Review: Witchstone (999 Games)

Themafeestje incoming! Of het nu een kinderfeestje als kind was, een of ander huisfeest in je studententijd of tijdens het jaarlijks terugkerende en grootste verkleedfeest van Nederland, carnaval, je ziet er altijd wel eentje rondlopen. Verkleed of niet. Heksen… In Witchstone van 999 games kruip je in de huid van een heks (of tovenaar) om tot Meester van de Heksensteen benoemd te worden. Knibbel, knabbel, knuisje, wie lacht er na elf rondes in zijn vuistje?

Eerst de doos, want daar zit veel in voor iedere speler: twintig energie-eenheden, elf kleine heksen en tovenaars, één grote heks, vijftien heksenfiches, zeven kristallen (één zwarte en zes van je eigen kleur), één dierfiche, drie scorestenen, één positiesteen, een zichtscherm en een hele grote ketel. In de ketel komt in het midden het zwarte kristal te liggen, de andere zes eromheen. Verder worden er vijf heksenfiches open neergelegd, maar door het zichtscherm afgesloten voor de haviksogen van de tegenspelers. De scorestenen moeten op het scorespoor, het pentagram en de toverstaf worden geplaatst. Veel speelplezier! 

Nee, ik zal een poging wagen om je de kneepjes van het (heksen)vak bij te brengen. Er gaat nogal wat werk aan vooraf als het om het speelbord gaat dus let op. Linksboven moeten twee stapels met uilenfiches (die zijn er ook nog) worden neergelegd, oplopend van drie tot en met zeven en met de zeven bovenop. Rechtsboven komt de stapel met perkamentrollen (ik hoor je denken) te liggen en zes daarvan open naar beneden. De speciale heksenfiches (zijn dat dan weer andere dan die ik al heb?) moeten bij de uilenfiches in het pentagram terecht komen, één stapel in het midden en drie losse op de daarvoor bedoelde plekken. Dan, de toverfiches (hier blijft het bij, toch?) worden open op de daarvoor bestemde plekken in de kristallen bol gelegd en wat overblijft komt onder het flessenrek. Je weet wel, die plek waar je veel te dronken oom tijdens een verjaardagsfeestje vaak te vinden is. Tot slot, zet de grote heks op een van de vier torens (direct twee punten: winst!) en leg de overzichtskaart naast het speelbord neer. 

Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid ornamenten, fiches en andere speelstukken. Het beste komt nog! Om je aandacht erbij te houden hierbij een vergelijking: als je Wingspan, een spel dat werkelijk iedereen leuk vindt, op deze manier uitlegt, vlieg je misschien ook wel uit angst de kamer uit.

Hoe werkt het? Als een speler aan de beurt is, plaatst hij een heksenfiche in zijn ketel. Op de heksenfiches staan symbolen die overeenkomen met de zes symbolen in de ketel. Ieder symbool staat gelijk aan een actie dus bij het neerleggen van één fiche mag je altijd twee acties uitvoeren. Daarnaast kan het zo zijn dat je een symbool direct naast hetzelfde symbool neerlegt, in dat geval mag je die actie nog een keer uitvoeren. Meer combo’s = meer acties. Na het plaatsen en uitvoeren van de acties leg je een nieuw heksenfiche neer zodat er weer vijf liggen. Is dit niet meer mogelijk, dan zit je in de laatste ronde. Na de laatste ronde wordt er gekeken wie de meeste punten heeft en zich met recht, waarschijnlijk ontzettend trots en een tikkeltje arrogant, Meester van de Heksensteen mag noemen. 

De acties: 

  • Pentagramactie: op het pentagram zet je stapjes. Kom je bij een fiche met twee symbolen, dan kan je een van de twee acties direct inzetten of permanent gebruik door het fiche in je ketel te plaatsen. Kom je bij een uilenfiche? Direct punten!
  • Energieactie: vanuit je toren maak je energielijnen voor 1, 3 of 6 punten.
  • Heksenactie: leg een heks uit je voorraad naast je toren of verplaats een heks die er al ligt naar een andere locatie (altijd 2 punten) waar je kunt komen via jouw of andermans energielijnen. Als je bij een symbool uitkomt voer dan de actie uit (nog meer combo’s!), als je bij de heksensteen in het midden uitkomt zet je heks dan op de vrije puntencirkel en als je bij een uilenfiche uitkomt krijg je de punten. 
  • Kristalactie: verplaatst de kristallen in je ketel zodat je meer ruimte creëert voor heksenfiches en om bonussen te verzamelen als je kristallen naar buiten werkt. Het zwarte kristal telt twee keer! Heb je kristallen naar buiten gewerkt, dan plaats je ze in het flessenrek bij het overeenkomstige symbool. 
  • Toverstokactie: iedere keer dat deze actie wordt ingezet, verplaatst de kleine heks een stapje op de toverstok. De bonus die in de vakjes staat is voor iedereen, maar degene die het verst vooraan staat krijgt wat extra’s, zoals een verdubbeling van de bonus.
  • Perkamentactie: je neemt een perkamentrol van het aanbod en voert de actie uit (= versterkingsspreuk) of je houdt de kaart omdat je er op het einde van het spel punten mee kan verdienen (= voorspelling).

Erg veel informatie, dat begrijp ik, en misschien is het ook even inkomen vanwege de vele regels, maar uiteindelijk is het het waard. Als je van Clever-achtige spelletjes houdt, omdat je helemaal wild wordt van oneindige combo’s, is Witchstone echt wat voor jou. Daarnaast is het spel vrij tactisch, omdat je op verschillende manieren punten kunt krijgen en je hier en daar je tegenstander dwars kunt zetten wat altijd een lekker gevoel geeft. Betoverend!