Review: Honeymoon Hotel (DarkPark)

De bel van de hotelreceptie klinkt, de houten vloer kraakt en koffers rollen, maar ieder geluid wordt overstemd door het gejammer van de bruiden in het bespookte hotel. Ontdek jij de bruidsschat of kom jij niet levend de lobby uit? Beleef een spookachtige huwelijksreis in het Honeymoon Hotel.

Achtergrond

“Stap binnen in het Honeymoon Hotel, een mysterieuze plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De lobby, sfeervol verlicht door een stijlvolle kroonluchter, ademt de nostalgie van de roerige jaren 20. De klanken van een vergeten piano vullen de leegte, terwijl de muren verhalen fluisteren van lang vervlogen tijden.” 

Dit is de intro voor de Escape Room Honeymoon Hotel. De spelers zijn gasten die er langzaam achterkomen dat bepaalde gasten van dit hotel helemaal geen gelukkige huwelijksreis hebben ervaren. Het hotel herbergt gruwelijke geheimen en misschien wel meer dan een paar dode bruiden… 

Honeymoon Hotel is een van de Escape Rooms van DarkPark, een van de grootste en bekendste exploitanten van Escape Rooms in de BeNeLux met locaties in meerdere steden. Inmiddels bestaat DarkPark tien jaar en ze besloten dat het tijd was voor hun eerste kaartspel. Niet zomaar een kaartspel, maar eentje gebaseerd op het eerder genoemde hotel. 

In het gelijknamige kaartspel neemt iedere speler de rol aan van een ongelukkige bruid die in het hotel rondspookt. Spelers gaan bluffen en geheime kamers ontdekken om zo de meeste punten te verdienen. Heb jij geluk en ongeluk aan jouw zijde?

Spelopzet en spelverloop

Geef iedere speler een setje met bruidskaarten in diens kleur. Schud alle kamerkaarten en vorm het hotel door een grid van 3 bij 3 gesloten kaarten in het midden van de tafel te plaatsen. Deze kaarten zijn de kamers van het hotel. 

Elke ronde bestaat uit twee fases: een fluisterfase en een actiefase. Tijdens iedere fluisterfase kiezen alle spelers tegelijkertijd een van hun beschikbare bruidskaarten en draaien deze tegelijkertijd om. De gespeelde kaarten worden afgelegd. De stilste speler (met de laagste waarde) mag deze ronde een actie verrichten. Als een speler als enige een moordenaar heeft gespeeld is dit de stilste speler, maar neemt de moordenaar de waarde van de hoogst gespeelde kaart aan. In het geval van een gelijkspel is de opvolgend stilste speler aan zet.

De stilste speler kan vervolgens 1 actie verrichten. Deze speler kan stiekem twee kaarten in het hotel bekijken, een kamer proberen te overwinnen of een andere speler uitdagen.

Als een speler een kamer wilt overwinnen wordt deze kaart opengedraaid. Veilige kamers voeg je toe aan je puntenstapel zonder problemen, maar boobytraps zijn veranderlijker. Als de bruidskaart gelijk of hoger in waarde is aan de boobytrap, heeft de speler de kamer overwonnen en mag deze speler de kamerkaart op diens puntenstapel plaatsen. Sommige kamers bevatten ook een megaval en laten je een bruidskaart terug in de doos doen. De bruidsschat levert aardig wat punten op, maar geeft je ook de mogelijkheid om jouw puntenstapel te ruilen met een andere speler. 

Door een andere speler uit te dagen, heb je de mogelijkheid om de bovenste kaart van een puntenstapel te stelen. Beide spelers spelen een bruidskaart en de hoogste waarde wint. 

Conclusie

Honeymoon Hotel is een mooi vormgegeven spel voor 2 – 6 spelers. De gameplay is grotendeels gericht op bluf en een tikkeltje geluk. De tactiek zit in het lezen van de andere spelers en het selecteren van de juiste waardes aan kaarten op de juiste momenten. Honeymoon Hotel kun je het beste met een grotere groep spelen, voor de meest dynamische gameplay. Met meer spelers is er meer een kans dat er een gelijkspel is tussen spelers voor een extra dimensie aan gameplay. Verder is het spel aardig vlot en speelt het weg in 20 minuutjes, waardoor het ook geschikt is als partyspelletje.