Review: Akropolis (Geronimo Games)

Het Akropolis van Athene is de stadsburcht van het Oude Athene. Het Akropolis is gebouwd op een tafelberg in het midden van het centrum. Hoog boven de stad: akro polis. 

Doel

Ook in het spel Akropolis gaan spelers nieuwe stadsgedeeltes bouwen. Daarbij gaan ze tot een zekere hoogte (in) bouwen. Ze gaan namelijk tegels naast elkaar en over elkaar plaatsen om verschillende districten en pleinen zodanig te plaatsen dat ze de meeste punten verdienen. Vergeet overigens niet de steengroeven…

Spelopzet

Afhankelijk van de hoeveelheid spelers gebruik je een bepaalde hoeveelheid tegels. Op de achterkant van de tegels staat heel handig aangegeven voor welke hoeveelheid ze worden gebruikt. Maak een x-aantal gelijke stapels, geef iedere speler een starttegel en afhankelijk van de volgorde een aantal stenen. Leg de markt aan tegels open en spelers zijn klaar te om te spelen. 

Spelverloop 

Iedere beurt pakt de actieve speler een nieuwe tegel. De speler kan gratis de dichtstbijzijnde tegel pakken, maar moet een steen of stenen betalen tegels die verder op markt liggen. De gekozen tegel plaats je aan eerder plaatste tegels of bovenop minstens twee andere tegels. Als je over een steengroeve bouwt dan krijg je een steen. 

Zodra er nog maar 1 tegel in de markt ligt, wordt deze aangevuld en wordt de volgende speler de startspeler van de nieuwe ronde. 

Op tegels staan naast steengroeven ook districten en pleinen. Elk district scoort op een specifieke wijze en de hoeveelheid punten hangt of van de hoeveelheid pleinen die bij het district horen. Hoe hoger de districten, des te meer punten ze opleveren 

Conclusie

Akropolis is een heerlijke breinbreker. Het spelverloop zelf is enorm eenvoudig en intuïtief, maar de puzzel bestaat uit meerdere dimensies, omdat je ook in de hoogte te gaat. Kies de juiste regels. Kies de juiste posities. Bouw voldoende steengroeven en maak een slimme combinatie aan districten en pleinen voor de meeste punten. Een terechte winnaar van speelgoed van het jaar als het aan mij ligt.