Review: Panorama (Sparkworks)

Panorama is een samenvoeging van de Griekse ‘alles’ en ‘schouwspel’. Een panorama is dus een allesomvattend schouwspel. In de schilderkunst is een panorama een voorstelling op een langgestrekt cirkelvormig doek. Vaak waren panorama’s daarom zeer brede tekeningen van een landschap, breed en vol me details. Tegenwoordig gebruiken we het woord panorama vooral voor een zeer brede foto ongemakkelijk gemaakt met de panorama functie van een smartphone. Te snel bewogen tijdens fotograferen? Een vage foto met spookachtige figuren is het resultaat. Top! In het gelijknamige spel van Sparkworks gaan spelers een panaroma maken van een landschap in een nationaal park. Leg schattige dieren en taferelen zoals het noorderlicht vast en wordt beloond voor de beste panoramas in Panorama!

Panorama is een zeer licht competitief drafting spel (een spel waarbij spelers hun handkaarten telkens doorgeven aan de volgende speler) waarbij spelers semi-coöperatief aan verschillende panorama’s werken. Spelers bouwen in twee fases aan hun allesomvattende schouwspel. Ze gaan namelijk tijdens zonsopgang en zonsondergang kiekjes schieten. Het licht is alles bij een goede foto. Elke fase krijgen speler kaarten op hand van de specifieke fase. Ze kiezen tegelijkertijd een kaart die ze aan een panorama willen leggen en geven hierna hun kaarten door. Te beginnen met de actieve speler spelen spelers de gekozen kaart aan een panorama. Elke speler heeft keuze uit twee panorama’s. Een panorama die ze met hun linkerbuur delen en eentje die ze delen met de buur aan de rechterkant.

Spelers kunnen kaarten enkel spelen als het landschap aansluit. Kunnen zij een kaart niet spelen, dan moeten ze deze gesloten plaatsen. Op elke kaart staat op welke manier je met deze kaart punten verdiend. Met meer bergen verdien je exponentieel punten en naast een eland mogen geen dieren. Daarnaast liggen er een aantal publieke doelen open op tafel. Spelers kunnen ook met deze doelen punten scoren.

Panaroma is een erg licht en luchtig spel. Spelers gaan samen werken aan de mooiste plaatjes. De artwork op de kaarten is gelukkig prachtig en hierdoor komen de panoramas echt tot leven. Het spel is uitermate geschikt voor beginnende spelers. Voor de beginnende zal het semi-coöperatieve spelelement, waarbij je samen moet werken met je tegenstander, nog verrassend aanvoelen, maar voor de veelspeler is dit inmiddels een beproefd concept. Spellen zoals Between Two Castles zullen geschikter zijn voor de expert speler, maar Panorama is luchtig en makkelijk en tussendoor te spelen. Een plaatje voor de beginnende spelers!