Ik vond het altijd maar een broodjeaapverhaal: sokken die zouden verdwijnen in de wasmachine. Op fatsoenlijke wasmachines zit een filter (ja zelfs in de enorm oude!), dus het leek me onwaarschijnlijk dat er altijd maar honderden sokken door de riolering rond zouden zwerven. Ja, natuurlijk zal het weleens voorkomen dat er inderdaad sokken worden opgeslokt door de wasmachine, maar vaak denk ik dat door onze fouten sokken worden misplaatst. De sokken verdwijnen onder het bed, vallen naast de wasmand, slingeren door het huis en raken op andere manieren kwijt en vervolgens draai je een wasje waar slechts een enkel sok van dit uit elkaar gerukte paar in meedraait. Nadat je ontdekt dat slechts één schone sok uit het sop komt, geef je de wasmachine de schuld. Tot het moment dat je gaat verhuizen en je vervolgens die ene verloren sok bedekt met stof onder bank vandaan trekt. Inmiddels weet ik wel beter: het zijn inderdaad niet wasmachines die sokken kwijtmaken, maar ook niet menselijk handelen, maar het zijn schattige en kleurrijke sokmonsters die niets liever willen dan jouw bedwelmend geurige en gedragen voetwaar toe te voegen aan hun collectie. Weet jij jouw sokken te beschermen of ben je slechts een held op sokken?
Sock Monster is een spel voor de hele familie dat zelfs door de allerkleinsten gespeeld kan worden. Op het speelbord worden een aantal tegels met verschillende meubels in verschillende kleuren geplaatst en ook vier monsterhollen. Elke speler krijgt een elf (die zij een naam mogen geven!) en 1 sok. Onder de vier monsterpionnen worden dobbelstenen met ogen geplaatst, naast het bord ligt de kleurendobbelsteen en zodra iedere speler zijn of haar pion in het midden op het speelbord heeft geplaatst, kan het spelplezier van start. Iedere beurt worden de monsters verplaatst, wordt er een monsterlijke actie uitgevoerd en mag de actieve speler zijn of haar je pion verplaatsen. In de eerste beurt wordt nog geen monster verplaatst.
Om een monster te verplaatsen wordt eerst de zeszijdige dobbelsteen met kleurtjes geworpen om te bepalen welk monster gaat bewegen. Als een speler een monster verplaatst, moet de monster over het bord geschoven worden. Dit zet een vernuftig spelmechanisme in gang. Onder het monster ligt namelijk een dobbelsteen en door deze verplaatsing wordt gedraaid. Zo is het een verrassing welk resultaat tevoorschijn komt, maar kan door een beetje planning, inzicht en geluk wel het gewenste dubbelresultaat worden behaald. Nadat het monster 1, 2 of 3 stapjes heeft gezet, wordt de pion opgetild en wordt gekeken of het monster slaapt of wakker is. Als de dobbelsteen een gesloten oog weergeeft, is het monster in dromenland. Is het oog geopend, dan is het monster wakker en mag de actieve speler een actie uitoefenen. Deze speler mag:
- een aangrenzende tegel in het geheim bekijken;
- een sok stelen van een speler naast het monster. Deze sok verdwijnt dan naar het hol van dit monster; of
- een monster nogmaals laten bewegen en eventueel nog een actie uitvoeren.
Nadat het monster wat heeft gedaan, mag de actieve speler zijn of haar pion verplaatsen. De speler mag (publiekelijk) bekijken op welke tegel de pion landde of een so terugstelen van een monster als de pion naast een monsterhol staat. Als een tegel wordt bekeken en dit dezelfde kleur is als die van de actieve speler, en een meubelstuk bevat dat deze speler nog niet heeft omgedraaid, mag deze speler sokken trekken uit de zak. Elk paar met dezelfde kleur sokken is veilig voor de monsters en als een speler drie paar sokken heeft, dan heeft deze speler gewonnen.
Sock Monsters is een vermakelijk spel voor kleine spelers, maar stiekem ook nog best vermakelijk voor oudere spelers of zelfs stokoude, ervaren spelers. Het spel combineert op een leuke manier memory, geluk en planning waardoor kleine spelers leuke nieuwe spelvaardigheden aanleren. Daarnaast is het tevens een legacy-spel. Je hoort me goed. In dit spel ontdekken spelers nieuwe spelregels en spelonderdelen. Ze ontdekken nieuwe kamers in het huis en mogen stickers met onder andere sokken plakken. Een aanrader voor families!