Lang geleden (2014) tijdens de (bordspel)renaissance was er een markt waar handelaars (de spelers) samenkwamen om edelstenen te verzamelen om prestige en curiosa te verzamelen. Als aasgierige eksters storten de spelers zich op al dat glimmende pracht en praal. Enkele jaren later nemen twee handelaars het in een prachtig duel tegen elkaar op in een bilaterale confrontatie. Wie pakt de meeste prestige en wie bezwijkt aan de goudkoorts?
Achtergrond en speldoel
Splendor Duel is een spel speciaal ontwikkeld voor twee spelers en gebaseerd op het populaire en bekende spel Splendor. Splendor veteranen zullen bekend zijn met verschillende spelelementen die ook in de Duel-versie zijn opgenomen. Het spel biedt echter ook voor deze veteranen voldoende twists en variatie. Sterker nog: deze versie is venijniger en een stuk interactiever. Net als bij 7 Wonders Duel durf ik dan ook te zeggen dat deze versie voor twee spelers de ultieme variant is.
Net als het spel voor meerdere spelers, gaan de twee spelers in Splendor Duel verschillende edelstenen – maar ook parels en goud – verzamelen om unieke juwelen, sieraden en bekroonde accessoires aan hun collectie toe te voegen om punten te verzamelen en om in toekomstige beurten makkelijker kaarten te kunnen kopen. Een speler heeft gewonnen als deze aan één van de drie mogelijke wincondities voldoet: 1. 20 punten behalen, 2. 10 kronen verzamelen en 3. 10 punten halen met kaarten van dezelfde ‘kleur’.
Spelopzet
Aan het begin van het spel wordt het centrale speelbord klaargelegd. Uit de zak worden pokerfiches (met edelstenen, parels en goud) getrokken en in volgorde van de pijl op het speelbord geplaatst. Boven het speelbord wordt een pyramide van kaarten geplaatst met vijf kaarten van niveau I, vier kaarten van niveau II en drie kaarten van niveau III om de markt te vormen. Naast het bord worden tevens privilege rollen (plastic stukken perkament) geplaatst en een aantal nobele bonuskaarten om bekroonde spelers tijdens het spel te belonen.
Spelverloop
Hoe wordt Splendor Duel gespeeld? Als je aan de beurt bent, heb je verschillende acties die je kan verrichten. Aan het begin van je beurt mag je (in volgorde) een tweetal optionele acties verrichten. Allereerst kun je een privilege rol spelen om een fiche naar keuze (geen goud) van het speelbord te verzamelen. Je mag ook het speelbord weer aanvullen met fiches uit de zak (indien beschikbaar). Als je aanvult, krijgt de tegenstander een privilege rol.
Naast optionele acties moet je verplicht een (niet meer of minder) van de standaardacties verrichten: 1. drie edelsteen of parelfiches van het bord pakken, 2. een goudklompje van het bord pakken en een kaart uit de markt ‘reserveren’ of 3. een kaart kopen en voor je neerleggen.
Als je edelsteen- of parelfiches verzamelt, kun je tot maximaal 3 aaneengesloten fiches van het speelbord pakken. Je mag fiches in een diagonale of orthogonale richting pakken. Als je tijdens je beurt drie edelstenen in dezelfde kleur of 2 parelfiches pakt, krijgt de andere speler een privilege rol.
Als je een goudklompje pakt en een kaart reserveert, leg je de gereserveerde kaart gesloten voor je neer. Je kan maximaal drie kaarten reserveren. Enkel jij kan nu deze kaarten kopen. Goudklompjes tellen als een joker. Als je een kaart koopt (uit de markt of uit je gereserveerde voorraad), betaal je de prijs die in fiches staat afgebeeld en vervolgens voeg je deze kaart toe aan je speelveld.
Door kaarten te kopen krijg je soms punten, soms bonussen en soms ook ‘korting’. Op sommige kaarten staat een bepaalde edelsteen (kleur) afgebeeld. Als je een kaart met een dergelijke bonus koopt, hoef je in volgende beurten een edelsteen minder in die kleur te betalen om kaarten te kopen. Op die manier probeer je een systeem van kortingen op te bouwen om zo efficient mogelijk de beste kaarten te kopen. Een soort speels spaarprogramma of extreme couponing.
Als een speler drie of zes kronen heeft verzameld (die staan op de kaarten afgebeeld), krijgen ze een bezoek van een edelman voor wat extra punten en misschien zelfs een bonusactie.
Oordeel
Splendor Duel is een zeer uitdagend en tactisch spel voor twee spelers, maar bevat een helder spelverloop, een duidelijke opzet en simpele regels, waardoor het voor een groot schala aan spelers geschikt is. Het spel is zeer interactief, doordat spelers van een gezamenlijk speelbord fiches verzamelen en van een gezamenlijke markt kaarten proberen te kopen. Door deze interactie is het spel bij vlagen venijnig, maar nooit frustrerend, tenzij iemand natuurlijk je zuurverdiende fiches steelt door een bonus van een kaart. Door het centrale speelbord wordt er ook een extra puzzelelement toegevoegd aan het gevestigde Splendor. Dat nieuwe spelelement, waarbij spelers moeten puzzelen om een slimme collectie aan edelstenen te verzamelen, vind ik persoonlijk een fijne hersenkraker. Een spel om door een ringetje te halen.