Review: Barpig & The Great Festival (Barpig)

Trouwe lezers van Dice Daniel weten dat wij toen wij (eerst alleen Daniel en later ook een groepje speelse vrienden) begonnen met het schrijven van recensies op Social Media onze stukjes proza vaak bestonden uit ontelbare woordgrapjes. Als een stel vunzige varkentjes kregen we maar niet genoeg van het zoeken naar deze taalkundige truffeltjes. De woordgrappen, inmiddels ook vaak herhaalt en niet alleen door ons, hebben plaatsgemaakt voor langere recensies op onze website. Dit zorgt er overigens niet voor dat we woordgrappen minder zijn gaan waarderen. Sterker nog: woordgrappen zijn nog altijd fantastisch.

Barpig is een partyspel vol geweldige woordgrappen, prachtig artwork en hilarische gameplay. Saillant detail: Barpig was een van de eerste speluitgevers waar Dice Daniel mee samenwerkte. Inmiddels is de derde en tevens laatste Barpig deel (momentje stilte alstublieft) verkrijgbaar via Kickstarter. In deze recensie krijgen jullie een recensie van Barpig en The Great Festival. 

Spelopzet en doel

Om de taveerne van Barpig klaar te zetten geef je iedere speler een level-kaart, een Bar Tab-kaart, een willekeurige karakterkaart en een willekeurige (genummerde) item-kaart. Elke speler legt zijn of haar levelkaart open op tafel en legt de barkaart bovenop de levelkaart. Iedere speler schuift de Bar Tab-kaart naar beneden en onthult niveau één, ook bekend als “I – Let’s Get Started”. Elke speler legt vervolgens zijn of haar karakterkaart met de beeldzijde naar boven zijn of haar Bar Tab-kaart en onthult zo aan het begin van het spel “10” drankjes. De spelers zijn nu klaar om de taveerne te betreden en Barpig te spelen! Elk karakter is uniek en gaat gepaard met unieke uitdagingen die de spelers moeten aangaan, maar soms (vaker wel dan niet) worden deze in stamgasten in uiterst beschonken toestand naar huis gestuurd en vervangen door een net zo unieke bargast. De resterende voorwerpkaarten worden in een gesloten stapel in het midden van de tafel geplaatst. Laten we vooral (goed) gaan drinken! Ad fundum! 

De level-kaart houdt het huidige level van de speler bij, evenals zijn of haar nuchterheid. Een specifiek level bereiken (afhankelijk van hoe kort of lang de spelers het spel willen spelen) levert een speler de overwinning op, maar nuchter blijven is belangrijk… Als een speler te ‘dronken’ wordt, wordt het karakter van deze uit de bar verwijderd en verliest deze speler de tot dan toe behaalde levels. De bar tab houdt bij hoeveel drankjes een speler beschikbaar heeft. Drankjes tellen als een vorm van valuta en als je geen drankjes hebt, kun je geen van de beschikbare voorwerpen kopen. 

Spelverloop

Iedere ronde gooit iedere speler – behalve de speler die vorige ronde een level omhoog is gegaan – de dobbelsteen. De speler met de hoogste worp wint en gaat een level omhoog. Easy peasy, lemon in je gin tonic squeezy. Als spelers een gelijke hoogste worp hebben, dobbelen deze spelers opnieuw. De speler die level-up ging, leest tevens zijn of haar karakterkaart voor. Elk karakter heeft een uitdaging. Nadat de actieve speler de uitdaging heeft voorgelezen, gaan de spelers deze uitdaging uitvoeren. Sommige uitdagingen worden door alle spelers uitgevoerd en sommige uitdagingen enkel door een bepaald aantal spelers. Al deze uitdagingen zijn zeer gevarieerd en vragen een hoop humor, creativiteit en/of snel denkvermogen van de spelers. Denk bijvoorbeeld aan de uitdaging waarbij de spelers een verkooppitch moeten geven voor een willekeurig voorwerp uit de ruimte waar wordt gespeeld. Deze uitdagingen zorgen voor voldoende hilariteit en schreeuwend, bolderend gelach aan tafel. 

Als de hiervoor omschreven hilariteit voorbij is, heeft of hebben één of meer spelers (waarschijnlijk) de uitdaging verloren. Een uitdaging verliezen gaat uiteraard gepaard met een zeer passende bestraffing voor de laffe borrelaar. Een verliezende speler (of spelers) verliest drank- en/of nuchterheid volgens de regels van gespeelde karakterkaart en bijbehorende uitdaging. Als er bijvoorbeeld wordt aangeven dat de verliezende speler 2 drankjes verliest en een nuchterheid betekent dit dat de speler zijn of haar karakterkaart naar beneden moet schuiven om 2 drankpunten te verliezen en vervolgens de personagekaart en de Bar Tab-kaart naar links moet schuiven om een nuchterheidspunt te verliezen. Indien een speler -4 nuchter is (oftewel varkensvet dronken), legt deze speler zijn of haar huidige karakter af en trekt deze speler een nieuwe karakterkaart en begint deze speler tevens weer op level 1. Oei en oink… 

Nadat de uitdaging en de straf zijn afgerond, hebben de spelers de kans om voorwerpkaarten te kopen van de ‘markt’ of een voorwerp verkopen om drankjes te ‘kopen’. Spelers kiezen van de te voren of ze willen kopen of verkopen en dienen dit duidelijk te maken aan de andere spelers. In beide gevallen trekt de speler een voorwerpkaart. Als de speler wilde kopen, moet deze speler voldoende drankjes hebben om het voorwerp te betalen. Als een speler heeft gekozen om te verkopen, krijgt de speler net zoveel drankjes als de waarde van de verkochte kaart. Voorwerpen zijn erg nuttig, omdat ze je helpen het spel te winnen. Voorwerpen beïnvloeden dobbelsteenworpen, beurten, uitdagingen, straffen en zelfs andere voorwerpkaarten.

After Hours en The Great Festival

Barpig is gewoonweg een hilarisch partyspelletje vol gekkigheid en onvoorspelbaar gedrag van je medespelers. Het spel is uiteraard geweldig met een alcoholische versnapering, maar ook enorm plezierig met een kopje thee. Ik moet terugdenken aan een aantal zomers geleden toen ik samen met wat vrienden Barpig speelde en waarbij wat spelers (waaronder ikzelf) in het holst van de nacht in de tuin een slang moest nadoen. Helaas was mijn breakdance act niet beSlissend en claimde een andere speler de titel van beste slang.  

Barpig heeft inmiddels twee uitbreidingen. After Hours is een losstaande uitbreiding die onafhankelijk van het basisspel gespeeld kan worden. The Great Festival kun je momenteel steunen via Kickstarter. Tijdens deze Kickstartercampagne kun je tevens alles kopen wat Barpig maar te bieden heeft en geloof me, dat is een hoop plezier! The Great Festival bevat een hoop nieuwe voorwerpkaarten die het spel op de kop zetten, maar het belangrijkste zijn uiteraard de vele nieuwe karakterkaarten. De nieuwe karakterkaarten vormen een waardevolle toevoeging aan het basisspel, want Barpig kan niet genoeg karakterkaarten bevatten. Deze karakterkaarten, maar ook de nieuwe voorwerpen, zorgen voor voldoende nieuwe uitdagingen en variatie en dus ook voor vele avonden hilariteit met je vrienden. Wat raden wij aan: koop alles en voeg lekker alles samen voor een onvoorspelbaar avondje drinken met jouw lievelingszwijnen.