Review: The Lord of the Rings Adventure Book Game (Ravensburger)

“Eén Ring om allen te regeren, Eén Ring om hen te vinden, Eén Ring die hen brengen zal, en in duisternis binden.” The One Ring is als sieraad een gevaarlijke stukje edelmetaal. Het is aan de kleine Hobbit met harige voeten, Frodo, erfgenaam van zijn oom Bilbo die de ring op een van zijn avonturen trof, om de ring naar de Doemberg te brengen om voor eens en altijd het kwaad van Sauron uit Midden-Aarde te verbannen. Dit verhaal ken je ongetwijfeld van de boeken van J.R.R. Tolkien, in de Ban van de Ring, of de verfilmingen van dit epos geschoten door Peter Jackson. In The Lord of the Rings Adventure Book Game van Ravensburger ga je dit epische verhaal naspelen en op elke bladzijde tref je een nieuwe avontuur met eigen regels. 

Achtergrond en doel

De Adventure Book Games zijn een serie van coöperatieve spellen van Ravensburger gebaseerd op boekverfilmingen. Een eerder deel was bijvoorbeeld The Princess Bride. Nu is The Lord of the Rings aan de beurt en er zijn weinig verhalen die perfect geschikt zijn voor letterlijk elke vorm aan media. Er zijn meerdere videospellen, bordspellen, verfilmingen, luisterboeken, kleurplaten, stripboeken – en bedenk het allemaal maar – gebaseerd op de epische wereld geschapen door J.R.R. Tolkien. 

In de Adventure Book Games speel je het bekende verhaal na. In verschillende avonturen volg je het reisgezelschap van Frodo terwijl ze meerdere tegenslagen en blokkades proberen te overwinnen. Elke bladzijde van de Adventure Book is een ander prominente gebeurtenis uit het verhaal met nieuwe spelonderdelen, missies en spelregels. Zodra de spelers alle avonturen hebben overwonnen zonder dat de ring in handen van Sauron is gevallen, winnen ze gezamenlijk het spel. 

Spelopzet en spelverloop

Het spel laat zich makkelijk opzetten. Leg het avontuur klaar op de eerste bladzijde en pak alle beschreven onderdelen er bij. Zet de onderdelen op de juiste plaatsen en schud de verhaalkaarten. Deel verhaalkaarten aan iedere speler en de spelers zijn klaar om te spelen. 

Iedere avontuur heeft eigen regels die op de bladzijde staan omschreven. Het avontuur beschrijft de wijze waarop spelers het avontuur kunne winnen of verliezen. Meestal zullen ze een aantal missies moeten voltooien door hun personages op de juiste plekken op het speelbord te verzamelen en de juiste kaarten af te leggen. Door missies te voltooien, ontvangen spelers ook bonussen die ze later in het verhaal verder op weg zullen helpen. 

In principe is het spelverloop vrij eenvoudig. Spelers verplaatsen personages terwijl ze rekening houden met de regels van het specifieke avontuur. Daarnaast verrichten ze een aantal acties die vaak te maken hebben met het uitspelen om verder te verplaatsen, ruilen en verzamelen van kaarten om vervolgens missies te kunnen voltooien. Spelers kunnen ook de One Ring kaarten gebruiken voor speciale effecten. Aan het einde een beurt dienen spelers altijd kaarten af te leggen. Als spelers echter One Ring kaarten gebruiken of afleggen, gaat de ring een stapje dichter richting Sauron en gebeuren er gevaarlijke dingen en zijn de spelers een stapje dichter bij het kwaad en het bijbehorende verlies. De One Ring karten zijn sterk, maar je wilt ze liever niet gebruiken, wat interessante dilemma’s kan opleveren. Deze kaarten ‘vervuilen’ op een gegeven moment wel je hand. 

Aan het einde van een beurt vind er overigens ook een gebeurtenis plaats afhankelijk van het avontuur en de getrokken kaarten. 

Conclusie

The Lord of the Rings Adventure Book Game is een simpel, maar interessant coöperatief spel. Het is volledige instapklaar en het spel neemt je aan de hand door de verschillende spelconcepten. Ieder avontuur is eigenlijk een puzzeltje, maar door de willekeur van de kaarten, zitten er interessante wendingen in, waardoor niet elke oplossing hetzelfde is.