Blog: Terugblik Hive toernooi bij ABC Libertas

Op 2 juni organiseerden de auteurs van de spellenblog Dice Daniel met behulp van de spellenuitgever Tucker’s Fun Factory bij het Arnhems Boekencafé een luchtig toernooitje van het populaire en geweldige abstracte spel Hive om zo de bijen en andere insecten, bestuivers, spinachtigen en de lente te vieren.

Toen we het Hive toernooi in mei aankondigden was het volop lente. Het weer was toen nog redelijk zacht en de bloemetjes en bijtjes waren volop actief. Inmiddels is de 30 graden al gepasseerd en liggen de bijtjes voor pampus in een strandstoel terwijl ze genoten van een koude honingmede. Gelukkig kunnen we in de hitte terugdenken aan een koel toernooi op een net zo koele locatie.

Het toernooi zou om 7 uur van start gaan, dus na zessen stonden er al genoeg enthousiaste deelnemers en anderen belangstellenden klaar. Deelnemers konden zich van te voren al inschrijven om zeker te zijn van deelname, maar op de avond zelf was nog rekening gehouden met last minute aanmeldingen en spontane deelnemers. 

Iedere deelnemer kreeg bij binnenkomst een zakje met bloemenzaadjes om de bijen te helpen. Bijen (en andere bestuivers) bezoeken bloemen voor voedsel, maar niet elke omgeving of alle planten zijn even vriendelijk voor de bij. Door geschikte bloemzaden uit te strooien en zaaien zorg je voor een hopelijk bloeiende en bijzondere omgeving voor deze bestuivers. Hopelijk helpen de deelnemers aan dit toernooi een handje (vol bijenbloemzaadjes) mee.

Tijdens de organisatie hadden we er rekening mee gehouden, dat niet elke deelnemer even bekend was met het spel, dus was er voldoende mogelijkheid om het spel te leren van ervaren Hive spelers of andere deelnemers. HIVE is erg simpel om te leren, maar lastig te beheersen. Je kan het spel omschrijven als schaak zonder bord met allemaal unieke stukken gebaseerd op verschillende insecten en spinachtigen. Het belangrijkste stuk is uiteraard de bij: probeer de koningin van je tegenstander gevangen te nemen, maar vergeet niet om je eigen royalty te beschermen. Met de spin kun je een specifiek aantal stappen lopen, de mier, de harde werker, kan erg ver verplaatsen, de tor kan op andere stukken kruipen, de sprinkhaan kan over andere stukken springen en in de uitbreidingen zijn er nog meer bijzondere insecten te vinden waaronder zelfs de mug die goed bij dit warme weer past. 

Door de bijzondere en stevige speelstukken in een draagzakje en zonder de noodzaak van een speelbord is HIVE het ultieme spel voor verre bij-stemming, zinderend zoemende vakantie of fleurige picnic en dus perfect voor de lente en de aankomende zomer. De stevige speelstukken maken het spel ook ideaal voor in een gezellig boekencafé. We hadden een aantal tafels naast elkaar geplaatst zodat de deelnemers makkelijk van tafels konden wisselen, maar door de draagbaarheid van Hive kon het ook prima op het terras worden gespeeld.

Iets na zevenen waren er voldoende oefenrondjes gespeeld en kon het toernooi beginnen. Van te voren hadden we bedacht dat we afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers voor een single knock-out of double knock-out zouden kiezen. Uiteindelijk rechtvaardigde de goede opkomst dat we voor de single knock-out kozen en spelers die een ronde hadden verloren konden niet meer meedingen aan de overwinning. Tijdens het toernooi werd met reguliere regels gespeeld en niet met toernooispecifieke regels. 

Met een grote prijzenpot (waaronder de mogelijkheid om Hive of Hive pocket te winnen) en het hoge niveau van veel spelers was de spanning om te snijden. Tijdens de finale stonden alle deelnemers in stilte verzameld om naar de finalisten te kijken. In de finale streden Sara en Nisse om de titel en de eer en uiteindelijk won Sara! 

Naast competitie was er ook voldoende mogelijkheid om te genieten van een lekker drankje. Libertas had als bier van de maand juni Barbãr (van de Belgische brouwerij Lefebvre) geselecteerd. Barbãr is een speciaal blond bier dat wordt gezoet met honing en was dus perfect voor tijdens het toernooi.

Dankzij de mooie opkomst, gemoedelijke sfeer, voldoende competitie, een leuke locatie en lekker bier was het een geslaagde avond die niet mogelijk was geweest zonder Tucker’s Fun Factory voor het beschikbaar stellen van de demo-exemplaren en een deel van de prijzenpot.