Review: De Rode Kathedraal (999 Games)

Als je ooit een bouwwerk een naam mag geven, dan mag je best uitpakken. Dat dacht de naamgever van de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel, korter gezegd de St. Basiliuskathedraal vast ook. Een imposant gebouw verdient een imposante naam. Niet alleen het bouwwerk en de naam zijn imposant, maar ook de geschiedenis van het gebouw. Deze rode kathedraal (en tevens de hoofdrolspeler van dit gelijknamige spel) werd in opdracht van tsaar Ivan IV (oftewel Ivan de Verschrikkelijke) gebouwd en rondom de bouw bestaan allemaal verhalen, legendes en broodjes aap. Wat we wel weten is dat een van de bekendste gebouwen is van Rusland en een prima setting voor een spel waarin spelers op de iconische rondel aan de kathedraal mogen bouwen. Draag jij je steentje bij of steekt de tsaar je ogen uit?

Achtergrond & doel

Een tijdje geleden bracht 999 Games de Nederlandstalige versie van het bekroonde spel het Witte Kasteel uit. In het Witte Kasteel gaan spelers dobbelstenen uit een gezamenlijke pool gebruiken om invloed en overwinningspunten te vergaren aan het hof van het imposante Japanse kasteel in Himeji. Het Witte Kasteel is het spirituele vervolg op De Rode Kathedraal en na het succes van het prachtige Witte Kasteel besloot 999 Games om ook van dit spel een Nederlandstalige versie uit te brengen. In de Rode Kathedraal staat ook een imposant gebouw centraal, namelijk de St. Basiliuskathedraal. De spelers krijgen de opdracht deze kenmerkende kathedraal in diens rode kleur af te bouwen. Net als in het Witte Kasteel bevat het kleine doosje een hoop spel en spelen dobbelstenen en combinaties tussen acties een grote rol, maar naast deze links en de thematische link zijn het losstaande spellen met hun eigen toegevoegde waarde.

Het doel van de spelers is om de meeste punten te vergaren. Tijdens het spel verdienen ze punten met hun acties en door bijdragen te leveren aan de bouw van onderdelen van de kathedraal. Aan het einde van het spel ontvangen ze ook punten voor de invloed die zij hebben gehad op de bouw. Een interessant element van de Rode Kathedraal is dat het puntenspoor uit twee soorten van puntentelling bestaat. Het kan zijn dat je specifieke punten scoort en hierdoor grotere stappen maakt op het algehele puntenspoor. Het soort punten waar je meerdere stappen kunt maken, neemt echter wel exponentieel af zodra je verder komt op het algehele puntenspoor, maar hierdoor kan het interessant zijn om bepaalde handelingen die je punten opleveren te bewaren om zo de punttelling te optimaliseren.

Spelopzet

Aan het begin van het spel leggen de spelers het centrale spelbord met rondel klaar. Op het bord worden ook de gekleurde dobbelstenen en een viertal kaarten geplaatst. Iedere speler ontvangt een eigen spelersbordje met banieren die aan het begin van het spel vlakken van een opslagplaats bedekken. Iedere speler ontvangt roebels en in handbereik van alle spelers worden de bouwmaterialen van de kathedraal geplaatst. Erg belangrijk zijn de torens van de kathedraal aangezien spelers die tijdens het spel bouwen. Naast het bord worden een aantal kaarten geplaatst die tijdens het spel worden opengedraaid om progressie van de bouw aan te geven.

Spelverloop

Spelers gaan om de beurt een van de drie hoofdacties spelen net zo lang tot een speler die afgeronde bouwdelen van de kathedraal heeft kunnen claimen.

Spelers kunnen de volgende 3 hoofdacties verrichten:

  1. een deel van de kathedraal claimen door een banier te plaatsen. Door een bouwdeel te claimen kunnen spelers tevens de relevante bonustegel kopen.
  2. met de bouwactie bouwmateriaal naar een bouwdeel van de kathedraal sturen om het te bouwen of met versieringen op te leuken.
  3. een dobbelsteen op de rondel selecteren, die dobbelsteen diens dobbelsteenwaarde in stappen te verplaatsen over het speelbord om bouwmateriaal te  krijgen en/of specifieke acties uit te mogen oefenen die op de locatie van de dobbelsteen staan aangegeven.

Tijdens de bouw aan de kathedraal (actie 2) kunnen de spelers kunnen grondstoffen sturen naar de bouwdelen die ze hebben geclaimd. Als ze elk van deze secties voltooien, krijgen ze beloningen in geld en punten.

Conclusie

Net als het Witte Kasteel is de Rode Kathedraal een gestroomlijnd spel met veel spelvariatie door de variabele opzet, de onberekenbaarheid van de dobbelstenen die jouw tactiek doen herzien en de vele keuzes en combinaties die spelers kunnen maken. De speluitleg is omvangrijk, maar duidelijk zodat de Rode Kathedraal een interessant en duidelijk spelverloop kent, waarbij de uitdaging met name zit in zo efficiënt mogelijk je acties selecteren en combineren. Een echte topper voor de Euro-liefhebbers in een handzame speldoos.