Review: Classified Information (IncrediQuest Games)

Androids, replicants, cyberpunks. In de verre toekomst bestaat de wereld uit donkere steegjes dof, maar kleurrijk verlicht door neonlampen van winkels, reclameborden en gevels. Een stad die nooit slaapt. Een grimmig futuristisch beeld van onze mogelijke toekomst. De wereld van Blade Runner, Cyberpunk, Deus Ex en System Shock, maar ook van Classified Information. In dit snelle micro deductiespel voor twee spelers, proberen de spelers elkaars code te kraken.

Van de uitgever mocht ik de uitgebreide versie van Classified Information testen. Een doos vol modulair speelplezier. Meerdere sets aan kaarten, luxe onderdelen en componenten om te speler zoals jij maar wilt, maar in essentie is dit een micro spel en hebben spelers slechts 18 kaarten en een notitieblok nodig om te spelen. Wil je onderweg een spelletje spelen, maar niet de hele doos meenemen stel je zelf een setje samen en voeg je de onderdelen toe aan een kartonnen magnetisch mapje of de bijgeleverde buidel.

Nu meer over het spel zelf. In dit snelle deductiespel proberen spelers elkaars code te kraken, of althans een correcte match te maken aan het einde van het spel. Weet je een match te hebben, zonder dat dit deel van de code wordt beschermend door een Guard van een andere speler, dan win je dit duistere duel.

Iedere speler krijgt een willekeurige kaart. Deze kaart is nu je geheime code. Het spel bevat meerdere kaarten die meerdere doelen hebben. Op elke kaart staat een centraal nummer, een factie, een actie mogelijkheid en de code. De codekaart blijft tijdens het spel verborgen, maar de overige kaarten van de stapel worden tijdens het spel gebruikt om het spel te spelen.

Classified Information is een soort van Love Letter meets Mastermind. Een spel met een kleine voetafdruk dat snel speelt. Alle kaarten hebben bijzondere acties, waardoor het spel dynamisch en reactief speelt. Spelers kunnen hun kaarten inzetten voor de actie, daardoor worden kaarten afgelegd, maar kunnen ze het spelverloop en de positie van zichzelf en de tegenstander beïnvloeden of informatie opdoen over de gesloten kaart of de gespeelde Guards. Spelers kunnen kaarten ook spelen als Guard om hun code te beschermen, maar deze Guards geven mogelijk ook essentiële informatie prijs.

Wat het benoemen waar is, is de modulariteit van het spel. Je kan verschillende kaarten mixen en matchen en door een van de kartonnen envelopjes of het buideltje te gebruiken, kun je het spel makkelijk meenemen onderweg. Doordat het spel erg vlot is, kun je ook makkelijk meerdere potjes achter elkaar spelen.