Review: Lego Monkey Palace (Asmodee)

Lang, heel lang geleden werd er een indrukwekkend paleis gebouwd in de jungle, totdat een aap het paleis liet instorten… Gelukkig was het paleis gebouwd van LEGO-blokjes en iedereen weet dat LEGO oneindig veel bouwplezier biedt. Zo ook in het spel Monkey Palace waar spelers gezamenlijk een toren bouwen met LEGO-blokjes om zo het paleis weer op te bouwen. Er kan slechts een speler de meeste punten behalen. Klaar voor apenstreken op de apenrots?

Allereerst de LEGO-olifant in de kamer. Ik heb veel recensies of berichten gezien van recensenten, content creators of influencers die hun recensie beginnen met het volgende statement (of van gelijke strekking): “er is eindelijk een LEGO-spel!”. Blijkbaar hebben veel mensen onder een BURP gewoond (LEGO-jargon voor Big Ugly Rock Piece), want heel vroeger speelde kleine Daan al een soort ganzenbord met LEGO-autootjes. Het was leuk om je eigen LEGO Racers samen te stellen, maar het spel was een beetje belabberd. Ook een jaar of 15 tot 10 jaar geleden verschenen er een boel LEGO-bordspellen. Deze spellen maakte veelal gebruik van een bijzondere dobbelsteen gemaakt van LEGO.

De meeste LEGO-spellen waren niet heel bijzonder, maar er zijn dan ook een hoop LEGO-spellen gepubliceerd. Er was zelfs een heel LEGO dungeon crawler-systeem genaamd LEGO Heroica. Over deze spellen hoor je niet veel meer, maar met name de herbouwbare dobbelsteen had veel potentie. Ik hoop dat het succes van Monkey Palace misschien er ook voor zorgt dat die dobbelsteen een nieuwe kans verdient.

Wat maakt Monkey Palace dan bijzonder als het niet het enige, laat staan eerste, LEGO-bordspel is? Het is het eerste daadwerkelijke serieuze LEGO-bordspel dat ook het spelletjespubliek aantrekt. Het bevat namelijk een sterk spelsysteem, wat ondersteunt wordt door LEGO-blokjes als de speelbare spelelementen. De LEGO maakt het spel speelbaar, maar ook intuïtief, terwijl het spelverloop daadwerkelijk interessant is en niet enkel leunt op de LEGO-licentie.

In het spel moeten spelers telkens trappetjes bouwen om zo apenkoppen te verzamelen. Hoe meer treden, des te meer apenkoppen. Met apenkoppen kopen spelers kaarten, waarmee ze ook eenmalige bonussen of doorlopende bonussen verdienen en door die bonussen ontvangen ze nieuw bouwmateriaal en kunnen ze mogelijk nog meer traptreden bouwen.

Er zijn verschillende soorten blokjes waar spelers mee bouwen en een aantal bouwregels waar spelers rekening mee moeten houden. Met de kaarten proberen spelers een efficiënt systeem op te bouwen. Het spel is afgelopen als een van de soorten blokjes uitgeput. Door het voorgaande bevat het spel meer tactiek dan je eerste oogopslag zou verwachten van een spel met LEGO apen. Het spelmateriaal is van hoge kwaliteit (want het is LEGO), staat indrukwekkend op tafel en het spelverloop is simpel en begrijpelijk voor jonge spelers, maar toch uitdagend genoeg voor oudere spelers waardoor het schittert als familiespel. 5 van de 5 bananen voor LEGO Monkey Palace!