Review: Hungry Monkey (HeidelBär Games)

Op een dag werd de altijd hongerige aap wakker, maar deze keer zonder zijn ontbijtboon. Paniek! Hoe moet deze aap nu zijn honger stillen? Zijn maag begint te rommelen en het is tijd om zijn vrienden op te trommelen. De meeste dieren wilde de aap wel helpen tijdens zijn zoektocht. Wie verdient de meeste bonen in Hungry Monkey?

Achtergrond

Ik heb een hoop vragen. De hongerige aap is zijn ontbijtboon kwijt, maar wat is nu precies een ontbijtboon? Gaat het om een witte of bruine boon? Dat is vervelend, want geen enkel English/Irish/Scottish breakfast is compleet zonder wat bonen in een zoete
tomatensaus en een aap moet wel voldoende vezeltjes en eiwitten eten. Misschien betrof het wel een koffieboon? Geen enkel ontbijt is namelijk compleet zonder die goddelijke zwarte vloeistof.

Waarom is de aap zijn boon kwijtgeraakt? Wellicht was de aap stout geweest en was zijn favoriete boon gestolen om hem een lesje te leren. Ze zeggen niet voor niets: boontje komt om zijn loontje. De meeste dieren springen echter gelijk op om de aap te helpen tijdens zijn zoektocht. Zelfs koning tijger beval zijn onderdanen om mee te zoeken. Op basis van de reactie van de andere dieren lijkt het geen ondeugende aap, maar eerder een heilig boontje! Uiteindelijk komt het goed en weet de aap zijn boontjes wel te doppen. Zijn boon raakt weer terecht en hij kan aan zijn ontbijt beginnen.

Misschien moet ik niet teveel zoeken achter het verhaal van dit snelle en prachtig vormgegeven kaartspel dat je qua gameplay wellicht bekend voorkomt. Zegt Zweeds Pesten of Poephoofden jou wellicht iets?
Als we op vakantie gaan nemen we meerdere spelletjes mee, maar ook altijd een pakje met ‘gewone’ speelkaarten. Met een pakje kaarten kun je namelijk ontelbaar veel verschillende spelletjes spelen en ook een hoop leuke spelletjes zoals Gin Rummy en Zweeds Pesten. Hungry Monkey is een bewerking van dit klassieke kaartspelletje met wat nieuwe dierlijke twists.

Spelverloop

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een handje met drie kaarten en vier gesloten kaarten voor zich. In het midden van de tafel plaatsen de spelers de trekstapel in bereik van alle spelers en afhankelijk van de hoeveelheid spelers wordt de bad kitty kaart ergens in de trekstapel geschoven. Naast de stapel hou je ruimte voor een (gesloten) afglegstapel en een (open) dierenstapel waar spelers hun kaarten op zullen plaatsen.

Tijdens je beurt speel je een of meerdere (dezelfde) kaart(en) uit je hand, een willekeurige kaart van de trekstapel of (indien de bad kitty zichtbaar is en je geen kaarten meer op hand hebt) een van je vier gesloten kaarten op de dierenstapel.

Bij het plaatsen van kaarten zijn er wel wat regels. Als je een kaart speelt moet je dezelfde waarde of hoger spelen tenzij een effect van een kaart anders aangeeft. Als er vier kaarten met dezelfde waarde op de dierenstapel liggen, wordt de hele dierenstapel afgelegd. Als je een kaart met een effect speelt, pas je het effect toe. Door effecten kun je onder andere het spelverloop beïnvloeden, gesloten kaarten bekijken of wissen je met je hand, etc. Als je geen kaart kan spelen, of als je een gesloten kaart (voor je of van de trekstapel) speelt die niet op de dierenstapel kan worden geplaatst, dan moet je al die kaarten op je hand nemen. Oeps!

Aan het einde van je beurt vul je jouw hand weer aan tot drie kaarten (als je minder dan drie kaarten hebt….), tenzij de bad kitten zichtbaar is, want dan kun je geen nieuwe kaarten trekken. De speler die als eerste diens handkaarten en vier gesloten kaarten weet weg te spelen wint. Die speler die als laatste de kaarten weg weet te spelen is de loser.

Speel je meerdere potjes dan kun je bonenkaarten winnen of verliezen afhankelijk van de uitkomst van een ronde. Op bonenkaarten staan 1, 2 of 3 bonen en deze worden willekeurig van een stapel getrokken afhankelijk van hoeveel kaarten je hebt gewonnen. De speler met de meeste bonen wint! Je kan uiteraard ook voor spek en bonen spelen…

Oordeel

Zweeds Pesten is een van onze favorietste kaartspelletjes. Hungry Monkey voegt leuke twists aan deze gevestigde klassieker toe zoals nieuwe en onverwachte effecten die je invloed op het spel vergroten. Hierdoor is het iets minder afhankelijk van geluk dan het originele spel, maar geluk is uiteraard nog steeds aanwezig.

Daarnaast is de verdeling van de aantal kaarten anders dan bij een regulier pakje kaarten. Bij Hungry Monkey komt elke kaart namelijk 6 keer voor en in totaal zijn er 72 dierenkaarten. Doordat de Bad Kitty tussen de stapel wordt geschoven zit er elk potje ook een iets andere selectie aan soort kaarten en hoeveelheid kaarten in de trekstapel. Dit zorgt ervoor dat spelers minder makkelijk kaarten kunnen tellen en op kansverdeling kunnen vertrouwen en dat zorgt voor een welkome willekeur en variatie. De artwork is echt fantastisch en door het mechanisme waarbij de spelers bonen kunnen verdienen, speel je gemakkelijk meerdere potjes achter elkaar.