Review: Railroad Ink Goudgele en Natuurgroene editie (White Goblin Games)

Kan ik jullie wellicht aansporen om een van mijn favoriete roll & writes te spelen? Dat is natuurlijk Railroad Ink: een dobbelspel dat op rolletjes loopt en klopt als een wagon. Net als bij Pokemon op de oude grijze Gameboy verscheen de oorspronkelijke Railroad Ink in een rode en blauwe editie. Elke variant is in de basis hetzelfde, maar komt met twee eigen unieke modules/uitbreidingen. Uren aan speelplezier. Inmiddels zijn er twee nieuwe edities (een groene en gele editie) en een hele treinlading aan mini-uitbreidingen verkrijgbaar. Is de hele boel ontspoord of zijn ze de weg nog niet kwijt? Spoilers: de nieuwe varianten lopen nog steeds als een trein!

Railroad Ink in sneltreinvaart

In sneltreinvaart zal ik, voor de openbaar vervoerleken onder ons, jullie door Railroad Ink loodsen. In Railroad Ink probeer je de ultieme route te plannen door het tekenen van treinsporen, wegen en stations. Elke ronde worden dobbelstenen geworpen die iedere speler verplicht moet tekenen door middel van de bijgeleverde pen met uitwisbare inkt. Doordat de worp voor iedere speler geldt, wordt het spel direct veel strategischer en minder afhankelijk van geluk.

Treinsporen kunnen op wegen worden aangesloten en vice versa door middel van verbindende stations of speciale routes, zodat je allerlei mooie tochten kan creëren. Punten worden gescoord door langste wegen, meeste uitgangen, routes in het centrale vlak en bonuspunten. Routes zonder uitgang leveren minpunten op.

Railroad Ink is perfect voor op reis en ook solo enorm ontspannend. Ook fijn is dat het spel goed gespeeld kan worden door één speler en dat je het door de compactheid overal mee naartoe kan nemen. Het spel is prachtig vormgegeven, of je nou de blauwe, rode, gele of groene versie speelt. Ieder speelbordje is voorzien van verschillende mooie tekeningen van landschappen met treinen of wegen.

Natuurgroene en Goudgele variant

De Natuurgroene en Goudgele variant gooien het spoorboekje van Railroad Ink opzij door nieuwe scoremogelijkheden en interactieve uitdagingen toe te voegen aan het basisspel. Naast de gewone routes, staan er nu steden, fabrieken en universiteiten op de spelersbordjes. Routes door universiteiten en fabrieken leveren bonussen op tijdens het spel en stations in dorpen leveren extra punten op.

Uitdagingskaarten laten spelers strijden om kostbare bonuspunten en voegen daarmee interactie toe aan het voorheen vrij solitaire dobbelspel. In de Goudgele editie probeer spelers cactussen te beschermen van het woestijnklimaat door deze cactussen naast oases te planten. In de tweede module van de Goudgele editie probeer spelers de langste ravijn aan te leggen. In de Natuurgroene editie leggen spelers de spectaculairste wandelroutes aan en proberen ze de mooiste natuurgebieden/bossen te planten.

Conclusie

Er zijn ook een hoop mini-uitbreidingen verkrijgbaar die ik mogelijk in een aparte blog (Railroad Ink Voor Ieder Wat Speels?) uiteen zal zetten. In mijn mening is Railroad Ink nog lang niet ontspoord en heet ik alle nieuwe uitbreidingen en edities van harte welkom. Ik wacht ze op met open armen in de stationshal!

Railroad Ink blijft een heerlijk spel om mee te nemen op vakantie of om lekker te spelen om eens ontspannend te puzzelen!