Review: Extraordinary Adventures Pirates! (Forbidden Games)

Extraordinary Adventures: Pirates voor familiepiraten

Ahoy, maatjes! Hijs de zeilen en laat je meeslepen door het avontuurlijke Extraordinary Adventures: Pirates! In dit opwindende bordspel stap je in de schoenen van een sluwe piratenkapitein en navigeer je je schepen door de gevaarlijke wateren van de Caraïben, allemaal op zoek naar onvoorstelbare rijkdom en glorie. Maar pas op, want je bent niet de enige zeerover op deze gedurfde reis. In deze review duiken we diep in de wereld van dit spannende spel, waarbij we de achtergrond, de opstelling, de gameplay, geavanceerde strategieën verkennen en ten slotte delen we onze gedachten in ons slotwoord.

Achtergrond

Extraordinary Adventures: Pirates! is een opwindende mix van deck-building en handbeheer, waarin je een piratenkapitein speelt die door de Caraïben racet. Het doel is duidelijk: overtreffende rivalen, verzamel waardevolle lading en grijp de schat om de meeste punten te verzamelen. Het spel biedt drie verschillende routes door deze gevaarlijke wateren, elk boordevol kansen voor sluwe piraten om te gedijen. De Caraïben roepen, beloven fortuin aan degenen die dapper genoeg zijn om het te grijpen.

Figuur 1: Welke route leg jij af op de caribbean?

Opstelling

Voordat je op avontuur kunt gaan als piraat, moet er wat voorbereiding worden gedaan. Elke speler begint met een persoonlijk dek van tien kaarten en plaatst drie schepen, één aan het begin van elke route. Deze schepen zullen je trouwe schepen zijn in deze race naar rijkdom. Vergeet niet om je dek te schudden en vijf kaarten te trekken om je initiële hand te vormen.

Player Setup

In aanvulling op je persoonlijke dek zijn er nog twee cruciale decks: het Koopmansdek en het Havendek. Deze kaarten hebben identieke achterkanten, waardoor ze niet te onderscheiden zijn wanneer ze aan je dek worden toegevoegd. Het Koopmansdek, versierd met Gouden Doubloons, blijft met de gezicht naar beneden liggen, waardoor het een verleidelijke schatkist is. Ondertussen staat het Havendek naast het bord klaar, met drie kaarten onthuld.

Vrachtkisten

Vrachtkisten zijn essentieel voor de fortuin van elke piraat, en ze worden willekeurig geplaatst op elke locatie van het Koopmansschip aan het begin van het spel. Schattige tegels worden geschud en naast het bord met de gezicht naar boven weergegeven, in aantallen die groter zijn dan drie keer het aantal spelers plus één.

Gameplay

Zodra het bordspel is klaargezet, is het tijd om uit te varen en je piratenkunsten te ontketenen. Op jouw beurt speel je drie kaarten uit je hand om je schepen te navigeren. De kaarten kunnen worden gebruikt voor hun bewegingswaarde of om speciale acties te activeren. Sommige speciale acties zijn vluchtig, worden na gebruik weggegooid, terwijl andere in het spel blijven. Jouw strategische keuzes zullen jouw pad naar plundering bepalen.

Bij het gebruik van een kaart voor beweging, gaat je schip vooruit het aantal vakjes dat wordt aangegeven onderaan de kaart. Wees echter voorzichtig; als een piratenschip stopt om een Koopmansschip te plunderen of een Haven te bezoeken, stopt de beweging van dat schip onmiddellijk. Plunderen van een Koopmansschip levert je alle vrachtkisten op en voegt de bovenste kaart van het Koopmansdek toe aan je weggooide dek. Zodra een schip is geplunderd, kunnen er geen vrachtkisten of bemanning meer worden verkregen van die locatie.

Plundering

Aankomst in een Haven stelt je in staat om een van de drie openliggende Havenkaarten te kiezen of de bovenste kaart van het afgedekte dek, deze in je aflegstapel te plaatsen. Bovendien kun je de vrachtkisten die je hebt verzameld inruilen voor Schattentegels, mits je de juiste combinatie van vracht hebt.

Het spel ontvouwt zich in een cyclus van spelers die om de beurt spelen totdat er een Trinidad bereikt, waarmee het avontuur wordt afgesloten. De overwinningspunten worden dan geteld.

Geavanceerde Gameplay

Voor degenen die op zoek zijn naar een nog gedurfder avontuur, biedt Extraordinary Adventures: Pirateseen geavanceerde modus. Voordat je gaat varen, plaatsen spelers hun vier gekleurde Pirate Meeples op Havens op het bord. Wanneer een schip een haven bereikt met een piraat, kan de speler de Pirate Meepleclaimen. Als het de piraat van een tegenstander is, wacht er aan het einde van het spel een bonusoverwinningspunt. Als het je eigen piraat is en je koopt een Schattentegel op die beurt, verdubbel je de overwinningspunten aan het einde van het spel.

Conclusie

Extraordinary Adventures: Pirates is een spannend bordspel dat een boeiende reis belooft door de Caraïben. Hoewel het voor 8 jaar en ouder wordt aanbevolen, hebben jongere spelers mogelijk begeleiding nodig vanwege de diepgaande strategie. De aantrekkingskracht van het spel ligt in de veelzijdige strategie, waarbij het aanpassen aan de keuzes van je rivalen essentieel is.

Een van de opvallende kenmerken van het spel is de mogelijkheid om te kiezen uit drie routes, wat voldoende ruimte biedt voor tactisch manoeuvreren. Ga je je concentreren op één schip en het naar voren duwen, of verdeel je je kaarten gelijkmatig over je schepen? Het is een heerlijke beslissing om te maken.

Het aspect van het bouwen van een deck voegt diepgang toe aan de gameplay, waardoor je bemanning met unieke vaardigheden kunt werven. De optie om ongebruikte kaarten in je hand te houden voor toekomstige beurten beperkt de invloed van geluk bij het trekken van kaarten en versterkt de strategie.

De willekeurigheid van het spel houdt de zaken spannend, met de plaatsing van vrachtkisten en Schattentegels die verschillende paden naar succes bieden. Het plannen van je routes is cruciaal.

Een intrigerend element is het scoren voor de uiteindelijke positie van elk schip op de routes, wat extra diepgang toevoegt aan je strategische overwegingen. Ga je met één schip snel vooruit, waarbij je mogelijk de andere achterlaat?

Extraordinary Adventures: Pirates biedt plaats aan maximaal zes spelers, wat het perfect maakt voor familiebijeenkomsten. Met een volledig aantal spelers kan het spel echter langer duren vanwege de dynamische aard van het bord. De voortdurend veranderende staat van het spel houdt spelers betrokken en leidt tot veel tafeldiscussie.

Kortom, Extraordinary Adventures: Pirates combineert boeiende gameplay, superieure componenten en een rijke thematische ervaring. Als je een fan bent van deck-building en strategische bordspellen, dan is dit piratenavontuur een schatkist vol plezier. Dus hijs het anker, zet koers en claim je deel in de Caraïben – jouw buitengewone avontuur wacht!