Review: Catan Kosmonauten – het Duel (999 Games)

In deze versie van Catan verkennen jij en jouw tegenstander vier sectoren van de kosmos. Ben jij er wederom klaar voor om dobbelstenen te werpen en grondstoffen te verzamelen? Gelukkig hoef je ditmaal niet de markt te verzadigen met nutteloos wol in de hoop hout of steen te krijgen. Ook ligt er geen struikrover op de loer, maar wel een stel gevaarlijke ruimtepiraten…

Van het klassieke spel Catan, dat pas echt speelbaar is met een grotere groep, verscheen ooit een Duel-versie die volgens sommigen zelfs leuker en dynamischer is dan het origineel. Dat is uiteraard bijzonder veel lof. Een paar jaar geleden verscheen Catan: Kosmonauten, een heruitgave van de Starfarers of Catan, een uitgebreidere en flink aangepaste versie van Catan waarbij spelers niet een fictieve versie van IJsland koloniseren, maar de ruimte. In de ruimte valt uiteraard meer te ontdekken, dus de complexiteit nam vanzelfsprekend een stuk toe, terwijl het de essentie van Catan behield. Uiteraard verscheen ook van Starfarers een “duel-versie” namelijk het Ruimteschip Catan, maar ook daar is nu een gloednieuwe versie van uitgekomen Catan: Kosmonauten het Duel.

Spelers leggen aan het begin van het spel hun ruimteschip klaar. Ruimteschepen bestaan uit verschillende kamers en opslagruimtes. De kamers leveren bonussen en acties en op de opslagplaatsen gaven bij spelers de hoeveelheid grondstoffen weer. Spelers ontvangen ook een startkolonie om alvast grondstoffen te produceren.

Tijdens het spel maken spelers iedere beurt een rondje door de ruimte. Een beurt start met een worp van de oranje dobbelsteen. Afhankelijk van de waarde van de worp kun je maximaal 1 van je kolonies een grondstof laten produceren. Jouw tegenstander doet dit ook. De waarde van de worp bepaalt ook mede de snelheid van je schip samen met je motoren. Dit bepaalt hoever je mag reizen.

Reizen? In het midden van de tafel liggen vier stapels kaarten. Elke stapel is een sector waar je door mag reizen. Je tegenstander draait kaarten om en de snelheid bepaalt hoeveel kaarten je mag omdraaien. Als een kaart wordt opengedraaid mag je bepalen of je een actie onderneemt. Je kan op kaarten verschillende acties doen afhankelijk van het type kaart. Je kan bijvoorbeeld handelen of de kaart voor je nemen (als je over het juiste schip beschikt) of missies vervullen. Tussen de stapel kaarten zitten ook piraten verstopt. Als je een piraat tegenkomt kun je bepalen om het piraat te bevechten met de blauwe dobbelsteen die samen met je wapens je sterkte bepaald.

Met grondstoffen kun je aan je schip bouwen, of verkenningsschepen maken, ruilen voor andere grondstoffen en missies voltooien. Met kolonies, missies, upgrades aan je schip en doelen scoor je mogelijk punten en de speler die tien overwinningspunten haalt, wint deze versie van Catan.

Kosmonauten Duel heeft een interessante setting en brengt het gevoel van Catan zeker over in deze variant voor twee spelers. Het spel bevat de klassieke elementen zoals de dobbelsteen, maar met dynamischere gameplay dan de originele Catan en biedt een compacter alternatief op Catan: Kosmonauten.