Review: Nunatak de IJstempel (999 Games)

Een Nunatak is de top van een berg, rand of piek, die niet met sneeuw of ijs is bedekt, maar wel boven deze ijzige of besneeuwde gedeeltes uitstrekt. In het gelijknamige spel bouwen spelers met ijsblokken aan het onderstel van de tempel. Aan het einde wordt de tempel van Nunatak gebouwd en mag een van de spelers zich de ultieme bouwmeester noemen. Is bouwen voor jou een koud kunstje of laat het je allemaal maar koud?

Achtergrond

In Nunatak: De IJstempel bouwen spelers gezamenlijk, maar zeker niet coöperatief, aan een reusachtige berg met bijbehorende kleurrijke ijstempel. Terwijl spelers blokken plaatsen en stapelen, verzamelen deze spelers een selectie aan kaarten. Zo scoren ze punten voor de plaatsing van de blokken ijs en de verzameling aan kaarten. Set collection met een fysiek randje.

Nunatak is overigens een ontwerp van Kane Klenko die je normaal gesproken beter kent van spellen zoals Fuse. Ditmaal geen hectisch real-time spel, maar juist een redelijk gemoedelijk en interactief familiespel.

Spelverloop

Tijdens een beurt kan de actieve speler een ijsblok in diens kleur op een tegel op spelbord plaatsen. De tegel komt overeen met een van de kaarten in de markt. De speler mag na het plaatsen een van de kaarten in de juiste kleur pakken (indien een dergelijke kaart aanwezig is, anders moet de speler het blok ergens andere parkeren). Daarover zo meer.

Als de ijsblokken in een vierkant worden geplaatst wordt er bovenop de vier blokken een nieuwe tegel geplaatst, waardoor er ook een nieuw niveau om te bouwen beschikbaar komt en de berg groeit. Zodra er een nieuwe tegel wordt geplaatst scoren spelers met een meerderheid aan blokken onder de tegel punten. Als spelers een blok plaatsen op een hoger niveau scoren zij ook punten voor blokken onder de tegel waar ze het nieuwe blok op plaatsen.

Spelers kunnen tijdens het spel kaarten in zes verschillende kleuren verzamelen en op basis van deze kaarten punten scoren aan het einde van het spel. Bij de paarse kaarten scoren spelers punten indien ze de meerderheid hebben. Voor de blauwe kaarten scoren spelers exponentieel punten bij meerdere kaarten in hun verzameling. De groene kaarten leveren punten op voor de hoeveelheid kaarten met hetzelfde symbool en voor ieder setje. De bruin kaarten worden vermenigvuldigd met de hoeveelheid symbolen op deze kaarten. De gele kaarten scoren punten afhankelijk van de positie van de speler op het architectenspoor. Door tijdens het spel een rij of kolom te voltooien op het speelveld, ga je vooruit op het architectenspoor. De rode kaarten zorgen ervoor dat spelers kaarten mogen verzamelen met speciale acties. Spelers scoren voor rode kaarten punten afhankelijk van hun overige verzameling en tevens scoren zij punten voor ongebruikte actiekaarten.

Conclusie

Nunatak: De IJstempel is een relatief eenvoudig familiespel met een grote aanwezigheid op tafel. In beginsel draait het spel vooral om het verzamelen van de juiste kaarten, maar het bouwen van de toren voegt letterlijk en figuurlijk een extra dimensie toe aan het spelverloop. Spelers zien de toren groeien en het verzamelen van kaarten door blokken te plaatsen is een leuke puzzel. Doordat spelers samen aan de toren bouwen en hierdoor elkaar (misschien onbedoeld) kunnen helpen en blokkeren, is het spel ook dynamisch en interactief. Een goed fundament voor een familiespel.