“We hebben voor alle onderdelen van karton, papier en hout FSC-gecertificeerde materialen gebruikt en onze kaartenhouders zijn van Green PE gemaakt om een milieuvriendelijke productie te waarborgen.”
Als je een spel uitgeeft dat in het teken staat van bruine en groene energie en het gebruik van regenereerbare energie wordt aangemoedigd, dan kan je er niet omheen en moeten alle onderdelen in de doos zo duurzaam mogelijk geproduceerd worden.
Catan – Nieuwe Energie is het klassieke Catan-spel maar met een moderne twist, zowel in thema als in extra speldimensie/-tactiek (via het persoonlijke tableau). Het spel wordt opgebouwd door de randdelen in elkaar te klikken en de landtegels en getallenfiches op de aangegeven plekken te leggen. De vervuilingssteen moet op het juiste veld in het globale vervuilingsspoor worden gelegd en de milieu-inspecteur (voorheen: de rover) baant zich een weg door de woestijn. Naast het zojuist gecreëerde speelveld komen de overwinningspunttegels, milieuschadefiches, energiestenen, dobbelstenen en de drie overzichtskaarten te liggen. Nadat je de researchkaarten, grondstoffenkaarten en ontwikkelingskaarten (gedekt) in de kaartenhouders hebt gestopt, de 43 bruine gebeurtenisfiches in de buidel hebt gedaan en iedere speler alvast één dorp, één researchstad en twee straten op het speelveld heeft geplaatst, is de voorbereiding klaar! Van het speelveld dan, want ook de persoonlijke tableaus moeten nog worden opgemaakt.
Dat gaat eigenlijk net zo makkelijk: volg de stappen. Bruine en groene energiecentrales (met daaronder groene gebeurtenisfiches) op de aangewezen plekken, net als de overgebleven dorpen, researchsteden en straten. En als laatste (of als eerste) de opslagplaats. Omdat er al dorpen en steden ontbreken op de persoonlijke tableaus, zijn er plusjes zichtbaar. Die zorgen ervoor dat de vervuilingssteen een plekje opschuift op het globale vervuilingsspoor. Bij een spel met drie spelers start je dus op plek negen en bij vier spelers op plek twaalf.
Bij iedere beurt van een speler moeten er drie fasen worden doorlopen.
- Gebeurtenisfiche(s) trekken uit de buidel
Op het vervuilingsspoor is aan de vervuilingssteen te zien hoe veel gebeurtenisfiches de speler moet trekken. Een gebeurtenisfiche moet vervolgens aan de rand van het speelveld op de juiste plek worden gelegd. Als het fiche het rijtje volmaakt, moet de gebeurtenis worden uitgevoerd. Er zijn diverse ‘bruine’ gebeurtenissen denkbaar, zoals milieuramp en luchtvervuiling (die beide leiden tot milieuschade wat bepaalde onderdelen blokkeert), maar ook ‘groene’ gebeurtenissen, zoals duurzame productie en overheidsfinanciering.
2. Opbrengsten ontvangen of milieu-inspecteur verplaatsen
De twee dobbelstenen moeten worden gegooid, waarna de opbrengsten die horen bij de som van de dobbelstenen worden verdeeld. Als er zeven wordt gegooid, moet de milieu-inspecteur verplaatst worden. De milieu-inspecteur controleert of jouw steden en dorpen aan de milieuvereisten voldoen. Dat houdt in: heb je meer dan zeven kaarten in je hand, dan moet je de helft (naar beneden afgerond, dat dan weer wel) terug in de voorraad leggen. Ook de opbrengsten waarop hij staat, kunnen niet worden verdiend.
3. Handelen, bouwen, kopen
Handelen kan – zoals in elk Catan-spel – met de andere spelers, maar ook met havens of de algemene voorraad. Na het bouwen van dorpen, steden, bruine en groene energiecentrales moet de vervuilingssteen verplaatst worden. Bouwen van groene energiecentrales zorgt voor minnetjes. Het bouwen van energiecentrales gebeurt door middel van researchkaarten en levert energiestenen op die op het persoonlijke tableau komen en kunnen worden ingeruild voor onder andere grondstoffenkaarten of het afbreken van een bruine energiecentrale. Als laatste kan er gekocht worden: (i) opslagplaats voor meer toegestane handkaarten als de milieu-inspecteur langskomt, (ii) grondstoffenkaarten of researchkaarten en (iii) ontwikkelingskaarten die verschillende voordelen geven.
Het spel is afgelopen als iemand tien overwinningspunten heeft verzameld of de buidel leeg is.
Dit was Catan – Nieuwe Energie in een notendop. Als niet-regelmatige Catan-speler of liefhebber (ik begeef me op glad ijs), moet ik toch zeggen dat ik deze uitgave erg leuk vond. Het persoonlijke tableau met de bruine en groene energiecentrales en energiestenen is een mooie toevoeging aan het traditionele Catan-spel. Maar het gaafste vind ik toch echt het thema. Erg goed bedacht en meegegaan met de tijd, waarbij op de kleinste details is gelet. Zo kost een groene energiecentrale drie researchkaarten en een bruine, vervuilende energiecentrale één researchkaart. Oftewel, regenereerbare energie is duurder om te produceren, omdat daarmee de nodige innovaties en onderzoekskosten gepaard gaan. Ook de thematische achtergrond(informatie) is een aanrader om te lezen. Catan is niet per definitie mijn favoriete spel, maar deze uitgave vond ik het spelen zeker waard!