Review: Mega Vega (Studio Infinitus)

Door voldoende groente en fruit te eten blijf je gezond. Maar financiële gezondheid is een ander verhaal! An apple a day keeps the doctor away, maar de fiscus en beurswaakhond liggen op de loer. In het vlotte kaartspel Mega Vega gaan spelers speculeren op de groentemarkt. Skyrocket jouw wortel of dipt jouw aubergine? 

In Mega Vega gaan spelers handelen in aandelen in groenten. Net als in het echt fluctueert de markt, maar spelers hebben behoorlijk wat (potentiële) voorkennis. Iedere ronde kiezen spelers kaarten uit de markt. Elke kaart bevat groentes en de ongekozen kaart beïnvloedt de waarde van de groentes op de aandelenmarkt. Alle ongekozen groentes verhogen de waarde van een specifiek aandeel, maar hoe hoger de piek, des te groter het dal. Elke keer als een aandeel de mogelijke piek bereikt en de waarde dient te noemen, keldert de koers van dat specifieke aandeel. Spelers beïnvloeden dus de waarde, maar ook de groentemarktcrash. 

Zodra de stapel leeg is, mogen spelers niet meer handelen. Spelers krijgen punten voor al hun groentes op basis van de waarde van de laatste beurskoers. De speler met de meeste punten wint. 

De oorspronkelijke titel van Mega Vega is Vegetable Stock (groentebouillon maar ook groentenaandelen): een heerlijke woordgrap die goed het thema van het spel weergeeft, aangezien spelers investeren in aandelen in verschillende soorten gastronomische groenten. Mega Vega heeft in het Nederlands een andere naam (woordgrappen laten zich slecht vertalen), maar is net zo mega als het origineel. Scoor jij de meeste punten met je salade of verrot jouw portfolio? Met dit kleine doosje heb je een behoorlijk vlotte breinbreker voor de economen onder ons die je graag meerdere rondes achtereen speelt en graag mee op reis neemt.