Cosmoctopus is een soort van – op het eerste gezicht althans – goedaardige versie van Cthulhu. Lekker veel tentakels, van kosmische proporties en aanhangers die ze proberen op te roepen. Cosmoctopus ziet er echter een stuk vrolijker door zijn paarse gelaat en cartooneske voorkomen. In Cosmoctopus proberen spelers deze kosmische god op te roepen door de octopus door de Inky Realm te bewegen en kaarten te verzamelen om zo genoeg tentakels in hun portaal te trekken.
Cosmoctopus kun je competitief spelen met 2 tot en met 4 spelers, maar het spel bevat ook een private investigator modus waardoor je het spel solo of zelfs coöperatief kunt spelen. In deze geschreven recensie gaan we vooralsnog enkel in op de competitieve modus, maar stay tuned.
In het midden van de tafel worden een aantal tegels geplaatst die de Inky Realms vormen. Ieder spel wordt een van de speciale tegels toegevoegd voor wat extra variatie. Tijdens het spel bewegen spelers telkens Cosmoctopus naar een aangrenzend tegeltje. Door een grondstof af te leggen, mogen spelers telkens een extra stapje zetten. Spelers mogen vervolgens de actie toepassen van de tegel waar Cosmoctopus eindigt. De actieve speler ontvangt grondstoffen en/of kaarten uit de markt.
Spelers mogen ook iedere ronde een kaart spelen uit hun hand, maar moeten daarvoor de afgebeelde kosten betalen. Zwarte kaarten leveren kortingen op in volgende beurten, rode kaarten zijn eenmalige effecten, gele kaarten leveren bonussen op als spelers grondstoffen verkrijgen en door blauwe kaarten te voltooien (door grondstoffen te plaatsen in latere beurten) kunnen ze een effect activeren die vrijwel altijd als gevolg heeft dat spelers een tentakel ontvangen. Dat is belangrijk, want je wint het spel als je als eerste 8 van die tentakels te pakken hebt. Overigens kun je als 13 grondstoffen van een bepaalde soort hebt eenmalig twee tentakels kopen…
Spelers proberen met de kaarten, speciale effecten en de tegels een slim systeem uit te bouwen, waarmee zij in deze race als eerste en efficiëntste de tentakels en uiteindelijk Cosmoctopus voor zich te winnen. Zodra spelers beter bekend zijn met de kaarten, zal het spel sneller verlopen, maar Cosmoctopus biedt spelers een interessante en zeer dynamische optimalisatiepuzzel.