Review: Odin’s Table – Viking’s Tales (Gamestorm Studio)

Odin (of diens Germaanse eeneiige tweeling Wodan) zijn goden van velen zaken: oorlog, wijsheid, kennis en de dood, maar – samen met Loki – staat ook Odin voor list en bedrog. Laten die elementen nu net samen komen in Odin’s Table: een blufspel voor twee spelers. 

Achtergrond

Odin’s Table maakt onderdeel uit van de Viking’s Tales reeks van Gamestorm Studio. Deze Finse spellenmakers hebben namelijk besloten om de Noordse roots in een (tot nu toe) drietal spellen te verwerken. 

Odin’s Table haalt inspiratie uit de Tafl-spellen familie. Tafl is Oudnoors voor tafel of bord en het bekendste Noordse bordspel is vermoedelijk Hnefatafl: King’s Table oftewel Vikingschaak. Tafl King van Gamestorm Studio is een heruitgave van dit spel (en de recensie kun je hier vinden) – Odin’s Table is hun eigen ontwerp en een ode aan de Tafl-spellen uit het hoge noorden. 

Doel en spelopzet

Odin’s Table combineert een abstract strategiespel met een flinke dosis aan bluf. Een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld Stratego. Net als in Stratego hebben spelers namelijk een aantal strijders die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Jij weet de waarde van jouw strijders, maar over het algemeen niet de waarde van de strijders van jouw tegenstander. In tegenstelling tot Stratego zijn de waardes echter niet per se gebonden aan de strijders, maar wel aan een kolom van het speelbord en daarnaast willen deze waardes nog weleens wijzigen. 

Aan het begin van het spel zetten de spelers het speelbord en hun zichtschermpjes klaar. De zichtschermpjes gebruiken spelers om hun kaarten voor hun tegenstander te verbergen, maar wel zodat ze goed zichtbaar zijn voor zichzelf. 

Spelers zetten hun speelstukken klaar en schudden hun kaarten. Beide spelers trekken 6 kaarten en leggen deze open op het speelbord zodat beide spelers kunnen zien met welke kaarten hun tegenstander begint. Eigenlijk weet je al de mogelijke opstelling. 

Spelers zetten hun kaarten in het geheim achter hun zichtschermpjes. Elke kaart hoort bij een nummer en een kolom van het speelbord. Spelers zijn klaar om te spelen. 

Spelverloop

Om de beurten gaan spelers een van hun speelstukken verplaatsen. Speelstukken mogen in alle denkbare richtingen bewegen, maar niet door of diagonaal tussen andere stukken bewegen. 

Als jouw stuk op een vakje met een stuk van de tegenstander verplaatst, vindt een gevecht plaats. Spelers onthullen de kaarten de bij de betreffende kolom op het speelbord horen. De speler met de hoogste waarde wint en bij gelijkspel wint de aanvaller. Een winnend aanvallend speelstuk verplaatst naar het verdedigende vakje. Verliezende speelstukken worden weggelegd. Ingezette kaarten gaan naar de aflegstapels en er worden nieuwe kaarten getrokken en achter het scherm geplaatst. 

Er zijn twee bijzondere kaarten: Iðunn en Loki. Iðunn heeft een waarde van 0 en kun je tijdens jouw beurt onthullen om jouw tegenstander te dwingen om ook een kaart te onthullen. Met Loki verliest geen enkel speelstuk als Loki de laagste kaart is, maar wisselen deze stukken van plaats na het gevecht. 

Je wint het spel als je drie stukken aan de overkant hebt en stukken aan de overkant van het speelbord doen niet meer mij. Je kunt stukken uit de dood (of Helheim) terughalen door tijdens je beurt geen verplaatsingsactie te doen. 

Conclusie

Odin’s Table is een zeer vlug blufspel met eenzelfde spelgevoel als Stratego. Het is vluchtig, makkelijk te leren en er zit voldoende verrassing in doordat spelers niet weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Het blufelement kun je strategisch inzetten, maar ook geluk is prominent aanwezig doordat de kaarten na een gevecht willekeurig worden aangevuld. 

De bijzondere eigenschappen van de kaarten Iðunn en Loki voegen leuke elementen toe. Het spel was wat ons betreft nog dynamischer geweest als meer kaarten een bijzondere eigenschap hadden gehad, zodat je jouw tegenstander nog meer om de tuin kan leiden. 

Net als bij Tafl King bevat Odin’s Table mooie houten speelstukken. Tevens bevat Odin’s Table kaarten die lijken op Noordse houtsnijwerken en een bijpassend speelbord waardoor je in de voetsporen van een echte Viking kunt treden.