Review: Dragonbond – Lords of Vaala (Draco Studios)

Voor meer dan duizend jaren wordt Valerna geteisterd door draken. De draken plunderen eens in de 27 jaar, tijdens de Rode Maan, de landen van Valerna. De mensen zijn het zat en in plaats van oorlog met elkaar te voeren, vallen ze de draken aan. De vrede tussen de mensheid is wellicht van korte duur aangezien er veel macht te behalen valt tijdens een oorlog… en ook met de draken valt mogelijk een hondje te sluiten. Verdien jij de meeste macht in Lords of Vaala – Dragonbond? 

Achtergrond en doel

Lords of Vaala speelt zich af in de wereld van Dragonbond, een populaire RPG-reeks en miniaturenlijn. Het decor van Dragonbond is de wereld van Valerna met alle conflicten van dien, maar ook coöperatie met draken staat centraal: een zogeheten Dragonbond. Lords of Vaala is een asymmetrisch bordspel met wargame invloeden voor vier personen. Wees overigens niet bang als je minder dan drie vrienden hebt, want in principe kun je elke speler vervangen door een zogeheten “faceless”: een soort automa-speler. 

Elke keer als ik het over een speler heb, kan het dus ook een Faceless zijn. Ieder spelersbordje heeft twee zijden, waarvan één de kant voor de Faceless. Acties zijn aangepast op het feit dat er geen menselijk speler achter de Faceless zit en elke keer als de Faceless-speler een keuze wordt gemaakt, wordt dit uitbesteedt aan een andere speler of aan toeval.

Twee spelers nemen de rol aan van een generaal en twee spelers nemen de rol aan van een draak. Iedere generaal en iedere draak is uniek, maar qua gameplay zit er wel wat overeenkomst tussen de verschillende rollen. 

Een speler neemt de rol aan van een Elyse, een generaal van Allaria. Allaria, oftewel het koninkrijk van draken, is een van de machtigste rijken in Valernia. Rijk, elitair, prestigieus, trots en eervol is hoe men Allaria zou omschrijven, maar men dient zich wel te conformeren aan deze idealen. De andere generaal is Adrael van Tyveria, het keizerrijk van bloed. Dit rijk draait om militaire macht en angst. Tyveria heeft een constante drang om diens grenzen, letterlijk en figuurlijk, le verleggen door stukken land te veroveren. 

We zijn nu bij de draken aangekomen. Een van de oudste drakenrassen is de Fulgen. Ferellon is een draak van dit gebroed. Door hun metalen schubben en hun vaardigheid om gesmolten goud te spuwen, zijn ze bevreesd, maar nog bevreesder zijn ze vanwege hun diplomatieke vaardigheden en hun eeuwenlange wijsheid. Daarentegen zijn de Magnifex sluw, arrogant en beeldschoon. Ze zijn uit op een wereld die voldoet aan hun schoonheidsnorm. Nagasha komt voort uit het Magnifex geslacht en is het laatste speelbare personage. 

Iedere speler neemt de rol aan van een van deze personages en het spel is afgelopen zodra aan een van drie vereisten is voldaan. Zodra een speler 10 macht heeft verzameld, is deze speler de winnaar. Mocht een speler tijdens het spel zijn uitgeschakeld of indien er geen gebeurteniskaarten meer beschikbaar zijn, is het spel ook teneinde en wint de speler met de meeste macht. 

Spelopzet

Iedere speler krijgt een spelersbordje, een stapeltje kaarten die bij hun personage hoort en een prachtig miniatuurtje. De generaals krijgen ook een legertje met verschillende soorten groepen aan soldaten. Op het speelbord plaatsen de spelers hun miniatuurtje, en in het geval van een generaal hun startleger, op hun startlocatie en spelers ontvangen tevens een kaart die bij deze regio hoort. Naast het bord liggen kaarten met bewoners, de gebeurteniskaarten en regiokaarten. In handbereik van alle spelers liggen de dobbelstenen en wat verschillende fiches waaronder de machtfiches. 

Spelverloop

Lords of Vaala is een combinatie tussen een area control game, waarbij spelers gezamenlijk de mogelijke acties van een ronde programmeren door kaarten aan de actiestapel toe te voegen. Tijdens het spel lopen spelers de stapel met acties door en gaan ze onder meer de strijd met elkaar aan door te dobbelen vergelijkbaar aan een wargame. De samenstelling van een leger van een generaal bepaalt onder meer de gevechtskracht van deze speler tijdens een dergelijk gevecht. Naast gevechten zijn verbonden net zo relevant. Elke keer dat een generaal of een draak die nog geen bondje hebben gesloten op vredelievende wijze een locatie met elkaar delen, hebben ze mogelijkheid om een Dragonbond aan te gaan die het spel ineens semi-coöperatief maakt voor de relevante spelers. 

Tijdens een ronde gaan spelers eerst plannen. Te beginnen met de startspeler plaatst iedere speler een kaart uit diens hand op de actiestapel. Iedere actiestapel begint altijd met een gesloten gebeurteniskaart. Als er geen gebeurteniskaart over is, is het spel teneinde. Spelers kunnen actiekaarten toevoegen aan de stapel, maar ook regiolaarten. Als een speler een regio onder controle heeft, krijgt deze stapel de relevante regiokaart. 

Zodra spelers volgens eigen zeggen voldoende kaarten aan de actiestapel hebben toegevoegd zijn ze klaar voor de volgende fase: het uitvoeren van acties. De stapel met actiekaarten wordt omgedraaid en de gebeurtenissen, regioacties en persoonlijke acties worden uitgevoerd in de volgorde van de kaarten in de stapel. Op actiekaarten staan symbolen die worden gespeeld door de relevante speler. Regiokaarten worden uitgevoerd door de speler die op dat moment de controle over de regio heeft, dat kan dus een andere speler zijn dan de speler die kaart toevoegde aan de stapel!

Met de verschillende acties gaan spelers hun personages en troepen verplaatsen en macht verzamelen om zo tot de overwinning te komen. Heb je een Dragonbond gesloten? Dan winnen beide spelers in dat verband. 

Oordeel

Dragonbond is een interessante wereld die Lords of Vaala weet om te zetten naar een interessant, maar toegankelijk bordspel. Het regelboekje gebruikt veel verschillende termen, maar uiteindelijk zijn zowel het spelverloop als de verschillende rollen snel duidelijk. Het plannen met de kaarten in een gezamenlijke actiestapel, maakt het spel redelijk vernieuwend, maar ook verrassend onvoorspelbaar. Spelers plannen hun acties van te voren, maar moeten zich aanpassen op acties van anderen. De miniaturen en de vormgeving is overigens erg mooi gedaan.