Review: Split (Jumbo Games)

Het is kiezen en (ver)delen in Split van Jumbo Games, een erg snel en intuïtief kaartspel. Verdeel jij jouw tegenstanders of wordt het verlies in jouw maag gesplitst? 

Elke speler krijgt 7 kaarten en de dealer krijgt 2 extra kaarten. De kaarten hebben allemaal getallen oplopend tot de 100. Er zijn standaardkaarten en jokerkaarten. De dealer legt de hoogste en laagste standaardkaart uit zijn of haar hand open op tafel. Deze kaarten vormen het begin van de twee splitstapels. De volgende speler legt een kaart neer met een getal tussen de waarde van de bovenste kaarten van de twee stapels. Vervolgens legt de volgende speler de zojuist geplaatste kaart op een van de splitstapels en legt weer een kaart met een getal tussen de (nieuw) waarde van de stapels. Kan een speler geen kaart plaatsen, dan wordt het spel “gereset”. De open kaarten(stapels) worden afgelegd en de actieve speler trekt 3 kaarten van de trekstapel. Deze speler legt weer een hoogste en laagste standaardkaart uit zijn of haar hand open op tafel als begin van de twee splitstapels en het spel wordt hervat. De speler die als eerste zijn of haar kaarten heeft weggespeeld, wint! 

Split is een enorm simpel en (v)luchtig kaartspelletje. Het lastigste aan Split is bijna om er een uitgebreide recensie over te schrijven. Het spel heeft minder dan een A4’tje aan regels (waarvan de helft wordt opgevuld door een coöperatieve variant) en kent een enorm simpel concept. Het concept van Split, ontworpen door Kim Vandenbroucke, is zo ontiegelijk vernuftig simpel, dat ik mij hardop verbaasde dat ik nog geen spel ken met hetzelfde spelmechanisme (het heeft een klein beetje iets weg van een competitieve versie van The Game of The Mind). Het is simpel en enorm makkelijk te leren. Het spel heeft ook een coöperatieve variant (waar de vergelijking met The Game makkelijker te maken is), maar de competitieve variant is met afstand het leukst. Enorm leuk als tussendoortje.