Review: Marvel Unmatched Redemption Row (Restoration Games)

Ooit gefantaseerd over welk van jouw favoriete literaire of legendarische personages een gevecht tot de dood zou winnen? Bijvoorbeeld een gevecht tussen Sherlock Holmes en Koning Arthur? Medusa en Alice (uit Wonderland)? Sowieso zou Robin Hood winnen van Sinbad, die toch een beetje in de literaire vergetelheid is geraakt. Mogelijkerwijs vind je lezen niet leuk en weet je niet wie al deze personages zijn. Mogelijk ben je wel goed in plaatjes kijken en ben je zeer bekend met de ontelbare hoeveelheid strips en films van Marvel. Misschien heb je zelfs weleens discussies met je vrienden gevoerd welke striphelden van elkaar zouden winnen. In het Unmatched is geen enkele match-up gek genoeg. 

Achtergrond

In het verzamelspelsysteem Unmatched kun je allerlei verschillende personages tegen elkaar laten vechten. Wat ooit begon met vier personages Unmatched: Legends is tegenwoordig uitgebreid met verschillende losstaande uitbreidingssets, losse personages en binnenkort zelfs een coöperatief spelsysteem die je kan combineren met alle Unmatched sets. Er zijn sets met personages uit Jurassic Park, literatuur uit het publieke domein, legendes, mythologie, volksverhalen, Buffy the Vampire Slayer, Bruce Lee en uiteraard ook Marvel. Marvel vindt men namelijk overal terug (denk bijvoorbeeld ook aan Dice Throne) en ook Unmatched kon niet achterblijven… en geef Restoration Games eens ongelijk. Er zijn veel unieke en minder unieke helden en slechteriken beschikbaar in de stripboeken en films van Marvel die zich perfect laten vertalen naar een snelle krachtmeting. 

Spelopzet en doel

Het Unmatched spelsysteem is een modulair spelsysteem, verzameling en hobby. De verschillende sets met personages, onderdelen, speelborden en bijzondere regels kun je met elkaar mixen en matchen. Elke doos bevat een spelbord, vaak met unieke sets aan regels, en verschillende personages met eigen deck aan kaarten, figuren en fiches. Leg het speelbord klaar in het midden van de tafel. Elke speler kiest een personage (soms zelfs meerdere personages), soms met bijbehorende sidekick(s), spelonderdelen, draaischijf (of draaischijven) om levenspunten bij te houden en deck met kaarten. Schud de kaarten goed en plaats de onderdelen op de juiste plek op het bord. 

Tijdens Unmatched proberen spelers de levenspunten van het personage (of personages) van hun tegenstander(s) tot nul terug te brengen door aan te vallen of gebruik te maken van speciale eigenschappen.  

Spelverloop

Iedere beurt verricht een speler 2 van 3 mogelijke acties. Een speler mag dezelfde actie tweemaal verrichten. Een speler kan een kaart trekken en zijn personage(s) en/of, indien aanwezig, sidekick(s) bewegen, het effect van een scheme kaart activeren of vechten met aanvalskaarten.

In een gevecht kan de speler die wordt aangevallen zich verdedigen met een verdedigingskaart. Bijna elke gevechtskaart heeft een effect. Sommige effecten worden gelijk geactiveerd, sommige tijdens het gevecht en sommige effecten pas nadat het gevecht is afgerond. Met deze speciale effecten kun je verloop van het gevecht beïnvloeden of je positie in het grotere geheel van het spel verbeteren. Sommige effecten geven extra kracht, laten je lopen of extra kaarten trekken. 

Een personage of sidekick verliest zijn of haar levenspunten door gevechten, maar een speler verliest ook levenspunten indien deze speler kaarten van diens persoonlijke deck moet trekken, maar deze trekstapel leeg is. De speler diens personage het langst overleeft, wint Unmatched. 

Marvel: Redemption Row

In deze specifieke set van Unmtached krijg je toegang tot het gebruik van drie Marvel-figurer: de schizofrene Moon Knight, de bezeten Ghost Rider en ‘Power Man’ Luke Cage. Al deze antihelden hebben innerlijke conflicten en worden gemarteld door hun krachten. Hoe vertalen deze personages zich naar het spelbord? 

Moon Knight staat bekend om zijn verschillende persoonlijkheden en gedaantes. In Unmatched: Redemption Row neemt Moon Knight iedere ronde (en op andere momenten door speciale effecten) steeds een verschillende persoonlijkheid uit drie mogelijke persoonlijkheden aan. Elke persoonlijkheid heeft eigen krachten en zwaktes en spelers dienen goed te plannen om optimaal gebruik te maken van deze krachten in combinatie met hun kaarten. 

Ghost Rider is bezeten door de Spirit en Vengeance en heeft het demonische hellevuur tot zijn beschikking. Aan de ene kant maakt de aanwezigheid van dit hellevuur bepaalde acties sterker, maar door het hellevuur in te zetten is Ghost Rider wendbaarder, gevaarlijker en sterker. Spelers hebben dus de afweging wanneer zij hun hellevuur op welke wijze gebruiken. 

Luke Cage absorbeert net als in de stripboeken een hoop schade en zorgt daarom met name voor een uitputtingsstrijd. Overigens bevat het spelbord van Redemption Row een aantal voorwerpen (fiches) die alle spelers kunnen inzetten. 

Conclusie

Unmatched is een heerlijk duel tussen twee spelers of een team aan spelers. Elk personage heeft een unieke speelstijl, maar toch is het spel eenvoudig te leren en op te zetten zonder diepgang in te leveren. Door de verschillende personages en verschillen losstaande sets heeft het spel veel variatie aan speelplezier. Unmatched is een gevaarlijke verslaving door de extra variatie en de leuke personages. Redemption Row bevat personages met leuke tactieken en het miniatuurtje van Ghost Rider is erg gaaf gedaan. Lekker snelle arena brawler waarbij je elkaar alle hoeken kan laten zien!