Preview: Asteroid Dice (Camden Games)

Wat is Asteroid Dice? Een spel, zo snel als een komeet, waarbij spelers graaien naar, gooien en rollen met reusachtige dobbelstenen gemaakt van schuim. Door kaarten te spelen en dobbelstenen (de asteroïden) te werpen, kunnen ze punten verzamelen. Pas op: soms moeten spelers ook naar elkaar gooien met de dobbelstenen om mee te dingen naar de punten.

Er zijn verschillende edities van Asteroid Dice: The Giant Roll and Collide Dice Game beschikbaar: de Arcade Edition die je later ook in de winkels zult treffen en de Kickstarter-editie. Deze edities van Asteroid Dice worden op dezelfde manier gespeeld, maar de versies zien er net iets anders uit. De kleur van de dobbelstenen en de illustraties op de kaarten verschilt. Bij de Arcade-editie krijg je kleurrijke dobbelstenen en cartoony kaarten. De Kickstarter editie bevat lava dobbelstenen hele stijlvolle illustraties. Naast de ‘basisspellen’ is er ook een uitbreiding die naast asteroïden ook vuurballen toevoegt. Dat vergroot de impact!

Heb je interesse in Asteroid Dice? Vanaf 23 mei 2023 staat dit spel in op Kickstarter en kun je het spel backen. Meer informatie en een link naar de Kickstarter-campagne kun je vinden op https://www.asteroiddice.com. We mochten voor jullie een prototype testen om een preview te schrijven. Regels en onderdelen kunnen afwijken in het uiteindelijke product.

Spelopzet

Om het spel op te zetten leggen spelers alle reuzendobbelstenen in het midden van de tafel in handbereik van alle spelers. Iedere speler neemt een stapel met kaarten. Iedere stapel bevat een identieke set aan kaarten die spelers tijdens het spel gaan spelen. Spelers zijn mijn klaar om te spelen, maar er is nog belangrijke stap die spelers moeten zetten. Spelers gaan tijdens het spel graaien naar de dobbelstenen op tafel en ook gooien met diezelfde dobbelstenen. Deze dobbelstenen zijn wellicht van een zacht foam materiaal gemaakt, maar spelers doen er alsnog goed aan om de speelruimte zo veilig mogelijk te maken. Je wilt niet dat je spelgroep met uitsterven wordt bedreigd!

Wat betekent dit? Geen waardevolle en breekbare spullen in de buurt die je om kan gooien (je wil tenslotte niet dat de urn van overleden cavia kapot valt) of spullen waar spelers over kunnen struikelen. Zet je huisdieren in de andere kamer. Verstop je dino’s! Hang de kunst ergens anders op en zorg dat alle scherpe voorwerpen uit de kamer zijn verbannen. Over scherpe voorwerpen gesproken: misschien moeten de spelers ook hun nagels trimmen om krassen op hun handen te vermijden. Ik kijk hiervoor ook boos naar Jungle Speed, een snel spel waarbij spelers als eerste een houten totem proberen te graaien, waarbij je flink je tedere handjes kunt bekrassen… Alle gekheid terzijde: Asteroid Dice laat zich makkelijk op zetten en wordt snel gespeeld. 

Speel je met de uitbreiding? De uitbreiding bevat een hele stapel aan immense D6-dobbelstenen (de vuurballen) en kaarten. Voeg de kaarten toe en leg de vuurballen klaar. 

Spelverloop

Iedere beurt/ronde kiest elke speler in het geheim welke dobbelkaart deze speler deze ronde wilt spelen. Als spelers hun kaarten hebben gekozen, draaien de spelers allemaal tegelijkertijd hun kaarten om. De gekozen kaart komt overeen met de dobbelsteen die een speler deze ronde hoopt te werpen om punten te verdienen of de speciale actie die de speler deze ronde wilt verrichten. De hoogste dubbelworp wint, dus je wilt uiteraard het liefste inzetten op de dobbelstenen met de hoogste kans om te winnen. Maar jij bent vast niet de enige speler die hoog wilt inzetten, dus er is een grote kans dat een andere speler dezelfde dobbelsteen heeft gekomen. In dat geval komt het aan op een ‘brawl’… 

Als er sprake is van een ‘match’ gaan de spelers met overeenkomstige dobbelsteenkaarten een brawl aan. De spelers proberen nu zo snel mogelijk de matchende dobbelsteen te pakken en op elkaar te gooien. Mis? De andere speler heeft nu ook een kans om te gooien en deze storm in het asteroïdeveld gaat net zo lang door tot een speler geraakt is. De winnaar ontvangt de dobbelsteen om tijdens de ronde te dobbelen voor de punten en de verliezer heeft slechts keuze uit de overgebleven dobbelstenen. Dat voelt een beetje aan als laatste gekozen worden tijdens gymles… Grijp je de verkeerde dobbelsteen tijdens een brawl? Dan wint gelijk de andere speler. Heb jij geen matchende kaart met een andere speler? Dan mag je zonder enige weerstand jouw gekozen dobbelsteen pakken.

Zodra iedere speler een dobbelsteen heeft, kunnen spelers werpen voor de overwinning. Iedere speler werpt om de beurt met diens dobbelsteen – te beginnen met de D20 en als laatste de D6. De speler die het hoogste getal geworpen heeft, wint. Spelers mogen tijdens het werpen wel de dobbelstenen van een andere speler proberen aan te stoten om het getal te veranderen. De winnaar van een ronde ontvangt de gespeelde kaarten. Aan het einde van het spel wint de speler met de hoogste score. Gelijkspel? Een Brawl lost dat wel op. 

Kijk tijdens het spel overigens wel uit voor de speciale kaarten. Losteroid-kaarten zijn zwarte gaten die alle kaarten die in de ronde zijn gespeeld, wegzuigt en aan het einde van het spel de score van een speler kan verminderen als die speler een Losteroid kaart op diens puntenstapel heeft liggen. Een speler kan kiezen om de “I Can’t Diecide” kaart te spelen als joker. 

Oordeel

Asteroid Dice is een grappig partyspel dat iets weg heeft van spellen zoals Jungle Speed en Throw, Throw Burrito. Net als bij deze spellen is snelheid belangrijk, maar schuilt er bij Asteroid Dice ook een bepaald blufelement op basis van de kaarten die je kan spelen. Asteroid Dice is eenvoudig en speelt snel en staat garant voor domme lol. De dobbelstenen zijn fantastisch en zelfs zonder bijbehorend spel zouden deze niet misstaan in de collectie van RPG-spelers en fans. Mogelijkerwijs gebruik ik deze dobbelstenen bij mijn volgende Dungeons & Dragons sessie…