Review: Coney (Happy Meeple Games)

Coney, is dat een spel over het schiereiland van New York, Coney Island? Neen, maar de naam van Coney Island heeft wel wat te maken met het onderwerp van het spel. Coney Island is namelijk een verbastering van het Nederlandse Konijneneiland. Dat komt uit de tijd dat New York nog onderdeel was van Nieuw-Nederland. Ook Brooklyn, Bronx en andere plekken in New York hebben een naam met ene Nederlands randje. Coney is overigens ook de Oud-Engelse benaming voor een rabbit, oftewel een konijn. Oren gespitst: dit spel gaat over konijnen!

Coney kun je de spirituele opvolger van Hens noemen. In beide spellen gaan spelers een tableau van 9 kaarten (3 x 3 kaarten) voor zich plaatsen. In Hens draaide het allemaal om de simpele pikorde, maar in Coney is het allemaal iets complexer.

Je probeert tijdens het spel konijnen te verzamelen, maar hiervoor dien je het juiste voedsel te hebben en rekening te houden met de plaatsing van de konijnen. Sommige konijnen laten zich namelijk lastig naast andere konijnen plaatsen.

Tijdens je beurt heb je keuze uit drie verschillende acties, namelijk:

  1. afleggen en/of aanvullen van handkaarten;
  2. konijnenkaarten plaatsen op je tableau en het eventueel verhandelen van konijnen; en
  3. voedsel kweken op je boerderij, waardoor je nieuwe fiches ontvangt en acties op je kaarten kunt activeren.

Houd er rekening mee dat je in de solomodus niet tweemaal dezelfde actie achtereen mag uitvoeren!

Op deze manier gaan de spelers puzzelen en zo efficiënt mogelijk konijntjes verzamelen. Afhankelijk van de konijntjes en combinaties scoren spelers punten. Wanneer een tableau vol is, start de eindfase van het spel. De speler met de meeste punten wint. Net als Hens is Coney een grappige puzzelaar met prachtige artwork. Een stuk complexer dan Hens en een echte breinkraker.