Review: It’s A Wonderful Kingdom (Geronimo Games)

“Ik zal niet slechts een enkel hoofdstuk worden in de geschiedenisboeken” zei de koning stellig. “Nee. Over mij zullen ze geschiedenisboeken schrijven!| Waarom zei de trotse en onbescheiden koning dit? “Mijn koninkrijk is wonderlijk en wonderbaarlijk. Een wereldmacht. Een van de nieuwe wonderen van de wereld! Dit grote en machtige rijk heb ik helemaal zelf opgebouwd met een stapeltje kaarten, maar het zal niet als een kaartenhuis ineen storten…” Althans, dat hoop ik iedere keer in It’s A Wonderful Kingdom. Wordt jouw koninkrijk een toevluchtsoord of een plek die iedereen wenst te ontvluchten? 

It’s A Wonderful Kingdom is spel voor 2 spelers gebaseerd op het populaire (en geweldige spel) It’s A Wonderful World. Net als World heeft Kingdom een beperkt aantal spelrondes verdeeld in verschillende fases waarin spelers bouwen aan hun koninkrijk door (1) iedere ronde kaarten te verzamelen, (2) te kiezen welke kaarten in aanbouw worden geplaatst en (3) grondstoffen te produceren. Dit alles doen spelers om zo een efficiënt systeem te bouwen waarmee de spelers meer grondstoffen kunnen vergaren, maar ook punten kunnen oogsten. 

De spelers krijgen aan het begin van een spelronde een set kaarten op hand. In It’s a Wonderful World kozen de spelers ieder een kaart uit de hand en de rest werd doorgeven naar de andere spelers. In It’s A Wonderful Kingdom gaat dit net wat anders. Het traditionele card-drafting mechanisme van World is namelijk vervangen door een zogeheten “I-pick-you-choose”-mechanisme. Wat bedoel ik daarmee? Spelers kiezen uit hun hand kaarten en plaatsen die aan één van de twee zijdes op het speelbord. De volgende speler mag nu een zijde kiezen en pakt alle kaarten die aan deze zijde liggen. Deze speler plaatst vervolgens weer nieuwe kaarten net zo lang tot alle kaarten van die ronde zijn gespeeld (en verdeeld). Klinkt simpel of niet? Er zijn ook negatieve kaarten (bijvoorbeeld calamiteiten of monsters) die spelers kunnen plaatsen en er is ook een mogelijkheid om kaarten gesloten te plaatsen. Zo kunnen spelers elkaar mogelijk in de val lokken of ontmoedigen om bepaalde kaarten te pakken. Dit zorgt voor leuke dilemma’s, bluf en ook wel een beetje hilariteit. Ook kunnen spelers door tactisch kaarten te plaatsen andere spelers lokkertjes bieden, om ervoor te zorgen dat ze zelf de door hun gewenste kaarten een volgende beurt te pakken.

Wat kun je met de door jouw verworven kaarten doen? Voor de spelers die World al hebben gespeeld, zal dit minder onbekend terrein zijn. In de tweede fase bepalen spelers of ze kaarten willen in aanbouw willen leggen of dat ze toch liever de grondstoffen pakken. Elke kaart bevat een bouwwerk, missie of effect die spelers in aanbouw kunnen leggen. Tevens kan een kaart worden afgelegd om als grondstof gebruikt te worden. Verworven grondstoffen gebruik je om kaarten die in aanbouw liggen af te kunnen bouwen. In fase drie worden grondstoffen geproduceerd. Het rijk van de speler en de projecten en bouwwerken die de speler heeft gebouwd, gaan nu nog meer grondstoffen produceren. De productie gaat op volgorde van de verschillende grondstoffen. Zo kan het zijn dat je tijdens de productiefase nog voldoende grondstoffen produceert om aan kaarten te bouwen die later in het productieproces ook nog kunnen produceren. Produceer jij van een bepaalde grondstof in een ronde de meeste? Dan heb jij natuurlijk meer macht en aanzien en ontvang je daarom een bonus in de vorm van een ridder. Wat doen ridders? Die gaan op avontuur, beïnvloeden adviseurs or gaan monsters verslaan in een van de verschillende modules van het spel.

It’s a Wonderful Kingdom bevat verschillende modules. Aan het begin van het spel kiezen spelers een van de beschikbare modules. Deze modules veranderen allemaal op eigen wijze het spel. Soms subtiel en soms ingrijpend. Zo is er een module waarbij spelers adviseurs kunnen verzamelen. Door ridders in te leveren, kunnen spelers machtige effecten van de adviseurs activeren om de speler naar de overwinning te helpen. In de module met monsters krijgt iedere speler een stapeltje monsters of slechteriken die de reguliere negatieve kaarten (de calamiteiten) uit het spel vervangen. Indien een speler een monster moet plaatsen, levert die vaak doorlopende negatieve effecten op. Met ridders kunnen spelers deze negatieve kaarten gelukkig weer verdrijven.

Hoe win je It’s a Wonderful Kingdom? Simpel: door de meeste punten te halen. Voor veel gebouwde kaarten kaarten kun je punten verdienen. Sommige kaarten leveren ook bonussen op als jij bijvoorbeeld van bepaalde categorieën veel kaarten hebt gebouwd. Bouw jouw kasteel dan ook op al een machtig vorst en maak van koninkrijk een wereldmacht!  Net als It’s A Wonderful World is It’s A Wonderful Kingdom een heerlijk spel en inmiddels al een van mijn favoriete spellen voor twee spelers. De vormgeving is weer prachtig en kleurrijk en het spel is simpel en intuïtief. Het biedt voor mij de juiste combinatie tussen bluf, tactiek, strategie en spelduur. Elke ronde sta je voor een dilemma: welke kaarten leg ik op welke wijze neer om mijn strategie te voeden. Welke kaarten neem ik en accepteer ik mogelijk de negatieve consequenties? Op welke wijze bouw ik aan mijn koninkrijk en op welke volgorde om zo mijn productie en score te maximaliseren? De verschillende modules zijn allemaal goed doordacht en gebalanceerd en voorzien daarom in een zeer gezonde hoeveelheid spelvariatie. Een echte aanrader.