Flesh and Blood en TCG’s: voor ieder wat speels!

Carcassonne, Boonanza en Pandemic zijn waarschijnlijk de spellen die tijdens mijn studententijd mijn liefde voor (moderne) bordspellen (opnieuw) leven in hebben geblazen, maar al vanaf jongs af aan houd ik van spellen. Ik speelde vroeger bordspellen met mijn oudste zus en mijn vrienden, maar ik speelde ook veel Stratego met mijn moeder – die overigens volhard in haar overtuiging niet van spellen te houden. Mijn echte serieuze liefde voor spellen begon zo’n 20 jaar geleden als (pre)puber met een nieuwe hobby: Trading Card Games/Collectible Card Games (TCGs/CCGs). Als jochie spaarde ik natuurlijk de eerste sets aan Pokémon-kaarten, maar het bijbehorende spel leerde ik eigenlijk een paar jaar geleden pas spelen. Als 11/12-jarig jochie was Yu-Gi-Oh! een enorme hype en met name de kaarten vlogen als warme broodjes over de toonbank. Net als veel vriendjes spaarde ik de kaarten, speelde ik het spel en ik begon iets later zelfs met het bouwen en bijhouden van website over de anime en het kaartspel. Ik weet het: ik was een regelrechte nerd! Ik kan me zelfs herinneren dat ik – tijdens de hoogtij van deze rage – naar Schiphol afreisde om mee te doen aan een toernooi. Tot mijn grote verbazing was ik een van de jongste spelers en waren het met name volwassenen in alle soorten en maten die dit spel speelde. Ik verloor glashard in de eerste ronde tegen een man van rond de dertig met een deck vol met de beste kaarten. Het genadeloze verlies voelde aan als een aflevering van de anime. 

Hoewel het Yu-Gi-Oh! toernooi een eye-opener was dat mijn hobby niet slechts voor mijn leeftijdsgenootjes bestemd was, verpeste dit gelukkig niet mijn plezier in het spel. Sterker nog, ik raakte ook (nog meer) geïnteresseerd in andere kaartspellen. Rond de tijd dat ik Yu-Gi-Oh! als meer leerde kennen dan alleen een kinderspel, kwam ik ook in aanraking met de grootste en bekendste TCG: Magic the Gathering. Regelmatig bezocht ik de lokale spellenwinkel (eerst genaamd het Spelkwartier, later veranderde de naam naar de Dobbelsteen en inmiddels heet deze vaste prik in Arnhem gelukkig weer het Spelkwartier). In deze winkel kocht ik mijn pakjes Yu-Gi-Oh! en ook Magic the Gathering. Ik kocht ook hoesjes, mappen en deckboxen om mijn kaarten veilig te stellen en zelfs losse kaartjes. Ik was geïnfecteerd met het TCG virus. Ik had zelfs een abonnement op een Nederlandstalig tijdschrift over deze verzamelkaartspellen. Gelukkig heb ik nooit de exorbitante bedragen betaald die sommige hobbyisten kwijt zijn aan hun hobby. De prijs van de hobby is voor mij ook een van de redenen geweest om me nooit 100% te storten op Magic the Gathering. Desondanks heb ik regelmatig de kriebels om wat pakjes te openen aangezien het een dynamisch spel betreft. 

TCG’s zijn een sociale activiteit: van het openen van pakjes tot ruilen van kaarten en fysiek bijeenkomen om het spel te spelen en dat is nu precies de focus van de TCG Flesh and Blood. Ook voor TCG’s en Flesh and Blood geldt: voor ieder wat speels!

Filosofie and Blood

De naam Flesh and Blood dat je in eerste instantie wellicht vermoeden dat je een horrorspel gaat spelen of een kaartspelversie van de klassiek film Flesh + Blood met Rutger Hauer, maar allebei is niet het geval. De titel Flesh and Blood verwijst naar de filosofie van de makers: een spel dat mensen in levende lijve (dus in flesh and blood) met elkaar spelen. Een sociale activiteit in een lokale spellenwinkel. De creatie en verdere ontwikkeling van het spel houden dat idee op uitgangspunt.

Flesh and Blood wordt gemaakt door Legend Story Studios. Deze studio is gevestigd in het land van de Hobbits, Orcs en tovenaars: Nieuw-Zeeland, specifiek in Auckland. LSS geeft zelf aan als missie te hebben gehad om de wereldwijde TCG industrie te veranderen. Volgens LSS zijn TCG – terecht overigens – een ongelooflijk manier om mensen samen te brengen als een gemeenschap. Deze spellen verbreken aldus LSS de barrières van leeftijd, ras, religie, geslacht en zelfs gesproken taal overstijgen, door een gemeenschappelijke taal van “geweldige spellen spelen”. Dat kan 12-jarige Daniël overigens benadrukken op basis van mijn anekdote over het Yu-Gi-Oh!-toernooi.

LSS zet de lokale spellenwinkels, in het Engels de Friendly Local Game Store (FLGS), voorop in de de strategie van het bedrijf. In deze lokale spellenwinkels wordt de TCG-hobby namelijk met name bedreven. Hier komen spelers samen om hun kaarten te kopen en te ruilen en om het spel te spelen met gelijkgestemden waardoor de  lokale TCG-gemeenschappen kunnen (voort)bestaan. Ook in mijn lokale spelwinkel het Spelkwartier komen regelmatig kaartspelfanaten samen om hun favoriete TCG, waaronder uiteraard Flesh and Blood, te spelen. 

Formats and Blood

Er zijn verschillende manieren om Flesh and Blood te spelen. Liefhebbers van Magic the Gathering of andere TCG’s zullen sommige spelformats bekend voorkomen. Deze verschillende (officiële) formats zullen wie hieronder nader toelichten zodat elk format de aandacht krijgt die het verdient. Zoals elke community driven TCG zijn er natuurlijk ook voldoende fanmade formats. De basisprincipes voor elk format van Flesh and Blood zijn in beginsel hetzelfde. In Flesh and Blood maken spelers pakjes open en met hun collectie kaarten stellen een deck samen in de hoop om de gekozen held en het deck van andere spelers te verslaan. Met welke soort held wordt gespeeld, hangt af van het format. Jonge helden worden gebruikt voor de snellere formats terwijl hun oudere versies worden gebruikt in langdurigere gevechten die wat ervaring vergen.

Flesh and Blood kent verschillende gameplay formats (https://fabtcg.com/resources/gameplay-formats/). In Blitz spelen spelers met een kleiner deck (exact 40 kaarten) een snel gevecht dat meestal tussen de 10 en 20 minuten duurt. Hierdoor is Blitz perfect om meerdere potjes te spelen in je lokale spellenwinkel. In Classic Constructed spelen de spelers met meer kaarten (80+) waardoor potjes langer duren, maar uiteraard nog steeds vlot zijn. In Commoner spelen de spelers met een klein deck dat enkel bestaat uit veelvoorkomende kaarten, zodat de drempel tot deelname laag is voor elke speler (zelfs die met een kleinere portemonnee). Er zijn ook varianten voor meer dan twee spelers zoals pit fight en team constructed. 

Net als bij andere TCG’s is mijn favoriete format uiteraard een booster draft. Spelers maken gezamenlijk een aantal pakjes open, kiezen een kaart en geven de rest van de kaarten door totdat iedereen een kleine verzameling aan nieuwe kaarten heeft. Met de beschikbare kaarten moeten spelers een klein deck samenstellen. Dit levert interessante dilemma’s en strategieën op en hierdoor leer je perfect een nieuwe set/release kennen. Uiteraard zijn er ook losstaande samengestelde decks beschikbaar, waardoor je direct kan beginnen met spelen. Veel lokale spellenwinkels hebben zelfs gratis demo-decks beschikbaar waardoor je het spel en de verschillende formats kan uitproberen. 

Door het samenstellen van een persoonlijk deck aan kaarten proberen spelers kaarten op elkaar af stemmen om om een dynamische synergie tussen de kaarten te creëren afgestemd op de strategie van de speler. Wat ik in de vorige zin beschrijf is natuurlijk gelijk de sterke kracht van TCG’s en ook gelijk een valkuil. Aan de ene kant creëren spelers op deze wijze op verschillende manieren een persoonlijke spelervaring. Jouw deck is daadwerkelijk jouw deck, afgestemd op jouw speelwijze, voorkeuren, thema’s en noem maar op. TCG’s zoals Flesh and Blood zijn hierdoor oneindig gevarieerd zeker omdat met enige regelmaat nieuwe kaarten, speelmethodes en regels verschijnen.

Aan de andere kant zijn bepaalde kaarten en strategieën soms dominant waardoor bepaalde kaarten populair en schaars en dus prijzig zijn. Veel TCG’s worden daarom ook vaak aangemerkt als ‘pay-to-win’. Veel niet nader te noemen TCG’s spelen dan ook op slinkse commerciële wijze in op deze factor, maar ook op de ‘verslaving’ van hun spelers. Dat is natuurlijk ook een reële valkuil voor Flesh and Blood, maar in tegenstelling tot andere card games is Flesh and Blood, ondanks dat het uiteraard geen goedkope hobby is, nog altijd geen pay to win door de duidelijke balans. Overigens is dit ook onderdeel van de filosofie van de makers van Flesh and Blood die ik in de intro al noemde. Uiteraard zijn er zeldzame kaarten en is een ’secundaire’ markt waarbij spelers kaarten verhandelen, maar het garandeert niet je overwinning en het sluit spelers niet buiten. 

Spelverloop

En qua gameplay dan? In Flesh and Blood hebben spelers een deck gebouwd rondom een personage. De spelers zetten het spel op met hun gekozen personage, wapen(s) en uitrusting. Het spelverloop is duidelijk. In vogelvlucht vallen de spelers elkaar om de beurt aan met hun wapens en/of gebruiken actiekaarten. Actiekaarten kunnen worden uitgespeeld door andere  (actie)kaarten te “pitchen”. Door te pitchen leggen spelers kaarten op een bepaalde manier af  om de kosten van hun gespeelde actiekaarten te betalen. Dit zorgt tijdens het spel voor interessante dilemma’s aangezien je moet kiezen waar je bepaalde kaarten voor in zult zetten.

Het eeuwenoude TCG adagium geldt ook voor Flesh and Blood: reading the card explains the card. Flesh and Blood kent vele soorten verschillende (actie)kaarten. Door de tekst op de kaart te volgen en uit te voeren worden aanvallen en verdedigingssacties uitgevoerd. Aanvallen en verdedigingsreacties worden in een “keten” geplaatst en afgehandeld, waarbij schade wordt toegebracht op basis van het verschil in waarde. Afhankelijk van de gespeelde kaarten mag je doorgaan met acties spelen of is je beurt voorbij. Het spel gaat in beurten door totdat een speler 0 gezondheid bereikt en de tegenstander tot winnaar wordt uitgeroepen.

Tot slot

Flesh and Blood is een dynamische TCG met een snelle en zeer interactieve gameplay. Het spel bevat enorm veel mooie artwork en een duidelijk thema en opbouw van de wereld. Het spel zit vol met actie en reactie, waardoor spelers op scherp staan. De Uprising set is in 2022 uitgekomen en introduceert spelers aan een heftige burgeroorlog

De filosofie achter Flesh and Blood kan ik als (grotendeels sporadisch) liefhebber van TCG’s enorm waarderen. De band met de spellenwinkel is duidelijk aanwezig. Ren dus snel naar je lokale spellenwinkel om Flesh and Blood uit te proberen.