Heb je ooit de tragedie van Darth Plagueis The Wise gehoord? Ik dacht van niet. Het is geen verhaal dat de Jedi je zouden vertellen. Het is een Sith legende. Darth Plagueis was een Dark Lord van de Sith, zo machtig en zo wijs dat hij de Force kon gebruiken om de midichlorians te beïnvloeden om leven te creëren… Hij had zo’n kennis van de duistere kant dat hij zelfs degenen waar hij om gaf van de dood kon weerhouden. De donkere kant van de Force is een weg naar vele vaardigheden die sommigen als onnatuurlijk beschouwen. Hij werd zo machtig… het enige waar hij bang voor was, was zijn kracht verliezen, wat hij uiteindelijk natuurlijk ook deed. Helaas leerde hij zijn leerling alles wat hij wist, waarna zijn leerling hem in zijn slaap doodde. Ironisch. Hij kon anderen van de dood redden, maar zichzelf niet.
Het verhaal van Darth Plagueis, overigens ook een van de betere Star Wars boeken, is een schurkachtig verhaal. Een Villainous story…. In Star Wars Villainous neem je de rol aan van slechteriken uit een sterrenstelsel ver, ver weg… Naast het basisspel zijn er inmiddels ook twee losstaande edities, Scum and Villainy en Revenge at Last, beschikbaar.
Wat is Villainous?
Voor Villainous veteranen hoef ik waarschijnlijk enkel de verschillen met de andere edities uit te leggen, maar voor nieuwkomers (of diegene die even een opfrissertje kunnen gebruiken): In de Villainous spellen neemt iedere speler de rol aan van een bekende schurk, slechterik of ergernis uit zeer bekende en zelfs zeer onbekende (of deels vergeten) Disney media.
In Scum and Villainy set kunnen spelers de rollen aannemen van de bounty hunters Boba Fett of Cad Bane of de inquisitor de Seventh Sister. In Revenge at Last kunnen spelers kiezen tussen Darth Maul of Captain Phasma. Deze twee sets kun je los spelen of combineren met de andere Star Wars Villainous sets. Neem het op tegen Darth Vader met Cad Bane, laat Boba Fett Moff Gideon een poepje ruiken of laat Darth Maul eens het uitvechten met Asajj Ventress wie de sterkste strijder van Dathomir is… Lees hier meer of het basisspel (https://dicedaniel.nl/review-star-wars-villainous-ravensburger/).
Iedere schurk in Villainous heeft een eigen persoonlijk doel. Middels een individueel boekje iedere speler uitleg over diens slechterik, unieke eigenschappen en tips en strategieën. In het spel probeert iedere speler als eerste zijn of haar snode plannetje succesvol ten uitvoer te brengen om te winnen. Hoe vervullen spelers hun doelen? Meestal door specifieke kaarten of unieke acties te spelen, maar hoe verschilt natuurlijk per slechterik.
Hoe speel je Villainous?
Sla dit deel gerust over als je bekend met Star Wars Villainous, want hier kun je lezen hoe het spel werkt of wat de verschillen zijn met de Disney-versie.
Elke speler kiest aan het begin van een potje Villainous een van de beschikbare schurken, het bijbehorende spelersbordje, een deck persoonlijke trekkaarten (met een gekleurde achterkant met symbolen die uniek zijn voor deze slechterik en vaak erg beschrijvend zijn voor deze schurk) en een stevige plastic pion. Iedere speler ontvangt, naast alle andere genoemde onderdelen, een eigen stapel met Fate-kaarten (de witte kaarten). Deze stapels bevatten helden, voorwerpen, gebeurtenissen en voertuigen die de schurk proberen te dwarsbomen. Met deze Fate-kaarten kunnen spelers elkaar beïnvloeden.
Sommige helden ontvangen unieke spelonderdelen die tijdens het spel worden gebruikt. Zo ontvangt Cad Bane een aantal doelwitfiches om zijn doelen te markeren. Binnen handbereik van de spelers worden ook de gezamenlijke onderdelen geplaatst. Spelers trekken 4 kaarten van hun persoonlijke trekstapel en zijn klaar om te spelen nadat ze ruzie hebben gemaakt over wie er mag beginnen (de speler die als laatste de Force heeft gebruikt). May the force be with you!
Elke speler heeft een persoonlijk deck met kaarten en een spelersbordje waar verschillende acties op staan afgebeeld. Elke beurt verplaatst een speler diens pion naar een andere locatie op het speelbord en mag de bijbehorende acties uitvoeren. Vaak kun je door het gebruik van acties credits verzamelen, kaarten spelen of effecten van kaarten gebruiken. Er zijn verschillende soorten kaarten. Zo zijn er onder meer allies (bondgenoten), die je kan spelen voor hun speciale eigenschappen en om helden te verslaan, en voorwerpen, om allies of andere effecten weer te verbeteren. Effecten kun je slechts eenmalig toepassen bij het spelen van de kaart en met conditions kun je reageren op acties van je tegenstander. Sommige schurken hebben ook unieke soorten kaarten. Door om de beurt verschillende acties uit te voeren en kaarten te spelen, kruip je langzaam richting je doel. De speler die als eerste zijn/haar doel vervult, heeft gewonnen.
Spelers kunnen elkaar dwarsbomen met Fate-kaarten. Wanneer een speler een fate actie doet, mag hij/zij een kaart van deze stapel pakken en vaak ten nadele van zijn/haar tegenspelers gebruiken. Elke slechterik heeft unieke helden en voorwerpen die hem of haar proberen te stoppen en elke schurk moet dan ook weer op een andere wijze van deze helden zien af te komen. Fate kaarten zijn soms ook essentieel om doelen te voltooien. Soms heb je bepaalde helden nodig op bepaalde plekken.
Een belangrijk verschil met andere Villainous spellen zijn de verschillende soorten kaarten en valuta. Star Wars Villainous heeft namelijk credits (vergelijkbaar met de power-tokens uit de Disney-editie) om ‘reguliere’ kaarten mee te kopen, maar spelers ontvangen ook Ambition tokens. Deze Ambition tokens kun je ook krijgen door effecten van kaarten, maar je zet deze tokens ook in om Ambition kaarten mee te kopen of om effecten van gespeelde kaarten te activeren. Om Ambition kaarten en effecten te spelen en gebruiken is er een nieuwe actie te vinden op het speelbord. Veel doelen kunnen enkel worden behaalt door voldoende ambitie.
Naast de gebruikelijke soorten locaties op het speelbord is er ook een stukje deep space. Spelers kunnen voertuigkaarten spelen om extra locaties vrij te spelen met unieke combinaties aan acties en speciale eigenschappen iedere keer als jij jouw pion naar dit voertuig verplaatst. In de stapel Fate-kaarten komen vaak ook voertuigen voor. Als je al een voertuig hebt gespeeld, wordt dit voertuig van helden gebruikt om de acties op jouw voertuig (tijdelijk) onklaar te maken.
De kwaadaardige schurken
Darth Maul – bekend uit Episode I, Clone Wars, Rebels en drie seconden aan het einde van de Han Solo film – was ooit de leerling van de sith lord meester Darth Sidious, die later de kwaadaardige keizer Palpatine werd. Naast Sith Lord is/was Maul ook een nightbrother van Dathomire, een leider van een crimineel kartel en zelfs kort de heerser van Mandalore. Nadat Maul in Episode I door midden werd gehakt is deze dark side gebruiker uit op wraak. Wraak op Obi-Wan Kenobi omdat hij hem door midden hakte, wraak op de Sith omdat ze hem alles hebben ontnomen, en wraak op de Jedi. Maul zijn sterkste vaardigheid is manipulatie en hij zoekt een leerling om hem te helpen. Maul probeert een held te overtuigen om een andere held te verslaan, net als dat hij Ezra naar de donkere kant probeerde te lokken in Star Wars Rebels.
Captain Phasma – bekend als de enigszins teleurstellende glimmende First Order Storm Trooper met een paar minuten aan screen time in Episode 7 en 8 – is een bevelhebber van de First Order garde en trainer van de troepen van de First Order. Het doel van Phasma is om een leger op te bouwen met enkel de beste soldaten. Ze moet haar soldaten trainen en als zij een officier op elke locatie heeft, heeft Phasma gewonnen.
Boba Fett – bekend als de stoere Bounty Hunter uit de Holiday Special en Empire Strikes Back en als liefhebber van bacta tankbaden in zijn eigen serie de Book of Boba Fett – was zo populair dat de makers van Star Wars een ingewikkeld achtergrondverhaal bedachten en een heel volk (de Mandalorians) en een leger van klonen inspireerde op dit personage met enkele zinnetjes. “He’s no good to me dead!” is niet alleen een quote van Boba Fett, maar gaat ook over het personage. Boba werd door een vetplant opgevreten, maar een paar jaar later keerde hij terug om op spirituele zoektocht te gaan bij het nomadische woestijnvolk van de duinen van Tatooine. Het personage in het spelletje is geïnspireerd op Boba Fett uit Empire Strikes Back en Boba moet verschillende bounties voltooien. Eerst moet hij contact leggen met een opdrachtgever om vervolgens een missie te voltooien. Boba heeft geen allies , maar bounty hunters tot zijn beschikking, maar voor voldoende geld staan ze zo een andere cliënt bij…
Cad Bane – wederom een bekende premiejager – is een Duros die tijdens de Clone Wars vaak werd ingehuurd door de separatisten (maar achter de schermen ook door nog schimmigere opdrachtgevers) om de Jedi te dwarsbomen. Zijn doelwitten waren vaak politici van de senaat. In het spel moet Cad Bane ook op doelwitten jagen. Zijn ally’s verslaan doelwitten niet, maar markeren ze. Cad Bane kan vervolgens met de juiste acties met de eer strijken.
De Seventh Sister is een van de inquisitors die door Darth Vader in de begintijden van het keizerrijk, vlak na de val van de Jedi Order, op pad werden gestuurd om op overgebleven Jedi te jagen. In Star Wars Rebels komen de titulaire rebels in aanraking met deze inquisitors. Het doel van de Seventh Sister is om de Jedi Ashoka Tano, Ezra Bridger en Kanan Jarrus voor eens en altijd te verslaan. Deze helden dienen niet enkel op de gewone wijze verslagen te worden, maar onze lieve zuster dient ook voldoende ambitie te kunnen spelen om ze uit het spel te verwijderen.
Conclusie
Net als de andere Villainous spellen biedt elke slechterik in deze sets weer een totaal andere en zeer thematisch speelervaring. Alle schurken voelen wederom thematisch passend en onderscheidend. De verschillende decks met kaarten bevatten voldoende verwijzingen naar verschillende Star Wars gebeurtenissen en personages en deze zijn speltechnisch weer vakkundig en thematisch verwerkt. Hierdoor biedt het spel voor de Villainous fan en ook de Star Wars fan weer veel gevarieerd speelplezier. Je merkt overigens wel dat er inmiddels al veel Villainous schurken zijn verzonnen: de schurken lijken steeds complexer te worden, dit komt de speelduur niet altijd ten goede. Wil je een wat snellere ervaring dan zijn de Disney-edities wellicht wat behapbaarder dan de zwaardere Star Wars sets.