Hey Kingdomino Origins! Kingdomino…… ken ik dat niet ergens van? Nou, dat lijkt mij wel: een echte klassieker van de afgelopen jaren, maar nu gaan we terug naar het begin, naar de oorsprong, daar waar het allemaal begon…. De oertijd, waar vuurtjes maken, vissen en jagen de belangrijkste bezigheden van ons bestaan waren. Onze oerdriften. Ook je territorium bewaken en uitbreiden behoort tot de dagelijkse kost. Dat is precies wat spelers in Kingdomino: Origins gaan doen. Je kiest jouw sterkste punten om in te ontwikkelen en je breidt je heerschappij op deze sterke punten uit door dominosteentjes aan te leggen. Yabba dabba doo!
Hey Kingdomino! Domino… Hmm, ken ik dat niet ook al ergens van? Nou, dat lijkt me wel: iedereen heeft ooit weleens met klassieke dominostenen gespeeld. Of het nou Mexican Train of een ander willekeurig spel was of omdat je wellicht allemaal dominostenen op een rij wilde zetten om ze vervolgens allemaal om te gooien. Kingdomino is een flinke variant op het klassieke dominosteentjes leggen. Spelers bouwen aan een kleurrijk koninkrijk om de meeste punten te scoren.
Hoe wordt Kingdomino (en dus ook de basis van Origins) gespeeld? In het midden van de tafel liggen vier kleurrijke domino-achtige tegels. Afhankelijk van de hoeveelheid spelers kiezen de spelers in een bepaalde volgorde om de beurt een tegel. De tegel die ze pakken bepaalt ook de volgorde voor de opvolgende ronde. Behaalde tegels leggen spelers in het basisspel van Kingdomino aan in hun koninkrijk. Alle dominostenen hebben verschillende terreinen (kleuren). Vaak zijn het twee verschillende terreinen op een tegel, maar er zijn uitzonderingen. Spelers verdienen punten met de hoeveelheid kroontjes op een terrein maal het aantal vakjes van een specifiek terrein die aaneengesloten zijn geplaatst.
In Origins zijn de spelers nog niet beschaafd genoeg voor enige vorm van beschaving, want zij zijn nochtans nijvere neanderthalers. Een kroon heeft nog geen enkele waarde voor deze oermensen, maar vuur geeft voldoende comfort en dus ook punten. Spelers proberen dan ook die ontdekking van vuur te claimen. Wat maakt Kingdomino Origins anders dan het basisspel?
Dankzij de verschillende spelmodi blijft Kingdomino Origins gelukkig afwisselend en verrassend genoeg ten opzichte van de eerdere spellen in de Kingdomino reeks. Alledrie de spelmodi zijn uniek genoeg om ze allemaal (afzonderlijk) te willen blijven spelen.
De ontdekkingsvariant blijft dicht bij het origineel. Deze variant biedt het vertrouwde gevoel met een leuke toevoeging: vulkanen. Hiermee mag je extra vlammetjes (kroontjes in het origineel) plaatsen op gebieden waar je nog geen punten kon scoren (de bestaande vlammetjes). Dit is een leuke tactische twist op het al steengoede basisspel, waardoor spelers zich niet langer in het stenen tijdperk bevinden.
Bij de totemvariant worden er grondstoffen neergelegd op de tegels. Bij elke tegel die je pakt, neem je ook de grondstoffen mee naar je gebied. Wie de meeste van één soort van deze grondstoffen heeft, krijgt de betreffende totem. Deze totem levert extra punten op aan het einde van het spel.
Als hekkensluiter hebben we de stamvariant. In deze variant worden ook de grondstoffen gebruikt, maar kun je ze nu ook uitgeven. Big spender! Hiermee kan je stamleden aantrekken die je punten opleveren met de speciale regels die daar op staan. Deze variant is een stuk complexer dan de andere varianten, dus misschien niet gelijk aantrekkelijke voor diegene die gewoon een lekker simpel Kingdomino willen doen. Maar hierdoor biedt deze variant wel voor ieder wat wils (of speels…)!
Al met al weer een hoop nieuws in het Kingdomino universum, de vulkanen zijn een goede toevoeging. Zelfs al zou je de 2 uitgebreidere varianten te heftig vinden, is dit nog steeds een hele waardevolle toevoeging aan de collectie voor liefhebbers van Kingdomino of nieuwkomers aan dit universum.