Review: Tantrix (Tucker’s Fun Factory)

Nee, Tantrix is niet een kleurrijke combinatie tussen een tantramasseur en een dominatrix, maar een stuk onschuldiger. Het is namelijk een kleurrijke combinatie tussen een puzzel en een familiespel, waarbij spelers de gekleurde lijnen op de zwarte tegels op de juiste, passende wijze met elkaar dienen te verbinden. Ga jij rechtlijnig op de overwinning af of eindig je in een cirkel?

Tantrix is een spel dat je op meerdere manieren in je eentje of samen met andere spelers kunt spelen, maar er zijn wel een aantal regels en begrippen die bij alle varianten voorkomen. De lijnen op de tegels dien je correct aan te sluiten tegen andere tegels en lege plekken tussen tegels (“Gobbles”, vrij naar het geluid van een kalkoen?) dien je op te vullen, voor je andere tegels mag plaatsen (in de meeste varianten).

Tantrix bevat onder meer een solomodus en een snelheidsspelletje, maar ook een familiespelvariant. De puzzelvariant kun je in je eentje spelen of coöperatief met andere spelers. In de puzzelvariant dien je de tegels op de juiste wijze passend te plaatsen. Door de nummers op de achterkant van de Tantrix-tegels kun je de puzzel uitleggen en oplossen. Houd je van puzzelen? Dan kun je ook een uitbreidingsset toevoegen met nog meer puzzels (Tantrix Match).

In de snelheidsvariant dienen spelers zo snel mogelijk hun tegels uit te spelen en Gobbles op te lossen. De meest substantiële variant is echter het familiespel. Iedere speler heeft telkens 6 tegels open voor zich liggen en het doel van spelers is om de langste lijn of lus te maken in diens kleur. Spelers leggen elke beurt een tegel neer aan het Tantrix-tableau, maar moeten Gobbles die ze kunnen oplossen door tegels te plaatsen, eerst oplossen. Spelers mogen overigens bepaalde zetten niet doen als hierdoor dubbele Gobbles of gaten (kunnen) ontstaan.

Tantrix is een puzzelspel dat gek genoeg voor een groot deel bestaat uit geluk. De makers zien dat overigens als een kernpunt: een abstract spel zoals schaak, waar spelers niet enkel winnen door tactiek, maar het tij kunnen keren door geluk. Overigens, als er veel Gobbles zijn, kan het soms wel voelen alsof het spel voor een gedeelte zich zelf speelt, aangezien je de puzzel moet oplossen. Voor puzzelfreaks valt er in ieder geval genoeg te Gobbelen.