Showcase: Post Mortem London Gothic: The Ghost in the Machine

Weet jij de zaak op te lossen in dit choose-you-own-adventure moordmysteriepakket vol bewijs, twee boekwerken en voldoende Londense smog? 

Achtergrond

“Ghost in the Machine” is, naast een zeer bewust gekozen titel van een aflevering van de televisieserie X-Files, een filosofische term die wordt gebruikt als kritische benaming voor de filosofische gedachte dat de geest naast en los van het corporale lichaam bestaat of kan bestaan. Ook in fantasy en science-fiction is het een populair thema. Denk aan een gekke wetenschapper die zijn gedachten upload naar de cloud om het eeuwige leven te bereiken, een magiër die zijn ziel aan een levenloos object bindt on waarbij dat voorheen levenloze object een eigen leven begint te leiden of een daadwerkelijke geest die in een computer gaat zitten zoals de eerder genoemde X-Files aflevering.

Ghost in the Machine is ook de subtitel van dit deel in de Post Mortem moordmysteriereeks van de Mysterious Package Company. Deze reeks combineert escape rooms, moordmysteries en choose-your-own-adventure verhalen tot een speelse ervaring. Dit bedrijf brengt ook de Curious Correspondence pakketten uit: escape rooms die door de brievenbus kunnen. Over Curious Correspondence hebben we eerder al eens een recensie getikt.

Post Mortem

Post Mortem London Gothic: The Ghost in the Machine speelt zich, zoals de naam al doet vermoeden, af in London. De setting (een dodelijke katoenfabriek midden in de industriële revolutie) is met name geïnspireerd door Victorian Gothic romans zoals The Invisible Man, Dr. Jekyll and Mr. Hyde en Dracula, Jack the Ripper verhalen en uiteraard ook de beroemde detective boeken van Sir Arthur Conan Doyle.

In deze spelervaring krijgen spelers een dik dossier vol bewijzen en verklaringen (politierapporten, lijkschouwingen en verschillende stukken ander fysiek bewijsmateriaal), attributen en twee boekjes. De boekjes zijn zogenaamde “Penny Novels” ook wel “Penny Dreadfuls” genaamd, omdat het vaak over lugubere onderwerpen ging. Met behulp van dit dossier volg je het spoor van aanwijzingen, ondervraag je gedachten verdachten en probeer je de raadsels op te lossen en losse eindjes vast te knopen. Dit moordmysteriespel kun je alleen of gezamenlijk spelen. Spelers kiezen zelf welke sporen ze willen onderzoeken en welke paden ze willen bewandelen. In de Penny Novels, die hun naam ontlenen aan goedkope lectuur uit de 19e eeuw met verhalen vol horror en fantasie, wordt het verhaal beschreven. Erg thematisch!

Hou je van Escape Rooms en choose-your-own-adventure spellen? Is jouw antwoord op deze vraag ja, dan is Post Mortem waarschijnlijk helemaal jouw ding. Het spelmaterieel is prachtig en biedt spelers de kans om zich helemaal in het verhaal en setting onder te dompelen. Post Mortem duurt overigens een stukje langer dan de gemiddelde escape room voor thuis. Dit is letterlijk een avondvullende activiteit en mogelijk ben je zelfs meerdere avonden met het spel en het mysterie zoet. Zet je kaarsen dus alvast klaar om flink wat te ontraadselen!