Dice & Drinks: Moersleutels, gierende banden en zware jongens

Spelletjes zijn een prettige, vaak sociale en soms een (hopelijk gemoedelijke) ruige activiteit. Een moment met maten of jezelf, leuke spellen en hopelijk een lekker hapje en drankje. Bordspellen en bier gaan om verschillende redenen goed samen. In Dice & Drinks geven wij jullie daarom ook de ultieme drank en board game pairings. Bijvoorbeeld biertjes en bordspellen die hand in hand samen gaan. In deze editie (en ook een eerdere editie!) behandelen we de bieren ontworpen door de ‘beer engineers’ bij de Alkmaarse brouwerij Moersleutel en wat bijpassende spelletjes. Speelplezier is oneindig: speel met maten, maar drink met mate.

De brouwers van Moersleutel streven er naar om grote, gedurfde en smaakvolle bieren te brouwen. Veel van de bieren zijn daardoor karakteristiek, ruig, zwaar en met industrieel tintje. Vandaar het industriële thema, de naam ‘moersleutel’ en de term ‘beer engineers’? Moersleutel is opgericht door vier broers die hun vader wilden verslaan met het brouwen van bier. De broers hebben allemaal een technische (engineering) achtergrond en zetten deze vaardigheden dan ook in om hun bieren te brouwen. Bij de Moersleutel ontwerpen ze naast gedurfde bieren ook innoverende technieken voor het brouwen. In totaal zullen we jullie introduceren aan wel zes verschillende bieren. In dit artikel komt het industriële goed naar voren en zullen we drie keizerlijke stouts behandelen die ons doen denken aan revolutie, gierende banden en een duistere en zwaardere beroepsgroep.

Motor Oil (Russian Imperial stout)

Deze stout is lekker sterk, maar zeker niet overweldigend. Als je het blikje opentrekt lijkt het alsof je een vers vat opentrekt en de prettige rokerige geur je tegemoet spoelt. Qua smaak heeft deze stout soms wat hinten van drop en zoethout en het zoetige van vanille en karamel, maar is verder niet kenmerkend op een afschrikkende wijze. Een stout is vaak, door de kenmerkende en sterke smaak, wat beter weggelegd voor de ervaren bier connaisseur. Deze imperial stout van Moersleutel is redelijk toegankelijk en een fijner instapmodel (of eigenlijk opstapmodel?) tot de wereld van de imperial stouts.

Bij het drinken van imperial stouts reis je toch altijd een beetje terug in de tijd naar Engeland rond de industrialisatie. Zowel het kaartspelletje Game of Trains (vol steampunk treinen en wagons) en uitgebreide kaartspel It’s A Wonderful World, waarbij spelers hun perfect geïndustrialiseerde utopie bouwen, sluiten aan bij dit gevoel van een tijd vol destructieve en utopische vooruitgang in een wereld volop in transitie met stoom, uitstoot en het verbranden van motorolie. Beide spellen zijn verder ook een opstapje van simpelere spellen naar wat zwaardere spellen net als de stout zelf, waardoor deze spellen qua thema en complexiteit aansluiten op dit biertje. Bij motor olie denken we natuurlijk ook aan brandend rubber en goede race. In Downforce gaan spelers niet zelf racen, maar speculeren op de coureursmarkt en de race zelf. Een beetje matchfixing kan niet ontbreken en spelers gaan niet alleen wedden, maar ook de voortgang van de race beïnvloeden. Dit redelijk lichte spel is een goed instapmodelletje in de wijde wereld van de racing board games. 

Motor Oil Coconut (Russian Imperial Stout)

De Moersleutel Motor Oil Coconut is een zeer donkere Russian Imperial Stout. Deze variant in Moersleutel’s Motor Oil serie is gebrouwen samen met geroosterde kokosnoot vlokken. Hierdoor komt de rokerige geur en de kokosnoot je tegemoet zodra je het blikje opentrekt. Qua smaak is deze motorolie zijdezacht als een romig stukje banket met bittere chocolade, karamel, een vleugje kokosnoot en zoethout. Met een alcoholpercentage van 11% is het een redelijk zware jongen. Dit is een Goede stevige Russian Imperial Stout. Er zit een vlaagje van kokos in, maar erg beperkt. Dat is lekker, want daardoor wordt de smaak niet al teveel aangetast. Toch proef je wel dat er een miniem beetje luchtigheid aanwezig is. Tegelijkertijd is het dus echt een goed sterk bier, met een prettige smaak. Het doet – zoals de meeste RIS – denken aan koffie of chocolade, maar ook vleugjes karamel vallen te ontdekken. Er is niet teveel koolzuur aanwezig, waardoor hij ook prettig drinkt.

Voor wat betreft de spellen blijven we voor deze Russian Imperial Stout ook enigszins bij de oorsprong in meerdere opzichten. Voor de oorsprong van olie komen we uiteraard uit bij Fossilis: de bron van de fossiele brandstoffen. In dit spel gaan spelers niet graven naar olie, maar naar prachtige verzamelingen aan botten. Dit zwaardere familiespel is ook uitermate geschikt voor een zwaardere spelletjesavond met een zwaar biertje. We keren ook terug naar Engeland tijdens de industrialisatie in Unmatched Cobble & Fog, waarbij onder meer Sherlock Holmes, de Invisible Man en Mr. Jekyll de met smog gevulde straten van Londen onveilig maken. Als we denken aan Sovjet (Russian Imperial Stouts) en spelletjes denken we uiteraard aan Tetris en het bekende Russische volksdeuntje als themesong van dit computerspel. Brikks is een roll-and-write die Tetris als uitgangspunt heeft genomen. Spelers puzzelen ‘vallende’ blokjes op hun velletje papier om de meeste punten te scoren. Ook hier kan brandend rubber niet ontbreken en dus ook het klassieke (inmiddels bijna fossiele) racespel Formula D niet.

Motor Oil Vietnamese & Tanzanian Chocolate (Russian Imperial Stout)

What’s in a name? De naam, geur en smaak van dit biertje liegen er niet om: chocolade is de ster van deze show. Deze stout heeft een sterke chocoladegeur en zelfs een sterkere chocoladesmaak. De stout schuimde na het inschenken best sterk op voor een goede schuimlaag waar sommige stouts nog u tegen kunnen zeggen. Bij het drinken merk je dat dit biertje qua promillage hoger is, maar tegelijkertijd niet bitter. De  chocoladesmaak kan persoonlijk aanvoelen als een overheersende smaak. Als je een liefhebber van sterke bieren bent en tegelijkertijd een liefhebber van chocolade, dan is dit biertje een aanrader.

Als honorable mention noemen we hier ook het spel Cacao (niet afgebeeld). Met dit spel kunnen spelers zich volledig in de chocoladesferen te begeven. Voor deze zware stout raden we wederom een racespel aan, maar ditmaal het zwaardere racespel Rallyman GT. Verder huren we ook een paar zware jongens voor wat rake en harde klappen. In de volgende spellen kruipen spelers namelijk in de huid van een crimineel of vigilante. In Bad Company stellen spelers hun eigen bende aan zware jongens, dames en alles er tussenin samen om de politie te ontsnappen en de meeste buit te pakken. Ook in het asymmetrische spel Getaway Driver probeert een speler (de crimineel) te ontsnappen aan de lange arm van de wet (de andere speler). In Vengeance Roll & Fight nemen spelers wraak op zware jongens. Dit duistere spel past goed bij dit donkere biertje.

Nawoord

Hou je wel van een beetje stout? Dan zijn deze Moersleutels en de spellen over zware jongens en gierende banden echt voor jou! Geen 18, geen druppel.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de brouwer.