Review: Galaxy Trucker (Czech Games Edition)

Het leven van een trucker gaat niet over rozen. Voor vele mensen klinkt lang van huis zijn en lekker onderweg bij tankstations een broodje bal als avondeten als de ultieme droom. Deze fantasie gaat zelfs zo ver dat er een hele community aan mensen is die Euro Truck Simulator spelen alsof hun leven er vanaf hangt. Maar de nachten onderweg, weekends bij je lief, wegrestaurants waar je vaker eet dan thuis? Ik doe het ze niet na. Dat het leven van een trucker niet over rozen gaat bewijst ook Galaxy Trucker maar eens haarfijn. In dit spel proberen spelers als echte tore ruimtetruckers een space truck te bouwen om zo een fikse lading naar de andere kant van de melkweg te loodsen in hun gammele truck. Onderweg moeten ze meteorieten en ruimtebandieten ontwijken, hun bemanning in leven houden en genoeg ruimte voor hun lading hebben. Heb jij de vlam in de pijp of valt jouw bagger barrel uit elkaar voordat je de eindbestemming bereikt? 

Galaxy Trucker wordt gespeeld in verschillende fases. Spelers gaan eerst aan hun truck bouwen en gaan dan vervolgens zonder de truck eerst uitvoerig te testen op ruimtereis. Tijdens de bouwfase gaan spelers tegelijkertijd bouwen aan hun ruimtetruck. Uit een stapel tegeltjes gaan spelers tegelijkertijd grijpen. Deze tegeltjes bevatten onderdelen die spelers aan hun truck kunnen maken en hopelijk ervoor zorgen dat zij (zoveel als mogelijk) ongeschonden het helaas door laten kruipen. Spelers kunnen onder andere lasers, raketmotoren, cabines voor crew en liftende aliens, batterijen en schilden toevoegen aan hun intergalactische vrachtwagen. De onderdelen moeten wel aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Elk onderdeel bevat een of meerdere uitgangen en niet elke uitgang past op elkaar. Iedere truck moet luchtwaardig zijn, maar ook voldoende ruimte voor bemanning en lading hebben en voldoende afweer tegen de gevaren in de ruimte. Daarnaast proberen spelers ook de mooiste truck te maken met de minste open uitgangen. 

De speler die als eerste zijn of haar vrachtwagentje “af” heeft, mag als eerste de ruimte in en wordt daarom ook als verste op het ruimtespoor geplaatst. De andere spelers hebben dan nog maar beperkt te tijd om te bouwen. Als spelers de ruimte ingaan worden ze blootgesteld aan meerdere gevaren die op een stapeltje kaarten staan. Het spel bevat vele kaarten en dus een hoop variatie aan gevaar. Door meteorieten en laseraanvallen verliezen spelers mogelijk onderdelen van hun schip. Als bijvoorbeeld een onderdeel met een open uitgang wordt geraakt door een kleine meteoriet ontploft dit onderdeel. Als hier andere onderdelen aan vast zaten die niet op een andere manier aan het schip verbonden waren, verliest deze speler ook deze onderdelen (dus tegels). Alle verloren tegels, leveren minpunten op aan het einde van en ronde. 

Als alle gevaren geweken zijn worden punten toegekend. De speler die het verste is gekomen (en waarvan de truck niet onderweg is uitgevallen door een gebrek aan motoren of crew of anderszins) krijgt de meeste credits (punten). Het mooiste schip (minste open uitgangen) krijgt ook credits en spelers krijgen ook credits voor de lading die zij veilig hebben weten te vervoeren. De speler die na drie rondes de meeste credits heeft weten te verzamelen, heeft gewonnen!

Galaxy Trucker is terecht een moderne klassieker. De heruitgave geeft het spel een fijn nieuw jasje en heeft de regels gestroomlijnd. Het spel is een heerlijke chaos en (in positieve zin) kakofonie aan verschillende spelelementen die spelers tot een enorm vermakelijke waanzin drijft. Geen enkele truck is goed gebouwd en de gevaren zijn altijd verrassend. Het is dus ook niet de vraag welke speler de beste truck weet te bouwen, maar welke truck is het minst mislukt. Real-time bouwen is uiteraard vermakelijk, maar de gevaren stellen de bouwwerken op een leuke manier op de proef. Doordat de gevaren een verassing zijn, weet je nooit helemaal zeker of jouw “strategie” voor de bouw de beste is. Dit spel is hilarisch en zeker een aanrader! Vlam in de pijp en speler maar! Keep on spacetrucking!