Review: Tokaido Duo (Funforge)

Shikoku is het kleinste van de vier hoofdeilanden van Japan. Geniet van alles wat het eiland te bieden heeft: van de berg Ishizuchi tot de kust Ashizuri, genoeg sprankelende natuur te vinden. Daarnaast staat Shikoku bekend om haar pelgrimstocht, waarbij je 1200 kilometer aflegt in 1-2 maanden om 88 tempels te bezoeken. Ook is Shikoku altijd redelijk geïsoleerd geweest van de rest van de wereld, waardoor veel oude Japanse natuur en architectuur bewaard is gebleven.

Wanneer je dit leest, wil jij Shikoku misschien ook wel bezoeken. In plaats van een dure vliegvakantie te boeken, kun je jezelf en een medespeler ook onderdompelen in Tokaido Duo. Dit bordspel is een tweespelervariant van het bekende spel Tokaido en speelt zich af op Shikoku. Kruip in de rol van een pelgrim, een schilder en een handelaar en probeer de meeste punten te scoren door zo veel mogelijk tempels en tuinen te bezoeken, de natuur op het doek vast te leggen en te handelen tussen berg- en kustdorpjes. Is Tokaido Duo de pelgrimstocht naar de spellenboer waard?

Oké, laat ik hier heel duidelijk over zijn: jazeker! Tokaido Duo is een fantastisch gestroomlijnd, compact, thematisch en vlot bordspel met zoveel meer variatie dan je zou vermoeden. Oké, dit was mijn recensie – koop dit spel!

Als ik toch iets meer mag uitweiden, lees dan door. Op het compacte spelbord van Tokaido Duo zijn drie tracks zichtbaar: dit zijn de routes die de drie karakters kunnen afleggen. Handelaren reizen tussen de lijnen van de bergdorpjes en kustplaatsen. Pelgrims gaan de klok rond langs tempels, tuinen, hot springs en andere tussenstops. Schilders begeven zich in de gebiedjes tussen de tracks van de handelaren en pelgrims. Met behulp van de drie dobbelstenen wordt bepaald hoeveel stappen ieder karakter moet afleggen. Spelers wisselen elkaar beurtelings af met het kiezen van dobbelstenen.

  • Handelaren kopen goederen in bergdorpen en verkopen die goederen tegen een bepaald bedrag in kustplaatsen. Iedere tien munten die zij verdienen levert een gouden munt op, waarmee overwinningspunten worden verdiend. Hoe meer gouden munten, hoe meer overwinningspunten.
  • Pelgrims bezoeken tuinen en tempels. De hoeveelheid bezochte tuinen keer de hoeveelheid bezochte tempels vormt het aantal overwinningspunten.
  • Schilders verplaatsen zich tussen gebieden om een aantal schilderijen te maken voor nabijgelegen spelerstukken. Vervolgens gaan zij naar het gebied wat zij hebben geschilderd om het schilderij aan iemand te doneren. De hoeveelheid gedoneerde schilderijen bepaalt de hoeveelheid overwinningspunten.

Heeft iemand op de track van de handelaar, pelgrim of schilder alle overwinningspunten vrijgespeeld, dan eindigt het spel direct en tellen de spelers de drie scores bij elkaar op. Diegene met de hoogste score wint!

Verder kunnen pelgrims hot springs bezoeken om heerlijk te relaxen en een joker vrij te spelen, waarmee eenmalig een extra actie mag worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen spelers in kustplaatsen bonus-modifiers vrijspelen, waardoor acties van de handelaar, pelgrim of schilder voor die speler worden geüpgradet. Zo kan een pelgrim bijvoorbeeld een stapje meer of minder zetten, of verdient de handelaar een extra munt bij verkoop. Maar let op: de andere speler kan de hot springs joker of de bonus-modifier afpakken als zij die vrijspelen. Ieder spel heeft drie bonus-modifiers, maar vooraf kun je kiezen welke 3 van de 6 effecten je gebruikt in het spel. Daardoor heeft het spel heel veel variatie.

Tokaido Duo heeft heel veel variatie in gameplay! Je kunt je accent op de pelgrim, schilder en/of handelaar leggen en met de willekeurigheid van bonussen is oneindig speelplezier gegarandeerd. Wat mij betreft is Tokaido Duo hét cadeau voor mensen die tweespelerspelletjes leuk vinden en gegarandeerde pret voor 30 minuten tot een uur willen. Dé aankoop voor de kerst, als je het mij vraagt. Tokaido Duo komt bij mij nog vaak op tafel. Scheelt weer 2000 euro aan vliegtickets.