Blog: spelletjestafel bouwen

De afgelopen tijd was ik druk met klussen en verhuizen. Dit verklaart dat Dice Daniel de afgelopen tijd op een lager pitje stond. Inmiddels is de verhuizing afgerond en wordt er vooral aan de details gewerkt. Van een appartement naar een wat groter huis zorgt voor mogelijkheden en extra ruimte. Waaronder een spelletjeskamer – en uiteraard kan daarin een bijzondere spelletjestafel niet ontbreken. Gelukkig hebben een eerste versie kunnen realiseren met wat amateuristisch DIY-geprutst en een professionele speelmat van Playmats.eu. We danken Playmats dan ook voor het mogelijk maken van dit project.

Achtergrond

Als de interesse er is, vertel ik ook graag over de verbouwing en inrichting van de spelletjeskamer, want dat was ook op zichzelf een project vol verrassingen. Uiteindelijk hebben we namelijk de hele zolder (die bij de vorige bewoners diende als simpele slaapkamer en opslagruimte) uitgebreid tot een multifunctionele ruimte met thuiswerkplek, spelletjeskamer en een afgesloten wasruimte en opslagplaats. Maar in deze blog zullen we ons beperken tot de zelfgemaakte spelletjestafel.

Vanwaar de noodzaak voor een spelletjestafel en waarom specifiek een zelfgemaakte spelletjestafel? Voorheen speelde we spelletjes voornamelijk op de inmiddels kenmerkende massieve mangohouten tafel die tevens als eettafel diende. Spelletjes werden gespeeld in de woonkamer, maar door de verbouwing hadden we dus een spelletjeskamer en spellen wil je natuurlijk met name in die kamer spelen. Er was dus een noodzaak voor een nieuwe tafel, want voor een grote en zware eettafel was geen plek op zolder. Daarnaast dient deze tafel nog steeds als eettafel en je kan niet alleen maar van de vloer eten.Het is overigens niet de eerste keer dat ik zelf een spelletjestafel heb gemaakt. Volgers van het eerste uur kunnen zich wellicht de spelletjessalontafel herinneren. Deze lagere en kleinere tafel bestond uit een houten bak met stalen poten met afneembare tafelbladen. In de bak kun je een puzzel van 1000 stukjes kwijt en een kleiner spel. Het huidige project is de grote broer van die tafel.

De opdracht

Er was dus een noodzaak voor een tafel. De tafel moest voldoende ruimte aan meerdere spelers bieden en zelfs de grotere spellen zoals Twilight Imperium en RPG-sessies kunnen huisvesten. Aan de andere kant is de ruimte op zolder wel enigszins beperkt. Dat bracht een uitdaging met zich mee. Daarnaast zijn spelletjestafels niet goedkoop en de uitgebreide modellen die je via erkende makers zoals Wyrmwood en GeeknSon kan krijgen zijn niet goedkoop (maar wel het geld dubbel en dwars waard). In eerste instantie was een verrijdbare ronde tafel het idee, maar een ronde tafel, ondanks dat Koning Arthur hierover in discussie zal gaan, is niet altijd de meest praktische vorm voor bordspellen. Vandaar dat we besloten om een inklapbare spellentafel te maken, aangezien een opklapbare spelletjestafel van hout in dit formaat niet te koop is.

De opdrachten waren daarom als volgt:

          Rechthoekig;

          Beperkt gewicht;

          Opklapbaar;

          Verhoogde rand, maar niet te hoog of te diep (veelal is de verhoogde rand niet comfortabel of ergonomisch);

          Een op maat gemaakt mat (met dank aan Playmats.eu); en

          De mogelijkheid om uit te beiden met accessoires. Daarover later meer.

Uiteindelijk zijn de meeste opdrachten behaald, met uitzondering van het beperkte gewicht. De uiteindelijke tafel is namelijk zwaar geworden. Niet zo zwaar als de massieve mangohouten eettafel, maar wel zwaar genoeg dat je twee personen nodig hebt om de tafel comfortabel op te zetten. Het lukt uiteindelijk in je eentje, maar het gaat niet heel handig. Daarnaast is het verplaatsen van de tafel een goede oefening tijdens je krachtrainingsroutine. Zet de creatine daarom alvast maar klaar…

Voor wat betreft de accessoires, wordt dat nog een project op zichzelf. Mochten de accessoires klaar zijn, zullen we daar een afzonderlijke blog over schrijven.

Het proces

Het echte werk begon met een aantal brainstormsessies met verschillende handige vrienden die allemaal maar al te graag hun mogelijke oplossingen en andere input wilde delen. In eerste instantie begon het zoals altijd veel te ambitieus met railingsystemen voor drinkhouders en andere accessoires, maar uiteindelijk zijn we tot een simpel ontwerp gekomen en meerdere schetsen gemaakt om op basis daarvan te beoordelen hoeveel hout en welke andere materialen we nodig zouden hebben.

Omdat ik van strakke deadlines hou, graag meerdere projecten tegelijkertijd doe en niet stil kon zitten tijdens rustige momenten buiten de verbouwing, leek het me handig om dit project aan te vliegen terwijl de verbouwing nog in volle gang was. Dat werd met veel verbazing ontvangen, maar het is uiteindelijk gelukt zonder dat de verbouwing in gevaar kwam (pfieuw….).

Het ontwerp van de tafel bestond uit twee losse tafelbladen, met een verhoogde rand en onder het tafelblad wat dunne balken om de opklapbare poten weg te kunnen klappen. De tafelbladen moesten bij elkaar gehouden worden met een aantal zware scharnieren, waardoor de tafelbladen door hun eigen gewicht recht zouden blijven staan, maar wel opgeklapt konden worden.

We besloten de tafelbladen en randen te maken met multiplex en de balken te maken van vurenhout, want de tafel staat binnen en het mocht allemaal niet de wereld kosten. Een belangrijk onderdeel dat we niet zelf gemaakt hebben zijn de poten. Al snel in het ontwerpproces bleek namelijk dat opklapbare poten van hout de tafel te zwaar zouden maken en waarschijnlijk zou het opklapsysteem niet heel soepel werken. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar losse tafelpoten die gebruikt worden om biertafels te maken. Een vriend liep tegen een bedrijfje in Gelderland aan waar je dergelijke opklapbare poten in meerdere stijlen en formaten kon kopen. Dat bleek ideaal.

De multiplexplaten lieten we in de bouwhandel op maat zagen, zodat we deze makkelijk konden vervoeren in de auto. Thuis konden we de platen netjes afwerken om zo aan het tafelblad te werken. De randen werden op maat gemaakt met de tafelzaag en de verstek- en afkortzaag. Ook de balken werden op maat gemaakt met de verstek- en afkortzaag. Aangezien de balken redelijk wat gewicht moeten dragen vanwege de scharnieren hebben we deze vastgezet met een combinatie van houtlijm een stevige schroeven die we via de bovenkant van het tafelblad vast hebben gemaakt. De schroeven konden we vervolgens verbergen met de randen van het tafelblad die we met een gezonde hoeveelheid houtlijm hebben bevestigd. De tafelpoten hebben we vervolgens aan de onderkant vast en waterpas gezet, waardoor de constructie in principe al grotendeels functioneel was op het moment dat we de scharnieren zouden bevestigen.

Met de bovenfrees hebben we de binnenkant van de randen van het tafelblad afgerond voordat we deze op het tafelblad vastlijmde. De rand van de tafel hebben we met de schuurmachine afgerond. Nadat het grove werk was afgerond kon het vele schuren beginnen. Na het schuurwerk is de tafel in een watergedragen beits gezet om hout te beschermen en te kleuren. Om vervolgens de tafel glad en beschermd af te werken, hebben we een aantal lagen watergedragen vernis aangebracht. De tafel is nu functioneel!

Speelmat en accessoires

In eerste instantie wilde we een mat van vilt maken, maar een dergelijke mat is stoffig en stroef. Fluweel laat zich minder makkelijk oprollen en de mat moest oprolbaar zijn en zo weinig mogelijk ruimte in nemen.

Gelukkig wilde Playmats.eu graag meewerken aan dit project en ze ontwierpen een prachtige doch elegante speelmat op maat voor onze tafel. De speelmatten van Playmats.eu zijn van hoge kwaliteit en ze kunnen matten op maat laten maken met je eigen ontwerp. Perfect voor als je jouw eigen spellentafel wilt ontwerpen. Je pakt kaarten makkelijk op de map en onderdelen glijden soepel over het oppervlak. De mat laat zich ook erg makkelijk oprollen en daardoor opbergen. We hebben een tweetal klittenband kabel organizers met een metalen ringetje gekocht bij de lokale bouwmarkt waardoor we de speelmat zelfs aan de binnenkant van de tafel kunnen ophangen en makkelijks los kunnen halen.

Playmats.eu ontwerpt ook andere accessoires zoals dobbelbakjes en onderzetters die perfect aansluiten bij iedere spelletjesavond.

De volgende stap voor deze tafel zijn de accessoires. Binnenkort ontwerpen we individuele plankjes waar spelers hun spelonderdelen kunnen bewaren en hun dobbelstenen op kunnen werpen. Bekerhouders kunnen uiteraard ook niet ontbreken. Welke accessoires zouden jullie graag zien? Stay tuned!