Review: Hens (Happy Meeple Games)

Als het om hennen pikken gaat, zijn de haantjes er als de kippen bij. In het kaartspel Hens proberen spelers op kippige wijze kaarten te verkrijgen om zo de meeste punten bij elkaar te tokkelen. Rangschik jij als hoogste in de pikorde of blijft het bij schijnvertoon van haantjesgedrag?

In het kaartspel Hens, uitgegeven door Happy Meeple Games, gaan spelers kaarten oppikken en afleggen om op deze manier een tableau te bouwen met hennetjes. Er zijn hennetjes in allerlei soorten en maten en spelers proberen de verschillende soorten hennen op de juiste wijze te groepen om zo de meeste punten te verdienen.

Elke beurt pakt een speler twee kaarten. Kaarten kan ene speler van de centrale trekstapel nemen of van de aflegstapels van de andere spelers. Let dus goed op welke kaarten je aflegt, want een ander haantje kan deze zomaar pikken. Vervolgens plaatst de actieve speler een kaart op diens tableau, maar hiervoor gelden wel bepaalde aanlegregels. Kaarten mogen enkel naast kaarten van dezelfde kleur of direct op-/aflopende waardes worden geplaatst. Kun je geen kip plaatsen, dan dien je een kippenhok te plaatsen. Naast een kippenhok kun je elke andere kaart plaatsen, maar deze lege hokken leveren aan het einde van het spel wel minpunten op.

Tijdens het spel moeten spelers ook hun haan plaatsen. Aan het einde van het spel krijg je punten voor de open gedeelde doelen, de grootste groep aan hennen in dezelfde soort en de groep van de haan, maar dat mag niet dezelfde groep zijn, want anders loop je flink wat punten mis.