Review: Intarsia (999 Games)

Het beroemde Café de Paris zal tijdelijk diens deuren sluiten om te renoveren. Een onderdeel van de renovatie wordt het leggen van een prachtige nieuwe houten vloer waarbij de patronen middels een specifieke methode worden gelegd. Om een geschikte vloerlegger te vinden, wordt een aanbestedingsprocedure opgezet. Een wedstrijd wordt opgezet en de winnaar krijgt het contract. De verschillende vloerleggers, de spelers, strijden om het contract en moeten laten zien dat zij het beste een vloer kunnen leggen in Intarsia.

Achtergrond

Intarsia is een vorm of methode van inlegwerk van hout die zijn oorsprong heeft in Arabië. Door verschillende dunne en gedetailleerde stukken hout in contrasterende houtsoorten in elkaar te leggen, worden grotere kunstwerken of ornamenten gemaakt. Door de verschillende soorten hout komen details en illustraties naar voren door de verschillende natuurlijke kleuren die de verschillende houtsoorten te bieden hebben. Naast hout kan ook ander materiaal in het hout worden ingelegd zoals edelmetaal, ivoor en zelfs parelmoer.

In Intarsia leggen spelers met de gelijknamige methode een parketvloer, met verschillende soorten hout en verschillende kleuren in een prachtig patroon. In het spel werkt een speler dus met mooie onderdelen waardoor het spel gelijk heel tastbaar is. Op basis van de onderdelen die zij plaatsen, ontvangen ze tijdens het spel bonussen, gereedschap en punten. Aan het einde van het spel scoren ze ook punten op basis van hun vloer. De speler met de meeste punten wint.

Spelopzet

In het midden van tafel worden twee centrale spelborden geplaatst. Het ronde bord bevat een puntenspoor, een spoor om de ronde bij te houden en een spoor met de bonussen. Op het vierkante bord worden alle gereedschapstegels geplaatst. Op deze tegels staan doelen die spelers kunnen halen om punten te verdienen tijdens het spel.

Iedere speler ontvang een eigen spelbord, een setje handkaarten gebaseerd op een startkaart en een verbindingsstukje om diens vloer mee te beginnen.

Spelverloop

Iedere ronden begint iedere speler met een setje handkaarten. De speler die de laatste ronde als laatste heeft gepast mag beginnen. Tijdens een beurt kunnen spelers aan hun vloer bouwen of passen. Om een vloer te bouwen dienen spelers een hoeveelheid materiaalkaarten in de juiste kleur af te leggen. Een lijst kost 1 kaart, een middenstuk 2 kaarten, een kern 3 kaarten en een tafeltje of een verbindingsstuk 4 kaarten. Speler mogen altijd twee kaarten gebruiken om te gelden als een kaart in de juiste kleur. Een stuk vloer moet altijd van buiten naar binnen worden gelegd (te beginnen met een lijst) en een lijst moet aan een verbindingsstuk worde geplaatst en een verbindingsstuk altijd aan een aangrenzende lijst.

Voor sommige onderdelen van de vloer ontvangen spelers een bonus. Als spelers een middenstuk plaatsen ontvangen ze een kaart naar keuze en bij het plaatsen van een kern ontvangen ze twee kaarten naar keuze, maar voor beide bonussen geldt dat ze geen kaarten mogen pakken die overeenstemt met de kleur van het vloerstuk dat ze zojuist hebben geplaatst. Indien spelers een tafel of verbindingsstuk plaatsen mogen ze 1 of 2 stappen verplaatsten op het bonusspoor en de bijbehorende bonus pakken (altijd een drietal kaarten).

Spelers kunnen tijdens hun beurt ook voldaan aan de voorwaarden van de gereedschapstegels. Deze tegels bevatten allemaal een puntenbonus en een type gereedschap. De speler plaatst deze tegel voor zich en mag nu alle tegels van dezelfde gereedschapssoort scoren voor extra punten.

Aan het einde van elke ronde scoren spelers punten op basis van hun verbindingsstukken en aan het einde van het spel, scoren spelers punten op basis van de gelegde vloeren, waarbij afgelegde vloerstukken meer punten opleveren.

Oordeel

Intarsia is een nieuw spel van Michael Kiesling. Deze spelauteur ken je wellicht van het dynamische duo dat hij vormt met Wofgang Kramer. Samen hebben deze ontwerpers een hoop bekende spellen ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan Torres, Tikal, Renature en De Betoverde Torens. In zijn uppie heeft Kiesling ook Azul bedacht. Allemaal een hoop elegant plezier voor alle leeftijden. Met name Azul valt in dit rijtje op, want dat betreft net als Intarsia een spel waarbij spelers een stuk van een kamer gaan versieren met gedegen vakmanschap. Kiesling lijkt vaker vakmanschap te gebruiken als inspiratie voor diens spellen. De vergelijking met Azul wordt snel gemaakt door het thema en het elegante puzzelende karakter, maar verder onderscheiden de spellen zich behoorlijk van elkaar.

Intarsia bevat zoals gezegd een elegante puzzel, waarbij spelers acties en bonussen aan elkaar plakken om iedere ronde zoveel mogelijk bouwacties en bonussen te verzamelen. Deze puzzel is uitdagend, maar behapbaar. Spelers krijgen interessante keuzes voorgeschoteld waarbij ze vrijwel elke bouwactie ook punten verdienen en vaak een bonusactie krijgen.

Soms is het interessanter om breed je vloer uit te bouwen, zodat je veel bouwmogelijkheden hebt, maar het kan soms juist interessanter zijn om een kleiner stukje vloer te bouwen door veel materieelkaarten te spelen en op die manier bonussen te verdienen in de vorm van kaarten, zodat je in latere beurten verder kunt bouwen. Door je te focussen op kleuren en gereedschappen, kun je een goed puntensysteem opbouwen. Naast een vloer, puzzel je hiermee ook een geoliede puntenmachine in elkaar.

Intarsia kun je spelen met 2 tot en met 4 spelers. Het spel laat zich makkelijke schalen tussen verschillende spelersaantallen, maar de spelbeleving is hierbij wel een klein beetje anders. Met twee spelers is het spel redelijk vlot, aangezien spelers zich slechts op elkaar hoeven te focussen en niet 2 andere beurten af hoeven te wachten. De puzzel is hierbij ook dynamischer. Met 4 spelers duurt het spel wel langer, maar voelt hierdoor misschien wat meer aan als een langer gezelschapsspel. Met meerdere spelers is het daardoor ideaal voor een rustige zondagmiddag met wat knus spelplezier en een kaasplankje. Uiteraard dien je de kaas wel te serveren op een kaasplankje die gemaakt is met inatarsia inlegkunst.

Met het prachtige thema en de elegante gameplay kan ik dit spel aanraden voor spelers die van mooie dingen in het leven genieten en spelers die niet vies zijn van een bevredigende hersenkraker. Het feit dat je aan een prachtige houtenvloer werkt – op kleine schaal – en daarbij de fysieke houten stukken mooi in elkaar mag leggen, zorgt ervoor dat je het thema ook in het echt mag ervaren.