Review: NOIR Deductive Mystery Game (Level 99 Games)

Op het bureau van de detective ligt een dampende sigaret. De rook vult de kamer en danst op felle kleuren –  van de neonlampen van de clubs straat – die door de kieren van de lamellen de kamer verlichten. Papier stroomt door de kamer als golven bij vloed en op het bureau ligt een slordige gehavende stapel met dossiers. Onopgeloste moorden. Al maanden is een moordenaar aan het werk in de donkere nachten. Het is aan onze inspecteur om te moordenaar te vinden. Zal het de inspecteur lukken of wordt hij het nieuwe slachtoffer van de moordenaar?

NOIR: Deductive Mystery Game is verzameling aan verschillende spelconcepten – wel met een gezamenlijk uitgangspunt – in een klein en luxe doosje. Noir is oorspronkelijk in 2021 gepubliceerd, maar 12 jaar later verscheen deze gestroomlijnde nieuwe editie.

Het spel bevat naast vier spelvarianten een deck met prachtig, thematisch geïllustreerde kaarten. Er zijn dubbelzijdige verdachten (en zijde toont aan dat de verdachte is overleden) en een stapel met bewijskaarten die overeenkomen met de verdachten. In iedere spelvariant vormen de spelers een grid van 5 bij 5 verdachten en bij ieder spel kunnen spelers het grid beïnvloeden door kaarten te schuiven en heeft iedere speler slechts beperkte informatie te proberen ze informatie over de andere speler in te winnen. Spelers winnen door correct te deduceren.

Killer vs Inspector & Buddy Cops

Killer vs Inspector is een spelvariant voor twee spelers en de makers raden de spelers aan om met deze spelvariant te beginnen om het spel te leren kennen. In deze spelvariant komende meeste principes van de gameplay terug. Een speler neemt de rol aan van de moordenaar en de andere speler van de inspecteur. De moordenaar ontvang twee bewijskaarten. Een kaart is de identiteit van de moordenaar en de andere kaart een vermomming. De inspecteur ontvangt 4 bewijskaarten. “Ah ha, onder deze potentiële verdachten verschuilt de moordenaar zich sowieso niet! “ De inspecteur kiest in het geheim een van deze kaarten als diens geheime identiteit en plaatst deze gesloten voor zich en houdt de andere kaarten op hand.

Spelers mogen tijdens hun beurt een enkele actie verrichten. Spelers mogen de kaarten in het grid schuiven (vergelijkbaar met De Betoverde Doolhof) of als er meerdere kaarten al zijn overleden, deze kaarten verwijderen en het grid verkleinen. De moordenaar kan een aangrenzende kaart omleggen (is dat de inspecteur dan heeft de moordenaar gewonnen) en de inspecteur kan informatie inwinnen door bewijskaarten in te zetten. Spelers door acties over en weer informatie over elkaar inwinnen.

Buddy Cops lijkt op Killer vs Inspector, maar hier nemen twee agenten het op tegen een gevaarlijke moordenaar.

Spytag & Dragnet

In Spytag nemen 3 – 4 spelers het tegen elkaar op. Iedere speler trekt een bewijskaart als geheime identiteit en spelers proberen elkaar te ontmaskeren. Ze mogen aangrenzende kaarten gevangen nemen en wisselen op die manier informatie uit, maar proberen zo ook andere spelers om te leggen. Spelers kunnen ook informatie inwinnen door een aangrenzende kaart als een soort van informant te behandelen.

In Dragnet zijn er meerdere inspecteurs actief die allemaal 2 verdachten op het oog hebben. Spelers proberen als eerste te weten te komen welke verdachten er nog meer actief zijn door bewijs op het grid te plaatsen en verplaatsen. Naast deductie is het vooral een puzzel die je als eerste op wilt lossen. Als je denkt dat een rij enkel correcte verdachten bevat (zowel afgehandelde bewijskaarten die al op het grid liggen en nog op handen van spelers zij, tellen mee).

Conclusie

NOIR is een interessante verzameling aan verschillende deductiespelvarianten. Het is luchtig, snel, maar biedt ook voldoening voor liefhebbers van deductiespellen en kat-en-muispellen zoals Scotland Yard, Mind MNGT en Cluedo maar dan in een hele behapbare en draagbare vorm.