Aeon’s End is een meeslepende coöperatieve deckbuilder waarbij de spelers Gravehold proberen te beschermen tegen de Nameless: weerzinwekkende monsters die via magische breuken in de realiteit (breaches) de wereld betreden. Spelers beginnen met een persoonlijk stapeltje kaarten waarmee zij monsters te lijf gaan en effecten zullen activeren. Tijdens het verdere verloop van het spel zullen spelers nieuwe kaarten kopen om hun trekstapel te verbeteren. Aeon’s End is helemaal het einde qua deckbuilders, wekt de Legacy versie dezelfde magie op?
Aeon’s End brengt genoeg vernieuwing binnen het genre: kaarten van spelers worden in beginsel nooit geschud, maar aflegstapels worden ‘geflipt’ om nieuwe nieuwe trekstapels te vormen. Spelers kunnen zelf bepalen in welke volgorde ze bepaalde kaarten afleggen, en hebben hierdoor invloed op de volgorde waarin zij kaarten later in het spel weer tegen het lijf lopen. Tevens wordt de beurtvolgorde van de spelers en het het monster bepaald door een stapeltje kaarten. De beurtvolgorde staat hierdoor niet vast en dus moeten spelers snel van tactiek kunnen wisselen. Aeon’s End is tevens een zeer gevarieerd spel. Het spel kent vele uitbreidingen en daardoor kunnen spelers met verschillende combinaties aan kaarten, helden, monsters en modules spelen. Lees meer over Aeon’s End in onze recensie van het basisspel.
Aeon’s End Legacy is een Legacy-versie van deze geweldige deckbuilder. Spelers beleven een verhaal, maken keuzes en brengen permanente veranderingen aan. Zo zullen ze onder meer stickers plakken op kaarten en helden voor unieke effecten en uitkomsten. Wees echter niet bang, want in tegenstelling tot veel Legacy spellen blijft Aeon’s End Legacy (AEL) ook na het doorspelen van het verhaal speelbaar. Sterker nog, de verschillende kaarten van andere Aeon’s End spellen en uitbreidingen zijn te combineren met AEL! Eigenlijk kun je AEL daarom beschouwen als een extra aanvulling (in de vorm van een losstaande uitbreiding met leuke campaign) of de start van jouw AEL collectie. In AEL leer je namelijk (opnieuw) stapsgewijs de verschillende onderdelen van het basisspel, maar later inneemt verhaal speel je uiteraard complexere gameplay vrij. AEL is hierdoor eigenlijk de perfecte basis om de wereld van Aeon’s End te ontdekken. In totaal bevat AEL meerdere hoofdstukken waarbij spelers nieuwe kaarten, monsters en andere onderdelen vrijspelen.
Een leuk element aan AEL is de wijze waarop de markt aan kaarten veranderd. In het basisspel stel je aan het begin van elk potje een markt aan kaarten samen. Onder meer dat maakt Aeon’s End zo gevarieerd. In AEL begin je een vaste set aan kaarten in de markt, maar aan het einde van ieder hoofdstuk moet je twee stapels kaarten in de markt vervangen door andere kaarten. Op die manier evolueert het spel op basis van jouw keuzes, maar speel je tegelijkertijd nieuwe kaarten vrij die je later in reguliere potjes Aeon’s End kunt toevoegen!