Review: Forage A 9 card solitaire game (Side Rome Games)

In den beginne verbouwden wij fruit in onze boomgaard in Orchard, plukte we de vruchten in het bos in Grove en in dit derde deel van de briljante serie aan solo-spellen, waarbij je met negen kaarten lekker mag puzzelen, gaan we sprokkelen en plukken in Forage.

Forage is het derde deel in de trilogie van solitaire spellen bedacht door Mark Tuck en uitgegeven door Side Room Games. Wederom gaan we puzzelen met 9 kaarten (van hoogwaardige waterafstotende kwaliteit) – net zoals bij Orchard en Grove. De 9 kaarten gaan we overlappen om vervolgens dobbelstenen te plaatsen en vermenigvuldigen voor de meeste punten. De overige 9 kaarten die in het spelletje liggen, leg je opzij om gelijk een tweede potje te spelen! Of je gebruikt de overgebleven kaarten om de spelvariant te spelen, waarbij je punten scoort op basis van 2 recepten. Elk van de kaarten is namelijk dubbelzijdig en bevat op de achterkant van de kaart een recept met voorwaarden voor de puntentelling.

Aan het begin van Forage neem je dus 9 kaarten om een stapel te vormen. Leg een kaart open op een tafel en neem twee kaarten op hand. Vervolgens plaats je telkens een van de twee kaarten uit je hand en plaats je deze kaart waarbij je minstens een vlak een eerder geplaatste kaart dient te overlappen. Hierna trek je een nieuwe kaart en je gaat net zo lang door dat al je kaarten zijn gespeeld.

Kaarten moeten dus overlappen, maar door de juiste vakken te overlappen mag je dobbelstenen plaatsen. Op sommige vlakken staan namelijk paddenstoelen, kastanjes of bosbessen. Al het lekkere wat je in het bos kunt sprokkelen! Gelukkig zijn deze paddenstoelen niet giftig maar leveren ze je hopelijk punten op. Telkens als je vlakken overlapt met een stukje voedsel mag je de dobbelsteen plaatsen of de waarde van een eerder geplaatste dobbelstenen verhogen. Zorg er wel voor dat je altijd de juiste vlakken overlapt, want bij een fout moet je een muis plaatsen, wat je ook een dobbelsteen kost en de hoeveelheid dobbelstenen zijn beperkt…. Je kan er voor kiezen om in plaats van een muizendobbelsteen te plaatsen Edwood Mouse te plaatsen, maar die is nog minder punten. Een ander nadeel: muizen mag je niet overlappen met andere kaarten…

Aan het einde van het spel, dus na het plaatsen van 9 kaarten, tel je de waardes van de dobbelstenen bij elkaar op en bereken je de punten. Indien je met de recepten speelt, moet je een specifieke waarde behalen, maar krijg je wel bonussen voor het voltooien van de recepten. Forage is net als diens voorgangers een heerlijk vlot en solitair spel waarvan je graag meerdere potjes achtereen speelt.

Het vlotte spel is kort, maar geeft bijzonder veel voldoening als je een hoge score weet te behalen. Ook Forage bevat weer een leuke twist ten opzichte van de eerdere delen door de vlakken die als twee kleuren gelden, de muizendobbelsteenzijdes en Edwood Mouse. Ook de recepten bevatten leuke nieuwe uitdagingen. Alle drie de spellen hebben een compact doosje waardoor het ook het ideale spel is voor op reis. Saaie treinrit en heb je je boek al uit? Geen enkel probleem! Heb je alle drie de delen? Er is een leuke verzameldoos beschikbaar om je spelletjes in te bewaren.