Review: Stier Zoekt Bier (The Game Master)

De stier is los! Laat je rode lap maar thuis, want deze stieren zoeken namelijk pintjes, vaasjes, fluitjes, brouwsels,  genotskokertjes, spa goud, nectar van de goden, vloeibare boterhammen, gerstenat, tafeldrank, bruine vloeistof, goudgele rakkers, bezopen sap, of gewoon bier, want Stier Zoek Bier! Loeiend vermakelijk!

Bier bestieren voor Stieren
In dit spel van The Game Master probeer jij de beste bruine kroeg van de wijde omgeving (weide omgeving, want stieren?) uit te baten. Het gouden spul vloeit rijkelijk, maar om stamgasten aan te trekken zul je hun favoriete bier voorradig moeten hebben. Voor elke stamgast in kroeg kun je punten scoren, maar elke stier drink met mate en je verdient enkel punten als ze voldoende verzadigd aan het einde van de avond (het spelletje) weer loeiend van geluk op stal gaan. 

Iedere ronde worden er afhankelijk van de hoeveelheid spelers een aantal stieren open op tafel neergelegd. Elke stier heeft een voorkeur voor 1 van de 4 beschikbare goudgele (of bruine) rakkertjes. Pietje Pils wilt gewoon een lekker fluitje rivierwater, Bennie Blond zit het liefst op een zomers terrasje met een lekker vaasje, Bruno de Bruyne wilt een bruine vriend op een speciaalbieravond en Ozzy Oerstier wilt helemaal van het ossenpad met een ouderwets oerbiertje. Elke stier scoort punten op basis van de hoeveelheid biertjes die spelers aan deze bier hebben geschonken, maar hoe lok je deze dolle mannelijke koeien naar jouw biertuintje? 

Draft beer
Elke ronden gaan spelers biertjes tappen door te draften. Draften betekent dat spelers een aantal kaarten op handen krijgen er een aantal uitkiezen en doorgeven. Wat grappig is: draught beer (ook wel draft bier) is Engels voor tapbier. In Stier Zoekt Bier krijgen spelers elke ronde 6 kaarten (met verschillende biertjes) op hand. Ze kiezen twee kaarten uit, plaatsen deze gesloten voor zich neer in hun bierkelder en geven de overige kaarten door. Spelers kiezen vervolgens van de toegereikte kaarten weer twee biertjes uit en plaatsen deze wederom in hun bierkelder. Indien een speler ooit meer dan 5 kaarten in de kelder heeft, moeten de daaropvolgende kaarten open worden geplaatst. Deze kaarten zijn voor deze ronde al “getapt”. Tap dus uit het juiste vaatje!

Van de tap
Nadat spelers nieuwe biertjes hebben verworven, gaan zij bier tappen om stieren te lokken. Beginnende met de speler die deze ronde als de bierbaas begon, gaan spelers tappen. Aan het begin van het spel is de oudste speler de eerste bierbaas. De tappende speler draait net zoveel kaarten uit de bierkelder open als gewenst. Alle kaarten die nu open liggen, zijn getapt. De speler die meeste biertjes van een bepaalde soort weet te tappen, mag als eerste een stier uitkiezen en is de volgende ronde de bierbaas. Indien er spelers zijn die evenveel bier getapt hebben, gaat het bier met het hogere alcoholpercentage voor. Oerbier is sterker dan bruin bier. Bruin bier is sterker dan blond bier. Blond bier is sterker dan pils. Er liggen in een ronde nooit genoeg stieren voor iedereen, dus soms heb je geen nieuwe stamgasten. 

Het getapte bier kun je vervolgens aan je stieren schenken, maar onthoud goed dat de stieren bepaalde wensen hebben en je kan dus geen blond biertje aan Pietje Pils schenken! Kun je bepaalde biertjes niet uitschenken, dan moet je deze biertjes helaas aan de goot serveren… zolang je de gemeentepils maar links naar liggen (boe!).

Lichten aan, de bar gaat sluiten
Na een aantal rondes is het spel afgelopen en wint de speler die de meeste punten heeft gehaald door biertjes aan stiertjes te serveren. Drinken met mate is goed, maar drinken met maten is nog veel beter. Door twee stieren samen te laten drinken (hun kaarten op elkaar te plaatsen), kun je het aantal punten verdubbelen! 

Stier Zoekt Bier is een grappig en eenvoudig kaartspel met een flinke dosis aan geluk en stiekem toch nog een beetje tactiek. Je moet goed bedenken welke biertjes je tijdens een ronden gaat inslaan en gaat tappen om nieuwe gasten te lokken, maar ook gelokte gasten te kunnen serveren. Een stier vol plezier!