Review: Finspan (999 Games)

Wingspan is een echter hoogvlieger onder de bordspellen en al jaren immens populair. Tijd voor de spin-offs om uit te vliegen. Inmiddels is het tijd voor iets ziltigers en bezoeken we wilde wateren in Finspan. In de wereld van hoogvliegers en vuurspuwende draken vist ook Finspan zeker niet achter het net.

Finspan is het nieuwste spel in de wondere wereld van Wingspan. Eerder brachten 999 Games en Stonemaier Games ook al een andere spin-off van Wingspan uit: Wyrmspan. Wyrmspan was ietwat complexer en interactiever dan Wingspan. Finspan belooft een wat ontspannender en eenvoudiger spelverloop, waardoor Finspan ook wat sneller is, maar wel een vergelijkbare ervaring biedt met voldoende verschillen om op diens eigen vinnen te zwemmen.

Finspan duurt in totaal vier weken. Niet vier echte weken, maar in het spel. Ronden dus. Tijdens een ronde voeren alle spelers net zoveel acties tot ze geen duikers meer hebben. Tijdens een beurt zetten spelers een duiker in en kunnen ze of een nieuwe vis op hun tableau plaatsen of kunnen ze een duiktocht ondernemen.

Spelers winnen Finspan door de meeste punten te verdienen. Tijdens week 1, 2 en 3 zijn er openbare doelen waar spelers punten mee verdienen. Hiernaast leveren vissen punten op en krijgen spelers punten voor einde van het spel bonussen, eieren, jongen en scholen.

Spelers krijgen aan het begin van het spel en in de loop van het spel een aantal viskaarten. Deze kaarten vormen de hand van een speler en liggen open naast het bord van een speler. Vissen kunnen spelers op hun tableau plaatsen als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. De vis aardt naar de zee en iedere vis heeft specifieke plekken waar ze wel of niet rond kunnen of willen zwemmen. Het tableau van een speler bestaat uit drie lichtzones (dag, schemer en middernacht) en drie rijen (dichter bij de kust of juist verder de zee in). Op de kaarten staan in welke zone en/of rij vissen moeten/kunnen.

Tevens moet je kunnen betalen om vissen te plaatsen. Vissen eten soms andere. Vergeet hierbij niet de legendarische woorden van Qui-Gon Jinn: “there is always a bigger fish”. Als een vis een andere vis moet eten vooraleer je deze kan plaatsen, moet je de kaart bovenop een kleinere vis plaatsen. Alle verorberde vissen leveren aan het einde van het spel wel punten op, dus wees vooral wel zo happig als een haai. Naast mogelijk andere vissen eten, kan het zijn dat je kaarten uit je hand moet afleggen of eieren of jongen moet wegleggen om een kaart te spelen.

Vissenkaarten leveren een eenmalige bonus, acties bij het duiken of een bonus aan het einde van spel op. Daarnaast leveren vissen bijna altijd punten op.

Met de andere actie kunnen spelers een duiker in te zetten door te duiken in een van de drie rijen op hun spelersbord. Spelers activeren dan alle acties die aanwezig en actief zijn in die rij. Met deze acties, en acties op kaarten, kunnen spelers eieren plaatsen (1 ei per vis), eieren laten uitbroeden tot jongen, kaarten terughalen op hand, jongen en scholen verplaatsen en ga zo maar door. Zodra er drie jongen op een vakje aanwezig zijn, vormen zij een school. Scholen leveren een stuk meer punten op dan jongen.

Finspan is wederom prachtig vormgegeven en het heeft zeker diezelfde ziel als Wingspan. Er zijn voldoende verschillen in gameplay waardoor onze vertrouwde vogelaars voldoende nieuwigheid zullen ontdekken op de bodem van de oceaan. Een interessante verandering in het mechanisme is het voedsel van de vissen, waarbij je vaak met andere viskaarten moet ‘betalen’ om kaarten te spelen, waarbij de andere twee Span-nende spellen fiches werken die je tijdens het spelverloop verzamelt. Hoewel het spelen niet veel Finspanning vereist, is het wel Finspannend tot het einde doordat spelers op veel mogelijke manieren punten kunnen verzamelen, waardoor je nooit zeker bent wie de overwinning aan de haak slaat. Door het spelen van Finspan, ben je dan ook als een vis in het water.