Review: Agent Avenue (Nerdlab Games)

Wat zou je doen als je straat enkel bestaat uit spionnen, dubbelagenten, geheim agenten en andere personages die rechtstreeks uit een klassieke spionageroman zijn komen wandelen? Doe jij paranoïde de deur dicht of speel je het spelletje lekker mee? Agent Avenue is een spel voor twee spelers vol bluf, list en bedrog.

Agent Avenue is het nieuwste spel van de relatieve jonge uitgever Nerdlab Games die enorm veel succes heeft geboekt met het fantastische kaartspel Mindbug. Mindbug is een heerlijk eenvoudig en elegant kaartspel waarbij spelers met een stapeltje kaarten elkaars wezen stelen en verslaan. Met Agent Avenue hebben de luitjes van Nerdlab wederom een simpel spel voor twee spelers neergezet. Eenvoudige regels, maar bijzonder veel diepgang.

Leg het bordje in het midden van tafel en schud de kaarten. Spelers zijn nu klaar om elkaar in de rug te steken. Bijna letterlijk, want het doel van het spel is om elkaar te vangen. Een kat-en-muis spel past goed bij het thema.

Spelers gaan om de beurt telkens twee kaarten spelen, waarvan ze een kaart gesloten spelen en een open spelen. De andere speler kiest vervolgens welke kaart deze wilt hebben en de andere kaart gaat terug naar de eigenaar. Beide kaarten worden voor de relevante speler open geplaatst en het effect van deze kaart wordt toegepast. Op elke kaart staan een drietal getallen. Afhankelijk van de hoeveelheid kaarten van dezelfde soort die zijn gespeeld, verplaatst de speler zijn pion naar voren of achter. Heb je de andere speler ingehaald op Agent Avenue? Dan heb je gewonnen.

Naast de kaarten waarmee spelers stappen kunnen zetten (zowel vooruit als achteruit) bevatten sommige kaarten ook een instant win of instant lose condition. Heb jij bijvoorbeeld driemaal de daredevil voor je liggen, dan heb je verloren. Spelers proberen dus elkaar kaarten in de maag te splitsen en er voor te zorgen dat ze zelf de juiste kaarten verzamelen. Dit mechanisme is op een interessante en vermakende wijze onvoorspelbaar.

In de expertmodus voegen spelers een markt met actiekaarten toe aan het spel. Als je tijdens een ronde exact op een black market veld eindigt, kun je een kaart uit de markt nemen en gebruik kaken van de effecten. Dit zorgt voor wat extra diepgang en variatie aan het spel.

Agent Avenue is simpel, elegant en uitdagend. Het spel bestaat voornamelijk uit bluf, list en bedrof wat een heerlijke speelse combinatie is. In dit kat-en-muis-spel, mag je al je trucage en chantage inzetten om de overwinning te pakken!