Review: Harry Potter Hogwarts Battle (the OP)

Als ik roep “Zweinstein!”, denk jij vast aan een magische school waar net zo magische leerlingen naar toe vluchten voor wat lesjes toverspreuken, in plaats van wiskunde en waar zij met hun vrienden grandioze avonturen beleven in Zweinsveld tijdens hun tussenuurtjes, in plaats van frikandel broodjes inslaan bij de lokale buurtsuper. Jij wacht uiteraard ook nog steeds op jouw toelatingsbrief van dit gerenommeerde instituut?

Als ik denk aan Zweinstein, dan denk ik aan een gevaarlijke school in een slechte beurt. Een plek waar leerlingen de meest gevaarlijke spreuken, vloeken en vergiftigingen leren om elkaar het leven zuur te maken. Pesten was vast nog nooit zo erg geweest. En als je klaar bent met school? Dan kom je erachter dat je in de echte wereld een stuk meer aan wiskunde had dan aan een toverspreuk waarbij je toverstok een lampje wordt. En dan noem ik nog niet eens de gevaarlijke wezens en evenzo gevaarlijke en racistische tovertiran. Maar de leerlingen van Zweinstein hebben hun schooltijd lief en willen het koste wat kost verdedigen tegen dit kwaad. Dat is ook precies wat jij en jouw medespelers gaan doen in Harry Potter: Hogwarts Battle. We zullen eens zie hoe goed jullie hebben opgelet tijdens de lessen Defense Against The Dark Arts!

Hogwarts Battle is een coöperatieve deckbuilder waarbij spelers de slechteriken uit de Harry Potter verhalen proberen te stoppen voordat deze slechteriken verschillende magische locaties voor zich weten te winnen. Neem de rol aan van een van de helden (waaronder de echte ‘chosen one’ Marcel Lubbermans) en stop het kwaad – uitgerust met wat toverspreuken, magische relikwieën en jouw bondgenoten.

Hogwarts Battle bestaat uit 7 verschillende modules die spelers doorlopen. De verschillende modules introduceert het spel al spelenderwijs nieuwe spelregels en spelelementen aan de spelers. Het uitgangspunt is vrij simpel. Spelers spelen ieder om de beurt en doorlopen tijdens de beurt verschillende stappen. De speler die aan de beurt is trekt het benodigde aantal dark arts kaarten. Deze kaarten zorgen voor negatieve effecten. Spelers verliezen bijvoorbeeld levenskracht of moeten kaarten afleggen of nog erger: de invloed van slechteriken op een locatie neemt toe. Vervolgens activeren mogelijk effecten van de opengedraaide slechteriken en daarna mag de actieve speler zijn of haar acties uitvoeren.

Iedere speler heeft een eigen trekstapel waaruit de hand met kaarten is getrokken. Er zijn kaarten met onder andere spreuken, voorwerpen en bekende bondgenoten (waaronder de oppertovereindbaas Perkamentus). Met de handkaarten kunnen spelers muntjes verzamelen (genoeg galjoenen en sikkels in deze magische oorlogskast), levenskrachten genezen of toverkracht sparen om de slechteriken aan te vallen.

Verworven goud uit de kas van Goudgrijp en toverkracht legt een speler voor zich neer. Munten kan een speler gebruiken om nieuwe kaarten te kopen. De verworven kaarten legt een speler op de aflegstapel, tenzij een effect anders aangeeft. Toverkracht kan een speler afvuren op een slechterik naar keuze. Zodra er net zoveel toverkracht ligt als dat een slechterik levens heeft, is deze slechterik verslagen en krijgen spelers een beloning en verschijnt er een nieuwe dooddoener ter tonele.

Ongebruikte munten, toverkracht en handkaarten worden aan het einde van een beurt afgelegd. Spelers kunnen ook andere spelers helpen. Als andere spelers munten over toverkracht krijgen tijdens de beurt van de actieve speler hoeven zij deze fiches uiteraard niet af te leggen. Als de trekstapel van een speler leeg is, wordt deze opnieuw geschud.

Een potje is teneinde als de slechteriken alle locaties hebben veroverd of als de helden alle slechteriken weten te verslaan.

Hogwarts Battle begint als uiterst simpele deckbuilder en zal daarna complexer en uitdagender worden. Geleidelijk worden nieuwe spelregels geïntroduceerd. Het spel is hierdoor extreem toegankelijk voor minder ervaren bordspelers. De spelelementen zullen voor de ervaren deck building-liefhebbers minder vernieuwend aanvoelen, maar het coöperatieve karakter en het vrijspelen van nieuwe spelelementen zorgt een uiterst herspeelbaar en vermakelijk spel, waarbij zeker de laatste paar modules ook de ervaren speler voldoende uitdaging zullen bieden. Het is nadrukkelijk geen Legacy spel en hierdoor kun de verschillende modules gewoon samenvoegen en opnieuw spelen. Een magische ervaring voor fans van Potter, die wat mij betreft minstens vijf punten voor Griffoendor verdient!

Steun Dice Daniel en bestel Harry Potter Hogwarts Battle op Spellenwinkel.nl