Blog: 999 VIP-avond

Een tijdje geleden ontving ik de uitnodiging voor de enigmatische 999 Games VIP-avond. Door deze avond te organiseren bedankt 999 Games trouwe mediarelaties en content creators die samenwerken met de Nederlandse bordspellenspecialist. Dit jaar was ook nog eens extra bijzonder, want 999 Games is namelijk verhuisd naar een nieuw kantoorpand. Dice Daniel mocht dus ook een kijkje nemen in het nieuwe pand, waarbij we tevens een heerlijk diner voorgeschoteld kregen, een voorproefje kregen van de aankomende mediacampagnes van 999 Games en ook de nieuwste spellen mochten spelen. Het allerbelangrijkste heb ik hierbij nog niet genoemd: de medewerkers van 999 Games en andere content creators (beter) leren kennen. Het resultaat was een zeer geslaagde avond en een hoop nieuwe spellen op mijn wensenlijst.

Willy Wonka’s Chocolate Factory

Zoals geschreven ontvingen we dit jaar voor het eerst de uitnodiging voor deze avond en dat voelt toch een beetje vergelijkbaar met Charlie die het gouden ticket wint om een bezoekje te brengen naar Willy Wonka’s zoete snoepparadijs. Het pretparadijs van 999 Games ligt overigens in Almere, wat een redelijk autorit vanaf Arnhem is. Gelukkig konden we meerijden met Hans van www.spellenwijs.nl. Carpoolen is niet alleen duurzaam, maar ook erg gezellig, want het gaf ons de mogelijkheid om flink bij te kletsen met Hans. De laatste keer dat Berber Hans had gesproken was tijdens een barbecue georganiseerd door Mark van de Boardgame Brothers  Podcast (https://boardgamebrothers.nl/). Er was dus genoeg te bespreken – en niet enkel over spellen! – en zodoende vloog de autorit werkelijk in een zucht voorbij.

Toen we aankwamen in Almere waren de meeste bezoekers al aanwezig en werd de rondleiding door het nieuwe pand afgetrapt. Het kantoor van 999 Games is overigens geen snoepfabriek in de letterlijke zin van het woord en er lopen – voor zover ik weet – geen Oompa Loompa’s rond. Wel is het een snoepfabriek in spreekwoordelijke zin en is er een hoop struikrovers, bevers, dobbelstenen, hexagonale tegels, en ander speels materiaal aanwezig op de verschillende kamers, kantoortuinen en het magazijn. Het kantoorpand is fraai aangekleed met allerlei verschillende accessoires en andere dingetjes en datjes gerelateerd aan bordspellen en 999 Games waaronder reusachtige, zwevende dobbelstenen in het trappengat. Zo hebben de spreekkamers allemaal een thema gebaseerd op de evergreens van 999 Games. Onze favoriete kamer was uiteraard de Beverbende kamer aangezien dat een van de eerste spelletjes was die Berber en ik samen speelde tijdens het begin van onze relatie.

Maaltijd en marketing

Na de ontvangst en de tour door het pand kregen we een maaltijd met voldoende keuzes en vegetarische opties met een royale hoeveelheid drankjes aan toe. We genoten onder meer van een riante vegetarische hot dog en een frisse salade. Het was en stuk beter dan de kantoorlunches en maaltijden die ik gewend ben. Het diner gaf ons ook de mogelijkheid wat bij te kletsen met Heinz en Rachel van de board game gerichte web comic Semi Co-Op.

Tijdens de maaltijd gaven Charlie en Daphne van 999 Games een presentatie over de aankomende marketing- en communicatiecampagnes en aankomende events. Er werden een hoop leuke nieuwtjes en aankondigingen gedaan die we inmiddels wel mogen delen. Denk aan aankondigingen van spellen zoals Intarsia, de nieuwe Pick-A-Pen, deluxe edities van Keer op Keer en Clever leuke partyspelcampagnes voor tijdens de feestdagen en nog veel meer. Uiteraard zal 999 Games een hoop van deze mooie titels ook tijdens het Spellenspektakel in Utrecht presenteren. Overigens kun je tickets voor dit evenement ook scoren via 999 Games en tegelijkertijd de felbegeerde bordspellentas en Nesting Box van Wingspan in de pre-order zetten. Kijk daarom ook snel voor tickets op https://www.999games.nl/evenementen/spellenspektakel-2024

De nieuwste spellen

De vips waren de hoofdpersoon van de avond, maar de nieuwe spellen stalen uiteraard de show. In een aantal rondes hadden we tijd om de nieuwste spellen te testen inclusief een paar prototypes van spellen die pas recentelijk zijn aangekondigd. Ook lagen er een aantal spellen ter showcase om een tafel wat ons de kans gaf om de deluxe-editie van Clever te zien, ruiken, horen en voelen.

Er waren verschillende nieuwe spellen speelbaar die inmiddels verkrijgbaar zijn, zoals het koele stapelspel Nunatak (waarvan je de recensie hierrrrr kunt lezen) en de nieuwste telg in de Pick-A-Pen familie: hackers. Iedereen zocht snel een tafeltje uit. Wij schoven samen met de eerdergenoemde Mark van de Board Game Brothers Podcast en Ton de With van Allesoverspeelgoed aan tafel om eerst een luchtig potje Pick-A-Pen Hackers te spelen. Net als eerdere Pick-A-Pen spellen zijn de potloden tevens de dobbelstenen. Om de beurt pakken spelers een pen en vullen een cijfer in de bijbehorende kleur in op hun velletje papier. Hackers bevat een soort Sudoku mechanisme waarbij spelers geen punten scoren met cijfers of kleuren die meerdere keren op een rij en/of kolom voorkomen. Het spel speelt vlot en luchtig net als de andere delen in de Pick-A-Pen familie.

Met hetzelfde groepje speelde we ook “What the Fog!” en een originele productie van 999 Games persoonlijk gecureerd door de illustere Bert Calis die helaas zelf niet aanwezig was die avond. In dit spel proberen spelers doormiddel van een soort biedmechanisme het weer te voorspellen en ook te beïnvloeden en doormiddel van hun invloed punten te scoren. Aanvankelijk dachten we op basis van de titel dat het een partyspel zou zijn, maar al snel bleek het een redelijk strategisch kaartspelletje waarbij de onvoorspelbaarheid van het weer een centrale rol speelt en de titel “What the Fog!” toch redelijk relevant is.

Als laatste speelde we een potje Intarsia een prachtig spel met net zo prachtige houten onderdelen van de makers van Azul. Waarbij spelers in Azul een muurtje metselen met tegels, gaan spelers in Intarsia een prachtige houten vloer samenstellen. Tijdens een beurt kunnen spelers kaarten inwisselen voor een stukje vloer en door deze vloerstukjes te bouwen verdienen zij ook weer andere kaarten die ze later weer in kunnen zetten. Intarsia is een vlot en intuïtief puzzelspel waar wij later dit jaar een recensie over zullen publiceren. We hadden het geluk dat we dit spel samen met Ton, maar ook Marvin en Josha van Bord voor je kop mochten spelen, dus ook hier werd flink bijgepraat tussen de spelers.

Bij thuiskomst speelde ook snel nog een potje Pompen of Verzuipen, een kaartspel uitgegeven in een nieuw jasje en wat ons betreft een aanrader die al een tijdje geleden is bovengedreven. Ook over deze titel schreven we een recensie.

Tot volgend jaar?

De VIP-avond was een zeer geslaagde avond met een hoop nieuwe spellen aan aankondigingen. Tijdens Spellenspektakel zal 999 Games een hoop nieuwe titels presenteren. Een kleine tip: wil je niets missen over 999 Games? Volg dan het aankondigingenkanaal op Instagram of abonneer je op de nieuwsbrief en je blijft altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Als we volgend jaar weer een gouden ticket krijgen, zijn we zeker van de partij.