Terwijl de heren experts zich voorzichtig uitlaten over buitenaards leven op exoplaneet K2-18b, hebben wij hier allang buitenaards leven ontdekt tijdens een spelletje: SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence. Een bordspel compleet gewijd aan het ontdekken van buitenaards leven en nog beter, daar hoef ik niet voor de ruimte in te worden geschoten, dat kan lekker vanuit thuis, want al mag er 124 lichtjaar verderop “de sterkste tekenen van mogelijk buitenaards leven tot nu toe” zijn ontdekt; voor mij krijgt het pas het predicaat intelligent, als ze ook bordspelletjes spelen!

SETI is een eurogame van één tot vier spelers met, zoals het tegenwoordig gaat, een heel dik thema eroverheen gegoten en in dit geval ruimte-exploration. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te behalen, terwijl je vanuit de aarde sondes afschiet richting planeten of hun manen, in de hoop buitenaards leven te ontdekken. Dit moet je met je onderzoeksteam in een tijdsbestek van vijf ronden voor elkaar hebben, maar dat is meer een kwestie van tijd. Elke speler beschikt over een player board wat een soort van je thuisbasis is, om je technologieën te verbeteren en niet geheel onbelangrijk, je verzamelde data kunt analyseren.
Tijdens je beurt voer je steeds één actie uit, dat is dan wel weer lekker voor je medespelers, maar zoals het een goede Euro betaamt, kan die ene actie zo een kettingreactie veroorzaken en zit je alsnog lang te wachten. Er zijn maar liefst acht verschillende acties, plus nog een paar vrije acties, maar de meeste volgen elkaar wel op, dus er zit een soort van logische volgorde in je keuzes. Je kan bijvoorbeeld niet “om de baan van een planeet gaan cirkelen”, als je nog geen sonde hebt gelanceerd.


Andere acties zijn op een maan landen, sterren scannen voor data, die data analyseren, een kaart spelen, een van je technologien op je spelersbord verbeteren of als je niets anders meer kan passen en daarmee ben je klaar deze ronde totdat iedereen gepast is. Het belangrijkste is wel om zoveel mogelijk data te verzamelen van dichtstbijzijnde sterrenstelsels en deze te analyseren naar die sterke tekenen van buitenaards leven.
Visueel zit SETI meer dan goed in elkaar en het ziet er gewoon heel tof uit, de meeste onderdelen zijn van dik cardboard en daarnaast heel wat hoogwaardige (gerecycled?) plastic onderdeeltjes. Een mooi detail zijn dat de speelkaarten, die je op verschillende manieren kan gebruiken in het spel, verwijzen naar allerlei bestaande projecten en illustraties omtrent de verkenning van het grote onbekende, zoals het Mars Exploration Program, het ISS ruimtestation en de James Webb Space Telescope. Allemaal met een informatieve tekst onder op de kaart, met wat er op de kaart is afgebeeld.

Het driedelige spelbord ziet er mooi uit met onze zon als middelpunt en waar planeten uit ons zonnestelsel omheen cirkelen. Om ons zonnestelsel heen ligt een nog niet eerder ontdekte scoretrack. Met aan de ene kant het planeten bord,waar alles gebeurt om op planeten en manen te landen. Aan de andere kant van het zonnestelsel heb je dan een dashboard met plek voor de rondes en je populariteit bij te houden, ook liggen hier de verschillende technologie tegels. Je spelersbord is fijn dubbel gelaagd, zodat je data en technologie niet verschuiven.
Je kan SETI wel onder de Expert spellen scharen of zoals ikzelf zou zeggen: een lekkere Heavy-Euro. Dat wil in het kort zeggen dat SETI een spel is “waar je even in moet komen”. Het eerste potje zal daarom waarschijnlijk wel langer dan twee uur duren, maar zodra je de verschillende acties en hun samenhang na een keer spelen door hebt, is SETI de geïnvesteerde tijd het dubbel en dik waard! Acties volgen elkaar lekker snel op en geven je het gevoel alsof je echt verder komt in je zoektocht.

Wat wel jammer is aan die zoektocht is dat het niet echt spannend wordt, je bouwt er weliswaar naartoe, maar het is vrij duidelijk dat er wat gaat gebeuren nadat je genoeg data hebt geanalyseerd en is het niet deze beurt, dan is het wel de volgende. Wetende dat dit een Eurogame is, doet dit verder niet echt af aan het spel. Daarnaast moet je SETI ook niet aanschaffen als je alleen van lichte spelletjes houdt, maar ben je toe aan wat meer uitdaging in je collectie, dan krijg je die wel met SETI.
SETI is een thematisch sterk, diepgaand en prachtig uitgevoerd spel. Het is supertof om de keuze te maken, dicht bij de aarde te blijven door Mars of Venus te bestuderen, of verder weg te gaan om eventueel meer punten binnen te harken tijdens je onderzoeken op Neptunus of Uranus en ik hou van puntjes binnen harken! Een hele mooie productie weer van Czech Games Edition, die later dit jaar ook in Nederland wordt uitgebracht (én vertaald) door DSV Games.
Je zal nu wellicht denken; waar blijft dat buitenaardse leven nu in je verhaal? Maar dat is toch echt iets wat je zelf moet gaan ontdekken! Dus als jij klaar bent om de sterren af te speuren naar leven, dan is SETI een missie die je niet wilt missen.
