst heeft echter geen aanleg om te regeren en laat de koninklijke taken met name over aan zijn hof en ministeries. Alle adviseurs verdringen zich al snel rondom de jonge vorst en proberen dit jonge en tere zieltje voor zich te winnen. Weet jij zoveel mogelijk prestigieuze koninklijke taken naar je toe te trekken met jouw invloed en goed gevulde buidels vol goud? Manipuleer het hof voor je en vergaar de meeste macht in het koninkrijk! Lang leve de koning! Maar denk vooral aan jezelf…

Lang Leve de Koning bestaat uit twee verschillende fasen. In de eerste fase (de invloedsfase) proberen spelers kaarten (invloed) te verdelen en verzamelen. In de tweede fase (de aanziensfase) gaan spelers bieden op gunsten van de koning. In de invloedsfase gaan spelers om de beurt kaarten pakken van de trekstapel om die over de spelers en de koning te verdelen. De actieve speler trekt 1 voor 1 een kaart van de stapel en besluit om deze kaart aan zichzelf te verdelen, open op tafel voor de andere spelers of aan de koning voor op stapel met gunsten om tijdens de twee fase te verdelen. Er zijn regeringskaarten (waarmee spelers invloed kunnen uitoefenen op bepaalde posities binnen het hof aan het einde van het spel), geldkaarten waarmee spelers in de aanziensfase kunnen bieden en koningskaarten met speciale effecten die de waarde van een bepaalde positie binnen het hof gelijk kunnen beïnvloeden. In de eerste fase verzamelen spelers op deze wijze een persoonlijke hand kaarten met regeringskaarten en geldkaarten. Met de verzamelde kaarten kunnen zij bieden op de gunsten van de koning. Op geldkaarten kunnen zij bieden door kaarten af te leggen en op regeringskaarten en koningskaarten kunnen zij bieden met verworven geld.

Waarom verzamelen spelers eigenlijk kaarten en wat bedoel ik hierboven nou met posities binnen het hof? In het midden van de tafel ligt een speelbord met verschillen portretten. Onder elke portret liggen koninklijke titels (posities) waar spelers om strijden. Elke titel/functie heeft bepaalde waarde. Dit zijn de overwinningspunten. Aan het einde van het spel kijken spelers wie de hoogste waarde aan regeringskaarten in een bepaalde kleur heeft verzameld en deze speler krijgt de bijbehorende titel. Met de koningskaarten kun je tijdens het spel bepaalde titels in waarde doen verhogen of verlagen. Denk je dat je de meeste kaarten in de blauwe kleur hebt? Krik de waarde van die kleur dan op en verlaag de waarde van een functie waar je niet veel invloed over uit kunt oefenen. 

Lang Leve de Koning is een nieuwe druk van het geprezen spel Biblios. In Biblios probeerde spelers de beste bibliotheek aan heilige boeken bij elkaar te verzamelen in hun abdij. Lang Leve de Koning heeft een thema dat wellicht iets meer tot de verbeelding spreekt. Het spel spel bevat nu grappige en kleurrijke tekeningen vol karakter en ook karakters. Het spel blijft een hilarisch biedspel waarbij spelers elkaar flink kunnen opnaaien en waarbij een flinke dosis ongeluk roet in het eten kan gooien. Tijdens de invloedsfase hoop je natuurlijk de beste kaart aan jezelf toe te wijzen, maar omdat je slechts 1 kaart per keer mag trekken, probeer je het geluk natuurlijk tot het uiterste te drukken. Met 2 of 3 spelers is het spel ook zeer vermakelijk, maar met meer spelers biedt het spel wel echt enorm veel spelplezier. Heerlijk spel voor tussendoor!