Na een zondvloed gingen verschillende rijken ten onder. In een grote oceaan waren nog enkele eilanden toegankelijk en streden de overgebleven volkeren voor macht hierover en de grondstoffen die zij daar konden produceren. Weet jij rijkdommen te vergaren of gaat jouw geluk ten onder de zondvloed in het spel Diluvium?
Achtergrond
Vanwaar de naam Diluvium? Diluvium is term die in de jaren 1800 werd gebruikt om volgende concept een naam te geven: “wijdverspreide oppervlakkige afzettingen van sedimenten die niet kunnen worden verklaard door de historische werking van rivieren en zeeën”. In gewone mensentaal (en dus kort door de bocht): types landschappen die we niet kunnen verklaren. Diluvium werd aanvankelijk beweerd te zijn afgezet door de werking van buitengewone overstromingen van enorme omvang, met name de Bijbelse zondvloed die we kennen van Noah.
Ook in het gelijknamige spel speelde een zondvloed een belangrijke rol. Maandenlang overspoelden de hemelen de aarde. Continenten verdronken, meegesleurd door de vraatzuchtige zeeën, terwijl machtige rijken probeerden te overleven door uitstekende schepen te bouwen. De gouden eeuw van antieke beschavingen liep ten einde. In Diluvium neem je de rol aan van een deze beschavingen terwijl je de macht over de (schaarse) overgebleven eilanden voor je probeert te winnen om zo grondstoffen te benutten en het meeste goud voor je te winnen in een strijd van Bijbelse proporties.
Spelverloop
Diluvium is een behapbare 4X-game. Al vaker hebben we 4X-spellen mogen recenseren en deze term is vast niet voor iedereen onbekend, maar toch voor de goede orde stel ik de volgende vraag: Wat is een 4X-game? 4X staat voor Explore (geleidelijk gaan spelers gaan de spelwereld ontdekken), Expand (door te bouwen breiden spelers hun spelwereld uit), Exploit (gedurende het spel verdienen spelers grondstoffen en andere voorwerpen); en Exterminate (spelers gaan vijanden verslaan). Civilization, Twilight Imperium en Eclipse zijn voorbeelden van 4X-games en er zijn voldoende spellen die op dit principe voortborduren zoals Scythe en ook Uprising. Vaak zijn 4X-spellen langdurige en strategische spellen. Deze spellen duren hele (mid)dagen en bij deze spellen hebben spelers ontelbaar veel opties.
Ook in Diluvium komen de vier essentiële bouwstenen van de 4X terug, maar dan als volgt: explore, settle, produce, or engage. Wat het spel uiterst behapbaar en intuïtief maakt, is dat deze concepten tevens de vier acties zijn waar een speler ieder beurt uit kan kiezen. Iedere beurt draai je jouw scheepswiel naar een van de vier mogelijke acties, waarbij je overigens niet de actie uit jouw vorige beurt mag herhalen en vervolgens handel je de stappen van de actie en eventuele bonusacties uit.
Aan het begin van het spel wordt er een wereld klaargezet met verschillende hexagonale tegels. De hoeveelheid tegels en de vorm van het speelveld hangt af van de hoeveelheid spelers. Daarnaast zijn er verschillende tegels en worden niet alle tegels gebruikt, waardoor de wereld iedere keer net iets anders is voor een extra lading spelvariatie. Iedere speler neemt een van de dubbelzijdige speelborden/scheepswielen, grondstofrekjes en de houten spelonderdelen in diens kleur. Naast het speelborden worden een stapel met munten, een stapel met kaartjes en vier bakjes geplaatst. Drie bakjes bevatten grondstoffen en één bakje wordt gebruikt om grondstoffen af te leggen. Dat is overigens een belangrijk spelelement, want de grondstoffen in Diluvium zijn beperkt en zodra één soort grondstof door de spelers is uitgeput, is het speleinde in zicht. Overigens wint de speler met de meeste munten het spel.
Wat doen de verschillende acties? Met explore kun je jouw verkenningsschip op verkenning sturen. Het scheepje mag twee tegels verplaatsen, maar je mag nog extra voedsel afleggen om extra stappen te verplaatsen. Je mag naar gesloten tegels verplaatsen, maar dan moet je genoeg voedsel af kunnen leggen. Als je een tegel bereikt, waar nog geen enkel van jouw blokjes ligt, mag je een blokje plaatsen. Je ontvangt voor het plaatsen van een blokje een geldbonus, maar ook een bonus afhankelijk waar je het blokje op de tegel plaatst. Op deze manier kun je nog meer munten verdienen, of kolonisten plaatsen.
Iedere tegel bevat eilanden en op sommige eilanden kun je kolonisten plaatsen. Met de actie settle, mag je twee kolonisten plaatsen en/of verplaatsen op eilanden op tegels waar een van jouw blokjes is geplaatst en waar niet het oorlogsschip van een andere speler aanwezig is. Kolonisten neem je weg van jouw scheepsbord en als je hierdoor lege plekken op je bord hebt, krijg je bonussen bij specifieke acties. Als je een kolonist plaatst op een eiland ontvang je gelijk de grondstof of een kaart, afhankelijk van het eiland.
De kolonisten kun je gebruiken om grondstoffen te verwerven met de produce actie. Kies een tegel met jouw kolonisten en produceer alle grondstoffen van de eilanden waar je kolonisten aanwezig zij. Met voedsel kun je reizen en eilanden verkennen, met ambacht kun je munten verdienen en met wapens kun je jouw militaire macht verhogen of sterker uit de hoek komen in gevechten.
Met de engage actie kun je gevechten uitlokken met andere spelers of monsters. Als je deze actie kies, verplaatst je jouw oorlogsschip en start je mogelijk een gevecht. In ene gevecht met een andere speler selecteren spelers in het geheim hoeveel wapens ze inzetten en vergelijken ze militaire macht vermenigvuldigd met de hoeveelheid wapens. Als je monsters bevecht moet je militaire macht (samen met eventuele wapens) ook hoger liggen. Bij het winnen van gevechten, win je ook munten en dus punten.
Oordeel
Op de doos van Diluvium staat een speelduur van 15 minuten per persoon. Aanvankelijk geloofde ik hier weinig van, want hoe kun je nu een 4X spelen met zo’n korte spelduur, maar het bleek niet gelogen. Diluvium is in alle opzichten een vlot spel. Doordat het spel intuïtief is qua acties (mede door de duidelijke symbolen, nuttige spelonderdelen en logische consequenties van de acties) laat het spel zich snel uitleggen. Daarnaast is het spel vlot omdat het erg gestroomlijnd aanvoelt. Er zijn een beperkt aantal spelonderdelen, grondstoffen en acties, maar voldoende keuzes, tactieken en strategieën.
Diluvium bevat ook een zeer uitgebreide solomodus met een heuse campagne en losstaande scenario’s waardoor ook de solospeler eindeloos speelplezier heeft.